• Új szakmai javaslatok a daganatok kezelésére

    Szerző: FH

    Szinte valamennyi érintett szakorvos beutalhatja majd betegét PET/CT vizsgálatra, ha a döntéshozók is elfogadják azt az állásfoglalást, amelyet több mint 100 kórház képviselője, az Onkológiai Intézet és más szakmai szervezetek képviselői közösen hagytak jóvá.

    A PET/CT Országos Konszenzusos Konferenciája meghatározta azt az úgynevezett indikációs listát, amelynek alapján eldönthető, hogy kik azok a betegek, akik jogosultak erre a többi között a rákos daganatok felismerésében és kezelésében egyre nélkülözhetetlenebb diagnosztikai eljárásra.

    A rosszindulatú elváltozások a PET/CT-vel jóval hamarabb felismerhetőek, mint a hagyományos módszerekkel. Ez a vizsgálat pontos választ tud adni azokra a kérdésekre, hogy valóban van-e a vizsgált betegnél rákos daganat, hol van és 3-5 milliméter pontosan megmutatja mekkora kiterjedése. Mindezek alapján azt is sokkal precízebben meg lehet állapítani, hogy a konkrét esetben mi a helyes terápia.

    Hirdetés

    A tapasztalatok szerint a PET/CT vizsgálat után a daganatos betegek egyharmadánál kiderül, hogy más kezelésre van szüksége, mint amit korábban kapott - mondta el Borbély Katalin, az állásfoglalás előkészítője, az Onkológiai Intézet főorvosa. Az eljárás fontosságát az is mutatja, hogy bár drága vizsgálatról van szó - 250 ezer forintba kerül - alkalmazásával sokszor elkerülhető, hogy feleslegesen több millió forintos kemoterápiát alkalmazzanak - tette hozzá.

    Jelenleg csak kilencezer vizsgálat történik

    Magyarországon évente 60 ezer új rákos megbetegedést regisztrálnak és a korábbi daganatosok utókezeléséhez is szükséges lehet a PET eljárás. Egyelőre azonban csak 9 ezer PET/CT vizsgálatot finanszíroz a társadalombiztosítás, amelyeket három központban lehet elvégezni: egy gép működik Debrecenben és kettő a fővárosban.

    Egy szakemberekből álló PET bizottság dönti el, hogy melyik az a beteg, amelyiknek leginkább szüksége van a vizsgálatra és egy másik, a Várólista bizottság, hogy ki mikor kapja meg ezt az ellátást. Borbély Katalin elmondta: a múlt héten elfogadott állásfoglalásban ezeknek a bizottságoknak a feladatait és hatásköreit is pontosították.

    A konszenzussal elfogadott javaslatokat április végéig elküldik az érintett hatóságoknak, így például az Egészségügyi Minisztériumnak, amely Borbély Katalin reményei szerint ezek alapján módosítja az idevonatkozó rendeleteket.

    (FH)

    Módosítva: 2008.04.14 11:33, Megjelenés: 2008.04.14 11:33
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Miért halnak meg egyre többen májrákban?

    Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

    Amit a fibroszarkómáról érdemes tudni

    Mi az a fibroszarkóma (fibrosarcoma)? Mi okozhatja a kialakulását? Mik lehetnek a tünetei ennek a daganattípusnak? Hogyan ismerhető fel? Hogyan kezelhető?

    Daganatok: A leghatékonyabb szűrési eljárás!

    Egyes betegségeknél a szövetekben előbb következik be az anyagcsere megváltozása, mint maga a szerkezeti elváltozás. A PET (pozitron-emissziós tomográfia) eljárás során ezt az anyagcsere-elváltozást figyelik meg, kiszűrve ezzel a készülődő vagy éppen már fejlődő rendellenességet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.