• Mentsük meg a férfiakat!

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

    A fiatal és munkaképes korú (15-64 éves) európai férfiak – a nőkhöz képest – kétszer nagyobb gyakorisággal vesztik életüket idő előtt, s ezért jelentős mértékben a daganatos betegségek felelősek.

    A „sérülékenyebb” nemnél leggyakrabban diagnosztizált tumorféleség a tüdő-, illetve a prosztatarák. Ez utóbbi időben történő felismeréséhez kíván a Magyar Rákellenes Liga „Mentsük meg a férfiakat!” mottóval segítséget nyújtani idén is, a Férfiak Nemzetközi Hete alkalmából. A korai diagnózis esélyével a mielőbbi kezelés megkezdésére, a tudatosan induló gyógyításra, gyógyulásra akarják megteremteni a feltételeket.

    Hirdetés

    Az időben felismert tumor eredményesen kezelhető!

    A 65 év alatti férfiak életvesztésének harmadát rák okozza. A halálozásukra vonatkozó felmérésekben az Európai Unió 27 tagállamában jelentős (kétszeres) eltérés mutatkozik. Kelet-Európában legrosszabbak az adatok, e téren hazánk is „vezető” helyen áll. Ami az idősebbeket illeti, náluk gyakran diagnosztizálnak prosztatarákot – az érintett mintegy 3 millió. Viszont, ha a rejtett, nehezen tapintható helyen fejlődő tumort időben felismerik, eredményesen lehet kezelni – ezért hívja fel a Rákliga, az idei  jeles Héten is, az ötven felettiek figyelmét arra, hogy menjenek rendszeresen prosztata vizsgálatra.

      Tüdőrák


    Nem hangsúlyozható eléggé a dohányzás szerepe a tüdőrák kialakulásában. A dohányzás 70-szeresére emeli a tüdőrák kockázatát, a tüdőrákos betegek 95 százaléka erős dohányos! Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?>>

    A júniusi Apák Napja alkalmából pedig a férfi-hozzátartozójukért felelősséget érző lányokat, feleségeket, anyákat kérik, hogy ösztönözzék a családjukban élő férfiakat a legalább évi egyszeri orvosi ellenőrzésre. Az ügy fontosságára tekintettel honlapján „orvos válaszol” rovatot indít a prosztata egészségével kapcsolatosan a Liga, azon férfiak tájékoztatására, akik a háziorvossal, urológussal való személyes konzultáció előtt hiteles szakembertől szeretnének információt gyűjteni a prosztata lehetséges problémáiról.   

    A korai felismerésben nem csak az orvosi vizsgálatnak jut nagy szerep, mondja egy érintett. Szacsvay László, aki 6 évvel ezelőtt észlelte a prosztatarákra utaló jeleket, saját példáját állítja férfitársai elé: tudatosan kell élni, figyelve a szervezet jelzéseire, és ha gyanú merül fel, nem szabad elbátortalanodni, késlekedni, orvoshoz kell fordulni – javasolja. A színművész az eredményes kezelést követően töretlenül tudta folytatni pályáját, ma pedig a Rákellenes Liga felvilágosító munkáját segíti.

    Ajánlások

    A férfiak egészségi állapotának javítására mind a civil szervezetek, mind a társadalom számára ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság (http://ec.europa.eu/health/population_groups/docs/men_health_extended_en.pdf) – az Európai Fórum a Férfiak Egészségéért (European Men’s Health Forum) tagjai közé tartozó Liga pedig a hazai viszonyokra adaptálta a Jelentés ajánlásait (http://www.emhf.org/resource_images/EMHFresponsestoEU.pdf).

    Ennek szellemében a férfiak egészségtudatos magatartásának fejlesztése során kiemelt figyelmet fordít a munkahelyekkel, sportklubokkal való együttműködésre, a digitális média alkalmazására, a női hozzátartozók mozgósítására – foglalta össze tevékenységük lényegét dr. Simon a Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.  

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet  újságíró)

    Módosítva: 2013.03.24 02:23, Megjelenés: 2013.03.24 02:23
   • Cikkajánló

    Vércukornaplózás

    Vércukornaplózás

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait. (x)

    PMS

    PMS

    Szponzorált tartalom

    Megnehezíthetik a napjainkat a menstruáció előtti problémák. (x)

    Sztereotaxiás sugársebészet: a gamma-kés módszer

    A sztereotaxiás sugársebészet (SRS) a sugárkezelés egy típusa, amely során nagy erősségű energia összpontosul a test kis célterületére. Alkalmazására akkor kerül sor, hogyha műtéti megoldás nem lehetséges.

    Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

    Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába foglaló PET-CT, koponya-MR vagy CT-vizsgálatot.

    Hogyan jelzi a férfiak szervezete, ha baj van?

    A kor előrehaladtával, illetve gyakran amiatt, hogy rohanó világunkban nem figyelünk önmagunkra - mivel azt képzeljük, hogy ez velünk nem történhet meg - számos betegség támadhatja meg szervezetünket.

    A férfiaknak is ketyeg a biológiai órájuk

    Tudományos tényekkel támasztották alá, hogy a férfiak is rendelkeznek biológiai órával, és számukra is ajánlatosabb inkább korábban szülővé válni. Az idősebb férfiak gyermekei nagyobb eséllyel születnek valamilyen rendellenességgel.

    A prosztatadaganatok szövettani típusai

    A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor kialakulhat, kockázata az életkor előrehaladásával növekszik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.