• Új kezelési módok a rákgyógyításban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Világszerte egyre inkább a molekulárisan célzott és személyre szabott kezelések kerülnek előtérbe a rákos betegek gyógyításában. Már hazánkban is elérhetőek a kevesebb mellékhatást okozó készítmények, amelyeket 100 százalékban támogat a társadalombiztosítás.

    Az elmúlt néhány évben alkalmazzák az orvosok a molekulárisan célzott biológiai terápiákat a rákos betegek gyógyításában. Ezek a modern gyógyszerek kizárólag a daganatsejtekre és a csaknem 200 féle típus közül mindig a megfelelőre hatnak és kevesebb a mellékhatásuk. A korábbi készítmények hagyományosan általános sejtmérgek voltak, amelyek érintették a szervezet ép sejtjeit, szöveteit is. 

    Hirdetés

    Az új, célzott, személyre szabott terápiákkal sokkal hatékonyabb a gyógyítás azokban az esetekben, ahol ezt alkalmazni lehet. A készítmények közül Magyarországon mindegyik elérhető és száz százalékban támogatja a társadalombiztosítás. Ez azt jelenti, hogy megfelelő orvosi javaslat és ellátóközpont esetén minden magyar állampolgár ingyen juthat hozzájuk - mondta a Független Hírügynökségnek Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa.

    A mellrák gyógyításában is egyre inkább alkalmazzák a célzott terápiákat, és a legfrissebb mikrobiológiai kutatások eredményeit igyekeznek beépíteni a klinikai vizsgálatokba is - hangzott el az Országos Onkológia Intézet és a Nemzetközi Mellrák Kutatócsoport (International Breast Cancer Study Group) közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. A szakemberek beszámoltak arról, hogy ezeknek a kutatásoknak köszönhetően az utóbbi évtizedekben rohamosan csökkent az emlőrák-halálozások száma világszerte.

    Az Amerikai Egyesült Államokban a hetvenes években még csak a páciensek felét tudták megmenteni, ma már a háromnegyedük életben marad. Európában az utóbbi években szintén hirtelen csökkenni kezdett a halálozások száma.

    Kásler Miklós professzor hozzátette: Magyarországon is elindult egy szolid visszaesés, amit azon lehet lemérni, hogy ma az emlőrák már nem az első, hanem a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon. Az Európai Unióban ezzel az eredménnyel most a nyolcadik helyen állunk, vagyis olyan országoknál jobb nálunk a helyzet, mint például Svédország vagy Dánia.

    A Nemzetközi Mellrák Kutatócsoport külföldi képviselői elismerően beszéltek a példamutató magyar mellrák szűrőprogramról, amelyre már az Unió más országaiban is felfigyeltek. A szakorvosok szerint ugyanis a megelőzés és a felvilágosítás a legolcsóbb és legegyszerűbb módja az emlőrák elleni küzdelemnek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.21 16:36, Megjelenés: 2008.04.21 16:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.