Vastagbélrák elleni hónap - 2012. március

Szerző: Van holnap!

Hazánkban a vastag- és végbélrák sajnálatosan tabunak számít, kényes kérdés, amiről nem szeretünk beszélni, pedig kellene. A betegséggel kapcsolatos hiányos, vagy éppen téves információk sokak életét követelik. Megfelelő információkkal, folyamatos kommunikációval a betegségről, a szűrési lehetőségekről és a kezelési módszerekről, sok élet megmenthető lenne.

Az elmúlt években a vastag- és végbélrákos megbetegedések száma háromszorosára
növekedett hazánkban. Jelenleg mindkét nemnél a második leggyakoribb daganatos
megbetegedés. Az adatok rendkívül szomorúak. Évente közel 9000 új beteget
diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000 ember hal meg a betegségben, pedig lenne mit tenni.

A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, de sajnos ma is kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák az egyike azoknak a daganattípusoknak, melyek már nagyon korán, rendkívül jól diagnosztizálhatók, sok esetben már a rákmegelőző állapotban felismerhetők, így az időben elvégzett szűrővizsgálat akár életet is menthet.

A legtöbb beteg ötven év feletti, így mindenki, aki ebbe a korba lép veszélyeztetettnek számít. Fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban előfordult polipózis szindrómás beteg, nőgyógyászati, urológiai, emésztőszervi vagy vastagbél daganat. A szűrést ötven éves korban érdemes elvégeztetni, fokozottan veszélyeztetett esetben már jóval korábban.

Kék csillag a vastagbélrák ellen

A remény kék szalagja, vagyis a kék csillag a nemzetközi jelképe a vastag- és végbélráknak. Szimbolizálja azok emlékét, akiket magával ragadott a betegség, és akik még reménnyel néznek egy rák nélküli jövő elé.

Legyen egy kék napod!

Vegyél részt te is a vastagbélrák elleni harcban. Ünnepeljük a túlélőket, és segítsünk a betegséggel küzdőknek a vastagbélrák elleni hónap részeként megszervezett "Legyen egy kék napod!" programmal.

A Legyen egy kék napod! program minden évben március első péntekén kerül megrendezésre, 2012-ben ez március másodikára fog esni. Viselj ezen a napon te is kéket, hogy együtt ünnepelhessük azok bátorságát akik szembenéznek ezzel a szörnyű betegséggel. A kék nappal reméljük sokak figyelmét felhívhatjuk a betegségre, és minél több információt oszthatunk meg az emberekkel.

Hirdesd a legyen egy kék napod programot a munkahelyeden, az iskoládban és más közösségekben, hogy minél több ember tudjon róla.

Kedves Hölgyem, Uram!

A "Legyen egy Kék Napod!" program március 2-án, pénteken, a Vastagbélrák elleni hónap részeként kerül megrendezésre. Szeretnénk, ha a "Legyen egy Kék Napod!" figyelemfelkeltő megmozdulásokat évente, mindig ugyanezen a napon rendezhetnénk, jeleként annak, hogy mindannyian felvesszük a harcot a vastag- és végbélrák ellen.
Alapítványunk, a Van Holnap! Zsákos Alapítvány azon dolgozik, hogy a "Legyen egy Kék Napod!" programmal felhívja a figyelmet a vastagbélrákra, erre az egyre növekvő számban előforduló, ám természeténél fogva kevés publicitást kapó betegségre. Arra bíztatjuk az érintett családokat, a baráti köröket, az üzleti és társadalmi csoportokat, hogy vegyenek részt az eseményen, öltözzenek kékbe ezen a napon.
Miért fontos ez? Azért, mert a vastag- és végbélrák a második leggyakoribb, halálos kimenetelű rákbetegség Magyarországon. Ugyanakkor, az egészséges vastagbélben keletkező kinövések, az ún. polipok korai észlelésével és viszonylag csekély műtéti beavatkozást igénylő eltávolításával megelőzhető a rákos daganat kialakulása. Ha csak annyit teszünk, hogy többet és bátran beszélünk erről a betegségről, ha meg tudjuk győzni az embereket az időnkénti szűrés szükségességéről, már sokat segítettünk a rák ezen alattomos fajtájának visszaszorításáért.
Kérem, csatlakozzanak! Segítsenek életeket menteni pusztán azzal, hogy március 2.-án kékbe öltöznek, és egy fotóval mutassák meg támogatásukat. További tájékoztatástért, kérem keresse fel a www.legyenegykeknapod.eu honlapot.

(Brjeska Dóra - Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

(Van Holnap! Zsákos Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Égető kérdés Égető kérdés

Melyek a dohányzás új formái és azoknak milyen hatásai vannak? (x)

Változik a leggyakrabban előforduló...

A következő 20 évben nagy változásokat fogunk tapasztalni a daganattípusok rangsorában, - vetítik előre a kutatók. Jelenleg az Egyesült Államokban...

Táplálkozás és béldaganatok -...

Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek a bélrendszeri...

Életmód és táplálkozás...

A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve...

Élet a bélrák diagnózisa után

A vastagbélrák diagnózisa a legtöbb beteg mindennapi életét alapjaiban változtatja meg. Ez a daganattípus drasztikus változást okozhat a testképben...

Betegklub vastagbéldaganattal...

Bármilyen daganatos megbetegedés esetén segítséget jelenthet a hasonló problémával küzdő bajtársak társasága, akik reményt nyújtanak...

A vastagbéldaganat szövettani...

A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.