A legmodernebb sugárterápiás kezelés is lehetővé válik Kaposváron

Szerző: MTI

A legmodernebb sugárterápiás kezelés is lehetővé válik azzal az egészségügyi eszközcserével, amelyre 850 millió forintot nyert a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház és a Kaposvári Egyetem alkotta konzorcium az új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

A két intézmény 2004-ben hozta létre a Somogy megyei komplex onkológiai centrumot, amelynek sugárterápiás és patológiai eszközparkját érinti a fejlesztés.

Hadjiev Janaki, az egészségügyi centrum alelnöke kedden az onkológiai centrumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a gépek cseréje azért szükséges, hogy meg tudják tartani az eddigi magas színvonalat.

Emellett beszámolt arról, hogy az egészségügyi centrumban a hét hat napján két műszakban 140-180 beteget látnak el. Sürgős esetben 24 órán belül el tudják kezdeni a sugárkezelést.

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese, a kórház stratégiai igazgatója azt mondta, a sikeres pályázat jelentős állomás az egyetem és kórház együttműködésében, a tíz évre visszanyúló közös munka eredménye.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szív és a keringési rendszer betegségei mellett az onkológiai betegségek is nagyon komoly problémát jelentenek a megyében, ezért "a somogyi emberek egészségénél nincsen számunkra fontosabb".

Gelencsér Attila hangsúlyozta, hogy a tízmilliárd forintos pályázati keretből hárommilliárdot osztottak ki és ebből Kaposvár kapta a legtöbbet. "Most már bizton mondhatjuk, hogy az ország egyik legfejlettebb egészségügyi szolgáltató központja vagyunk" - tette hozzá.

A humánerőforrás rendelkezésre áll

Horváth László Károly, a Kaposvári Egyetem stratégiai igazgatója hangsúlyozta: egyrészt azért volt könnyű jó pályázatot készíteni, mert mind a kórház, mind az egyetem egészségpolitikai fejlesztési terve teljes egészében megfelel a Semmelweis-tervben megfogalmazott célkitűzéseknek, másrészt nem kellett humánerőforrás-fejlesztés a műszerfejlesztéshez, mert mindkét intézményben sok olyan orvos dolgozik, akinek szakmai tudása magas szintű.

A pályázat nyertesének a műszerpark cseréjét másfél éven belül kell elvégeznie.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

A modern sugárterápia - a kezelési...

Napjainkra a daganatos megbetegedések a modern társadalmak egyik legkomolyabb népegészségügyi kihívásává váltak. Hazánkban évente nagyságrendileg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.