• Új kezelési módok a rákgyógyításban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Világszerte egyre inkább a molekulárisan célzott és személyre szabott kezelések kerülnek előtérbe a rákos betegek gyógyításában. Már hazánkban is elérhetőek a kevesebb mellékhatást okozó készítmények, amelyeket 100 százalékban támogat a társadalombiztosítás.

    Az elmúlt néhány évben alkalmazzák az orvosok a molekulárisan célzott biológiai terápiákat a rákos betegek gyógyításában. Ezek a modern gyógyszerek kizárólag a daganatsejtekre és a csaknem 200 féle típus közül mindig a megfelelőre hatnak és kevesebb a mellékhatásuk. A korábbi készítmények hagyományosan általános sejtmérgek voltak, amelyek érintették a szervezet ép sejtjeit, szöveteit is. 

    Hirdetés

    Az új, célzott, személyre szabott terápiákkal sokkal hatékonyabb a gyógyítás azokban az esetekben, ahol ezt alkalmazni lehet. A készítmények közül Magyarországon mindegyik elérhető és száz százalékban támogatja a társadalombiztosítás. Ez azt jelenti, hogy megfelelő orvosi javaslat és ellátóközpont esetén minden magyar állampolgár ingyen juthat hozzájuk - mondta a Független Hírügynökségnek Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosa.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A mellrák gyógyításában is egyre inkább alkalmazzák a célzott terápiákat, és a legfrissebb mikrobiológiai kutatások eredményeit igyekeznek beépíteni a klinikai vizsgálatokba is - hangzott el az Országos Onkológia Intézet és a Nemzetközi Mellrák Kutatócsoport (International Breast Cancer Study Group) közös sajtótájékoztatóján, Budapesten. A szakemberek beszámoltak arról, hogy ezeknek a kutatásoknak köszönhetően az utóbbi évtizedekben rohamosan csökkent az emlőrák-halálozások száma világszerte.

    Az Amerikai Egyesült Államokban a hetvenes években még csak a páciensek felét tudták megmenteni, ma már a háromnegyedük életben marad. Európában az utóbbi években szintén hirtelen csökkenni kezdett a halálozások száma.

    Kásler Miklós professzor hozzátette: Magyarországon is elindult egy szolid visszaesés, amit azon lehet lemérni, hogy ma az emlőrák már nem az első, hanem a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon. Az Európai Unióban ezzel az eredménnyel most a nyolcadik helyen állunk, vagyis olyan országoknál jobb nálunk a helyzet, mint például Svédország vagy Dánia.

    A Nemzetközi Mellrák Kutatócsoport külföldi képviselői elismerően beszéltek a példamutató magyar mellrák szűrőprogramról, amelyre már az Unió más országaiban is felfigyeltek. A szakorvosok szerint ugyanis a megelőzés és a felvilágosítás a legolcsóbb és legegyszerűbb módja az emlőrák elleni küzdelemnek.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.21 16:36, Megjelenés: 2008.04.21 16:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Onkológiai kezelés

    Onkológiai kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A terápia egyik mellékhatása szájnyálkahártya-gyulladás lehet. Hogyan előzze meg?

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    A bőrdaganatok sebészi és egyéb helyi ellátása

    Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Férfiak és inkontinencia
    Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tóth Judit

    Dr. Tóth Judit

    Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások