• Február 4. a rák világnapja - Daganatkezelés régen és ma

    Szerző: Dr. Balla Bernadett

    A rák népbetegség; korunk egyik legnyomasztóbb népegészségügyi problémája. A rákbetegek, családjuk, környezetük szenvedése számokkal mérhetetlen. A rákellenes küzdelem mind nagyobb tudományos, társadalmi, politikai és - nem utolsó sorban - anyagi erők mozgósítását igényli.

    Napjainkban nem tartozik a fontos életcélok közé az egészség megőrzése. Hazai kutatók szerint a hatékony megelőzés érdekében nagyon fontos az egészség értékének helyreállítása a közgondolkodásban, a helyes életmód kialakításának és megtartásának elősegítése, valamint a rákkeltő tényezők távoltartása. Ezek az "elsődleges megelőzés" legfontosabb tényezői. A daganatos betegségek elleni küzdelem eredményességét növeli a "másodlagos megelőzés", a lehetséges szűrési technikák kiterjesztése a rizikó csoportba tartozó lakosságra, a megfelelő időben és módon.

    Hirdetés

    A daganatkezelés története

    1937-ben alapították meg az Egyesült Államokban a Nemzeti Rák Intézetet és a Nemzetközi Rákellenes Uniót. De ekkoriban még általános volt a pesszimizmus a daganatos betegek sikeres sebészeti és sugárterápiás kezelését illetően. A közgondolkodásban a diagnózis még egyet jelentett a halállal. 1950-es éveket a kemoterápiás kezelések egyre szélesebb körűvé válása jellemezte. Azóta is alkalmaznak sejt-toxikus szereket a rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében. Az 1980-as, majd az 1990-es években a CT (computer tomográfia) és az MR (mágneses rezonancia) vizsgálatok bevezetése jelentősen javította a diagnosztikus pontosságot és az alkalmazott kezelések értékelését. Az orvosok jobban tudták követni, hogy a terápiák mennyiben vezettek a daganat visszafejlődéséhez.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. Mik lehetnek a leggyakoribb daganatok első tünetei?>>

    A daganatkezelésről általában

    A daganatos betegek kezelhetőségét, gyógyíthatóságát sok tényező befolyásolja: a daganat szövettani típusa, a felismerés, beavatkozás/kezelés időpontja, milyensége, a beteg életkora, általános állapota, viszonyulása saját betegségéhez, egyéb betegségei, pszichoszociális jellemzői. A túlélést azonban nemcsak a kezelés hatásossága, hanem minden más olyan tényező is befolyásolja, amely befolyással van a diagnózis felállításának és a halál bekövetkezésének idejére.

    Daganatkezelés modern módszerekkel

    Az onkológiai kutatás új szakaszba lépett a XXI. században. Ma már a klinikai gyakorlat része az, hogy egyes daganatokban befolyásolni tudják a sejtciklust és a sejthalál (apoptózis) folyamatát, be tudnak avatkozni a daganatokra ható hormonok termelésébe, a növekedési faktorok működésébe (EGFR gátlás), valamint a tumorok érképződésébe (angiogenezis).

    Emellett léteznek biológiai terápiák is, amelyek segítségével egyes daganattípusok esetében gyakran gyors és jelentős javulás érhető el. Ezek a készítmények célzottan a tumorsejt egy meghatározott molekulatípusára fejtik ki hatásukat, így megállítható a daganat további osztódása és növekedése.

    Azonban a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak. Ezek a gyógyszerek kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba. Ezért a kezelés megkezdése előtt szükség van a daganatszövet molekuláris genetikai vizsgálatára.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A pajzsmirigyben található göbök – amely lehet ciszta, strumagöb vagy daganat - szövettani (bioszpiás) mintavételezése során a rutin citológiai elemzés mellett lehetőség nyílik genetikai alapú vizsgálat elvégzésére, amely során szomatikus onkogén mutációk meglétét vizsgálják. A szomatikus génmutációk jelenléte daganatos folyamatra enged következtetni.  A betegség a korai szakaszban, amikor tumor még szövettanilag nem igazolható, de a mutációk már megjelentek, relatív könnyen kezelhető, gyógyítható. A molekuláris biológiai diagnosztikai módszer hazánkban is elérhető.

    (Dr. Balla Bernadett, PentaCore Laboratórium - 1083 Budapest, Korányi S. u 2/a (Semmelweis Egyetem I.sz Belgyógyászati Klinika épületében - www.PentaCoreLab.hu)

    Legutóbb frissült: 2013.02.03 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

    Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.