• A legmodernebb sugárterápiás kezelés is lehetővé válik Kaposváron

    Szerző: MTI

    A legmodernebb sugárterápiás kezelés is lehetővé válik azzal az egészségügyi eszközcserével, amelyre 850 millió forintot nyert a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem alkotta konzorcium az új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

    A két intézmény 2004-ben hozta létre a Somogy megyei komplex onkológiai centrumot, amelynek sugárterápiás és patológiai eszközparkját érinti a fejlesztés.

    Hadjiev Janaki, az egészségügyi centrum alelnöke kedden az onkológiai centrumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gépek cseréje azért szükséges, hogy meg tudják tartani az eddigi magas színvonalat.

    Emellett beszámolt arról, hogy az egészségügyi centrumban a hét hat napján két műszakban 140-180 beteget látnak el. Sürgős esetben 24 órán belül el tudják kezdeni a sugárkezelést.

    Hirdetés

    Repa Imre, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, a kórház stratégiai igazgatója azt mondta, a sikeres pályázat jelentős állomás az egyetem és kórház együttműködésében, a tíz évre visszanyúló közös munka eredménye.

    Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szív és a keringési rendszer betegségei mellett az onkológiai betegségek is nagyon komoly problémát jelentenek a megyében, ezért "a somogyi emberek egészségénél nincsen számunkra fontosabb".

    Gelencsér Attila hangsúlyozta, hogy a tízmilliárd forintos pályázati keretből hárommilliárdot osztottak ki és ebből Kaposvár kapta a legtöbbet. "Most már bizton mondhatjuk, hogy az ország egyik legfejlettebb egészségügyi szolgáltató központja vagyunk" - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A humánerőforrás rendelkezésre áll

    Horváth László Károly, a Kaposvári Egyetem stratégiai igazgatója hangsúlyozta: egyrészt azért volt könnyű jó pályázatot készíteni, mert mind a kórház, mind az egyetem egészségpolitikai fejlesztési terve teljes egészében megfelel a Semmelweis-tervben megfogalmazott célkitűzéseknek, másrészt nem kellett humánerőforrás-fejlesztés a műszerfejlesztéshez, mert mindkét intézményben sok olyan orvos dolgozik, akinek szakmai tudása magas szintű.

    A pályázat nyertesének a műszerpark cseréjét másfél éven belül kell elvégeznie.

    Legutóbb frissült: 2013.07.10 15:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    A szem daganatai - Mire számíthat a beteg?

    Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia, ritkábban a fagyasztásos kezelés (krioterápia), továbbá a kemoterápia is nagyban segítheti a gyógyulást.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

    A rák gyógyítása összetett folyamat

    A rák gyógyítása összetett folyamat, és nem csak az egyes gyógyszerek hatékonyságán múlik a teljes gyógyulás - mondta Mangel László, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke az MTI-nek.

    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzátartozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.