Téves sugár-túladagolás egy francia kórházban

Szerző: FH

Több mint 5500 beteg kapott túlzott sugáradagot a kezelésénél egy franciaországi kórházban. Epinal kórházának rákbeteg osztályán 1999 és 2006 között a páciensek a gyógyításhoz szükségesnél nagyobb adag sugárzást kaptak.

Mindezt Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter jelentette be hétfőn. A túladagolást a sugáradagoló berendezés beállítási hibája okozta. Az esetre tavaly derült fény, de akkor azt gondolták, hogy "csupán" 421 esetben történt túladagolás. Mostanra kiderült, hogy ennek több mint tízszereséről van szó.

A betegek többsége prosztatarákban szenvedő páciens volt. Eddig 715 esetről bizonyosodott be, hogy jelentősen nagyobb sugárzásnak tették ki őket. Közülük 24-en betegedtek meg súlyosan és öten már meghaltak.

A francia kormány már tavaly elrendelte az ország összes radioterápiás készülékének felülvizsgálatát és a kezelőszemélyzet kötelező továbbképzését.

Az érintett betegek közül eddig körülbelül 300-an kaptak kártérítést az államtól; fejenként átlagosan 10 ezer eurót, azaz körülbelül két és fél millió forintot.

(FH)

A kemoterápia
A daganatsejteket pusztító gyógyszerek alkalmazását kemoterápiának hívjuk. A fej-nyak daganatok kemoterápiás kezelésében a hatékonyság fokozására egyidejűleg általában többféle kemoterápiás szert alkalmaznak különböző kombinációkban. Egyes kemoterápiás szerek tablettaként szedhetők, másokat infúzió formájában alkalmaznak.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Személyre szabott gyógyászat:...

Az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséről rengeteget hallunk, olvasunk. Nincs olyan hét, hogy ne jöjjenek ki a területen új tudományos...

Helyi sugársérülések

Az sugárzás különféleképpen károsítja a szöveteket a sugárzás típusától, dózisától és az expozíció (a sugárterhelésnek való kitettség)...

Szedjünk-e jódot? - Az...

A Japánban történt tragédia hatására világszerte megkezdődött a jódkészítmények pánikszerű felvásárlása. Milyen esetekben indokolt a jód...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.