• Mentsd meg szeretteidet! – kampány fiataloknak, a vastagbélrák ellen

    Szerző: Van Holnap! Zsákos Alapítvány

    Alapítványunk, a Van Holnap! Zsákos Alapítvány és a Professional Orvosi Kft. márciusban, a vastagbélrák elleni hónap keretein belül, elindítja a "Mentsd meg szeretteidet!" elnevezésű kampányt.

    A kampány célja a fiatalabb korosztály figyelmének felkeltése, és bevonása a vastag- és végbélrák elleni harcba. Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok is megismerjék, mi fenyegetheti szüleik, nagyszüleik egészségét, és talán sajátjukat is. Fontos tudniuk, hogyan előzhető meg a betegség, és mi a teendő, ha valamelyik rizikófaktor fennáll egyik családtagjuknál, hiszen ők maguk is sokat tehetnek szeretteik egészségének megőrzéséért vagy visszaszerzéséért.

    Hirdetés

    A vastagbélrák és tünetei


    A vastag- és végbélrák jelenleg harmadik leggyakoribb a daganatos halálok között Magyarországon, előfordulása pedig egyre gyakoribbá válik hazánkban és világszerte egyaránt. A betegségre hajlamosító tényezők jól ismertek, de feltételezhetően az elkövetkezendő években újabbakra derül fény. Bővebben a vastagbélrák tüneteiről

    Tudniuk kell, hogy az időben felfedezett vastagbélrák nagyon jól gyógyítható, és bizony túl lehet élni.

    A kampány ideje alatt, április végéig juthatnak az érdeklődök Kék Kuponhoz, mellyel kedvezményes szűrésre kapnak lehetőséget a Professional Orvosi Kft. gasztroenterológiai centrumában.

    Miért fontos ez?

    Mert átlagos rizikófaktorú csoportnak számít mindenki, aki betöltötte az ötvenedik életévét. Mivel a legtöbb vastagbélrákos beteg ennél idősebb, ez a korcsoport további rizikófaktorok nélkül is veszélyeztetettnek tekinthető.

    Fokozottan veszélyeztettek a gyulladásos bélbetegek, valamint azok, akiknek a családjában előfordult polipózis szindróma, vastagbélrák, nőgyógyászati, urológiai vagy emésztőszervi daganat. Ebben az esetben ajánlatos már előbb elvégeztetni a szűrővizsgálatot, körülbelül tíz évvel korábban, mint amennyi idős volt a legfiatalabb beteg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mit kell tudni a kolonoszkópiáról?

    Szakemberek szerint a szűrés legjobb módja a kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés, ami bár kissé kellemetlen, sok előnye van. A vizsgálat során lehetőség van a rákmegelőző állapotot jelentő polipok azonnali, fájdalommentes eltávolítására, valamint szükség esetén szövetminta vételére. A vizsgálattal azonnal, pontos képet kaphatunk a vastagbél állapotáról.

    (Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

    Legutóbb frissült: 2012.03.22 14:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A koraszülött gyerekekről

    A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

    Életeket menthet a vastagbélszűrés

    A legújabb hírek szerint augusztus végén valóban elindulhat az országos vastagbélrákszűrési program, amelynek előkészítése még 2016 márciusában kezdődött. A projekt felgyorsítása elengedhetetlen, mert Magyarország Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban, mivel a betegséget gyakran már gyógyíthatatlan állapotban fedezik fel.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

    A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű ismeretekkel rendelkezünk, a tudomány folyamatosan dolgozik azon, hogyan lehetne még biztonságosabb módszereket kidolgozni a betegség időben való felismerésére.

    5 érv a kolonoszkópia mellett

    A kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) nem tartozik a legkedveltebb vizsgálatok közé, holott a leghatékonyabb daganatszűrő és akár megelőző eljárások egyike. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus érvelt az eljárás mellett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.