• Itthon évente 32 ezren halnak meg rákban

    Szerző: Rákgyógyítás

    Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg rosszindulatú rákbetegség következtében, ezzel a daganatok miatti halálozásban Magyarország a fejlett ipari államokat tömörítő OECD tagországok között az utolsó helyen áll.

    Amint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008 májusában közzétett jelentéséből kiderül, Magyarország 2005-ben a születéskor várható élettartamban  az OECD tagállamok között majdnem az utolsó helyen állt, csak Törökország követte a rangsorban.

    Az OECD országok összlakosságra vonatkozó átlagos értéke elérte a 78,6 évet, sőt az országok mintegy egyharmadánál meghaladta a 80 évet. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon egy 2005-ben megszületett fiú átlagosan 68,6 évre, egy lány 76,9 évre számíthatott.

    Hirdetés

    1960 óta harminc ország mindegyikében növekedett a várható élettartam, de ez Magyarországon alacsonyabb arányú volt mint máshol. A daganatok okozta halálozásban pedig Magyarország a legrosszabb helyen áll: itthon 100 ezer emberből 346 hal meg rákban, az OECD átlag 227 halálozás. Összességében 1980 óta a rákos megbetegedések okozta halálozás az OECD országok többségében a férfiak és a nők körében egyaránt csökkent. Ez alól a tendencia alól csak négy ország kivétel: Magyarország, Görögország, Lengyelország és Spanyolország.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hazánkban évente mintegy 32 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség következtében, közülük több mint 7 ezer ember emlőrák, méhnyakrák, vastagbélrák és végbéldaganat miatt, azaz olyan betegségekben, amelyekben létezik hatékony szűrővizsgálat.

    A tüdőrák, valamint a vastagbélrák és végbélrák miatt kétszer magasabb a halandóság, mint az Európai Unió többi tagállamában. A férfiaknál és nőknél egyaránt vezető halálok a tüdődaganat. A nőknél ezt követi az emlőrák és a vastagbélrák, a férfiaknál a vastagbélrák és végbélrák, valamint a szájüregi daganatok.

    Az elsődleges okok között az ÁSZ-jelentés a környezetszennyezést, az egészségtelen életmódot, a gazdasági fejlettség hiányosságait, valamint a társadalmi egyenlőtlenséget említi.

    (A rakgyogyitas.hu cikke)

    Legutóbb frissült: 2008.05.26 11:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Daganatok, amelyektől jobban tartunk, mint indokolt, és amiktől nem tartunk eléggé

    A rákbetegségektől a legtöbb ember eleve fél. Mi lesz, ha velem történik meg? Vajon ez a tünet is daganatra utal? Egyes daganattípusok azonban a többinél is nagyobb rettegést váltanak ki, holott ha megnézzük, mennyire fenyegetőek vagy milyen gyakoriak, kiderül, hogy azoktól a rosszindulatú betegségektől félnek a legtöbben, amik jóval ritkábban fordulnak elő, mint mások. A WEBBeteg.hu utánajárt a részleteknek.

    Javult a rákos megbetegedések gyógyulásának aránya

    Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) felmérése szerint 2006 és 2013 között 12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon - jelentette ki az M1 aktuális csatorna műsorában az OOI főigazgatója.

    Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája

    A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit.

    A mobiltelefon és a rák: Mi a kockázat?

    Van-e valamilyen kapcsolat a mobiltelefon és a rákos megbetegedések között?

    Sztárok fogtak össze a beteg Vivienért

    Összefogtak hazánk sztárjai, hogy megmentsék egy súlyos rákbeteg kislány életét. A három éves Vivien megrázó története bejárta az országot, és eljutott a Jóban Rosszban sztárjaihoz is.

    Új vakcina segíthet a HPV-vírussal fertőzött nőkön

    A humán papilloma (HPV) vírussal krónikusan fertőzött nőknél segíthet megelőzni a méhnyakrák kifejlődését egy új vakcina, amelynek első klinikai próbái sikeresek voltak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.