A májáttét kialakulása, felismerése

Rákgyógyítás
megjelent:

A daganatos betegségek egy része a szervezetben az idő múlásával az eredeti megjelenési helytől távoli szervekben áttétes tumorokat, szakszóval metasztázisokat képezhet. Az egyik leggyakoribb problémát a májban kialakuló áttétek jelentik, mert azok növekedésnek indulva az egészséges májszövet felélésével, a máj működésének fokozatos gátlásával végzetes szövődményeket okozhatnak.

A sebészet, az onkológia és a radiológia összefogásával a korábbinál ma már jelentősen több májáttét eltávolítható a szervezetből, s a műthetetlen esetekben is szélesedett az eszköztár, amelyet be tudnak vetni: a gyógyszeres terápiák vagy az áttéteket roncsoló úgynevezett ablatív módszerek révén ma jóval több lehetőség van a segítségre, mint korábban.

A májáttét nem májrák

A májáttét nem májrák. Alapvető különbséget kell tenni a májban ritkábban kialakuló elsődleges (primer) daganatok és a máshol kialakult tumorokból a májba eljutó másodlagos áttétek (metasztázisok) között.

Mi okozhat májáttétet?

Májáttétet leggyakrabban vastagbélrák és végbélrák okoz, mivel a hasi szervek felől jövő vénás elfolyás közvetlenül a májon keresztül halad: a máj az első szűrő, ahol fennakadhatnak, kitapadhatnak a ráksejtek. Májmetasztázist emellett a gyomorráktól az emlőrákon keresztül, a tüdőrákig csaknem mindenféle tumortípus okozhat, a vérképzőrendszerből kiinduló leukémia vagy limfóma ugyancsak érintheti a májat.

Részben az áttétek megjelenésének kockázata magyarázza azt is, miért kell a daganatos betegeknek rendszeresen kontrollvizsgálatokra járniuk: ez ad esélyt arra, hogy egy esetlegesen meginduló áttétes folyamatot minél korábban felfedezzenek, s kezeljenek.

Májáttéttel járó daganatok

Hogyan lehet felismerni a májáttétet?

A májban kialakult áttétre a daganatgyanúval felvett betegek kivizsgálása vagy a daganatos páciensek kontrollvizsgálata során derülhet fény.

A metasztázis megjelenését a laboratóriumi eredmények romlása, illetve az ultrahang, CT, MRI vagy PET CT felvételek jelezhetik. Kezdetben a májáttét nem okoz tüneteket, ám előrehaladottabb esetben a májműködés akadályozottságának súlyos következményei is lehetnek.

Az áttétes daganatos betegség előrehaladására olyan általános tünetek utalhatnak, mint az étvágytalanság vagy a fogyás, esetleg ismeretlen eredetű láz.

A májműködés romlását és/vagy az epeelfolyás akadályozottságát mutatja a kialakuló, majd fokozódó sárgaság. A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése jelzi, hogy a májnak már túl kevés az ép szövete ahhoz, hogy kiválassza az epefestéket, s más, a szervezetre káros méreganyagokat.

A májáttétek terjedésének következménye

Ennek következménye, hogy az anyagcserezavar nyomán felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ami a közérzet romlásán túl kihatással van például az agyműködésre is, ezért a májáttétek terjedése zavartságot, aluszékonyságot, súlyosabb stádiumban májkómát válthat ki.

A teljes cikksorozatot cikket partnerünk, a Rákgyógyítás magazin weboldalán olvashatja: A májáttét tünetei | Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.