Február 4. a rák világnapja - Daganatkezelés régen és ma

Szerző: Dr. Balla Bernadett

A rák népbetegség; korunk egyik legnyomasztóbb népegészségügyi problémája. A rákbetegek, családjuk, környezetük szenvedése számokkal mérhetetlen. A rákellenes küzdelem mind nagyobb tudományos, társadalmi, politikai és - nem utolsó sorban - anyagi erők mozgósítását igényli.

Napjainkban nem tartozik a fontos életcélok közé az egészség megőrzése. Hazai kutatók szerint a hatékony megelőzés érdekében nagyon fontos az egészség értékének helyreállítása a közgondolkodásban, a helyes életmód kialakításának és megtartásának elősegítése, valamint a rákkeltő tényezők távoltartása. Ezek az "elsődleges megelőzés" legfontosabb tényezői. A daganatos betegségek elleni küzdelem eredményességét növeli a "másodlagos megelőzés", a lehetséges szűrési technikák kiterjesztése a rizikó csoportba tartozó lakosságra, a megfelelő időben és módon.

A daganatkezelés története

1937-ben alapították meg az Egyesült Államokban a Nemzeti Rák Intézetet és a Nemzetközi Rákellenes Uniót. De ekkoriban még általános volt a pesszimizmus a daganatos betegek sikeres sebészeti és sugárterápiás kezelését illetően. A közgondolkodásban a diagnózis még egyet jelentett a halállal. 1950-es éveket a kemoterápiás kezelések egyre szélesebb körűvé válása jellemezte. Azóta is alkalmaznak sejt-toxikus szereket a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében. Az 1980-as, majd az 1990-es években a CT (computer tomográfia) és az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok bevezetése jelentősen javította a diagnosztikus pontosságot és az alkalmazott kezelések értékelését. Az orvosok jobban tudták követni, hogy a terápiák mennyiben vezettek a daganat visszafejlődéséhez.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. Mik lehetnek a leggyakoribb daganatok első tünetei?

A daganatkezelésről általában

A daganatos betegek kezelhetőségét, gyógyíthatóságát sok tényező befolyásolja: a daganat szövettani típusa, a felismerés, beavatkozás/kezelés időpontja, milyensége, a beteg életkora, általános állapota, viszonyulása saját betegségéhez, egyéb betegségei, pszichoszociális jellemzői. A túlélést azonban nemcsak a kezelés hatásossága, hanem minden más olyan tényező is befolyásolja, amely befolyással van a diagnózis felállításának és a halál bekövetkezésének idejére.

Daganatkezelés modern módszerekkel

Az onkológiai kutatás új szakaszba lépett a XXI. században. Ma már a klinikai gyakorlat része az, hogy egyes daganatokban befolyásolni tudják a sejtciklust és a sejthalál (apoptózis) folyamatát, be tudnak avatkozni a daganatokra ható hormonok termelésébe, a növekedési faktorok működésébe (EGFR gátlás), valamint a tumorok érképződésébe (angiogenezis).

Emellett léteznek biológiai terápiák is, amelyek segítségével egyes daganattípusok esetében gyakran gyors és jelentős javulás érhető el. Ezek a készítmények célzottan a tumorsejt egy meghatározott molekulatípusára fejtik ki hatásukat, így megállítható a daganat további osztódása és növekedése.

Azonban a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak. Ezek a gyógyszerek kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba. Ezért a kezelés megkezdése előtt szükség van a daganatszövet molekuláris genetikai vizsgálatára.

A pajzsmirigyben található göbök – amely lehet ciszta, strumagöb vagy daganat - szövettani (bioszpiás) mintavételezése során a rutin citológiai elemzés mellett lehetőség nyílik genetikai alapú vizsgálat elvégzésére, amely során szomatikus onkogén mutációk meglétét vizsgálják. A szomatikus génmutációk jelenléte daganatos folyamatra enged következtetni. A betegség a korai szakaszban, amikor tumor még szövettanilag nem igazolható, de a mutációk már megjelentek, relatív könnyen kezelhető, gyógyítható. A molekuláris biológiai diagnosztikai módszer hazánkban is elérhető.

(Dr. Balla Bernadett, PentaCore Laboratórium - 1083 Budapest, Korányi S. u 2/a (Semmelweis Egyetem I.sz Belgyógyászati Klinika épületében)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

A daganatos betegségek és a...

A daganatos betegség nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő a betegnek. Ezért a megfelelő, személyre szabott kezelésen kívül fontos a betegség...

Daganat a szájban: a halogatás...

Évente (a dohányzással jelentős összefüggésben)1600-1700 halálos áldozatot szed a szájüregi daganat, azaz minden nap 4-5 ember hal meg emiatt.

A daganatos fájdalom kezelése

Az, hogy rákos beteg, nem jelenti azt, hogy folyamatos fájdalomban kell élnie. A rák és a kezelés egyes fajtái fájdalommal járnak, de a legtöbb...

Daganatőssejtek - Kutatások a rák...

A rosszindulatú daganatok okozta halálesetek száma az egész világon nagymértékben emelkedik, sok országban a halálozási listák élén szerepelnek....

Rákgyógyításra feleannyit se...

Miközben gyógyszerkiadásunk megfelel az európai átlagnak, rákgyógyításra feleannyit se költünk mint az unióban általában, a legújabb...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.