Itthon évente 32 ezren halnak meg rákban

Szerző: Rákgyógyítás

Magyarországon évente 32 ezer ember hal meg rosszindulatú rákbetegség következtében, ezzel a daganatok miatti halálozásban Magyarország a fejlett ipari államokat tömörítő OECD tagországok között az utolsó helyen áll.

Amint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2008 májusában közzétett jelentéséből kiderül, Magyarország 2005-ben a születéskor várható élettartamban az OECD tagállamok között majdnem az utolsó helyen állt, csak Törökország követte a rangsorban.

Az OECD országok összlakosságra vonatkozó átlagos értéke elérte a 78,6 évet, sőt az országok mintegy egyharmadánál meghaladta a 80 évet. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon egy 2005-ben megszületett fiú átlagosan 68,6 évre, egy lány 76,9 évre számíthatott.

1960 óta harminc ország mindegyikében növekedett a várható élettartam, de ez Magyarországon alacsonyabb arányú volt mint máshol. A daganatok okozta halálozásban pedig Magyarország a legrosszabb helyen áll: itthon 100 ezer emberből 346 hal meg rákban, az OECD átlag 227 halálozás. Összességében 1980 óta a rákos megbetegedések okozta halálozás az OECD országok többségében a férfiak és a nők körében egyaránt csökkent. Ez alól a tendencia alól csak négy ország kivétel: Magyarország, Görögország, Lengyelország és Spanyolország.

Hazánkban évente mintegy 32 ezer ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség következtében, közülük több mint 7 ezer ember emlőrák, méhnyakrák, vastagbélrák és végbéldaganat miatt, azaz olyan betegségekben, amelyekben létezik hatékony szűrővizsgálat.

A tüdőrák, valamint a vastagbélrák és végbélrák miatt kétszer magasabb a halandóság, mint az Európai Unió többi tagállamában. A férfiaknál és nőknél egyaránt vezető halálok a tüdődaganat. A nőknél ezt követi az emlőrák és a vastagbélrák, a férfiaknál a vastagbélrák és végbélrák, valamint a szájüregi daganatok.

Az elsődleges okok között az ÁSZ-jelentés a környezetszennyezést, az egészségtelen életmódot, a gazdasági fejlettség hiányosságait, valamint a társadalmi egyenlőtlenséget említi.

(A rakgyogyitas.hu cikke)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

A család szerepe a rákos betegek...

A rákbetegség diagnózisa nem csak a betegnek, a családjának, hozzátartozóinak is sokkot jelenthet. Nem könnyű feldolgozni, ezt a még ma is sokszor...

Táplálkozási tanácsok...

A dianózist követően érdemes minél előbb átgondolni, hogy mire lesz szüksége a beteg szervezetnek. Az általánosságban egészségesnek tartott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.