• Tízéves a debreceni klinikai onkológia - Fontos a jó orvos-beteg kapcsolat

    Szerző: MTI

    Éppen tíz éve, 2001-ben indult ténylegesen az önálló klinikai onkológiai ellátás a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában Szántó János vezetésével, aki munkájában az esélyegyenlőségen alapuló, komplex, színvonalas ellátást tekinti célravezetőnek a daganatos betegek kezelésében.

    Fogalomtár daganatos betegségekhez


    A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
    Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

    Az Onkológiai Tanszéket vezető professzor úgy véli: mivel Magyarországon minden negyedik ember daganatos megbetegedésben hal meg, elképzelhetetlen, hogy a fiatal orvosok komplex onkológiai szemlélet nélkül kerüljenek ki az egyetemekről. A Szegedi Onkológiai szolgáltató után másodikként önálló tanszéki keretek között jött létre 1999-ben Debrecenben az onkológia, amely később önálló épületben, saját betegágyakkal kezdhette meg működését. Mint a professzor elmondta, korábban is csaknem mindenre kiterjedő, holisztikus képzést kaptak az orvostanhallgatók, de ma már a 27 órás elméleti és gyakorlati oktatás az onkológiai tanterv része.

    - Amikor a daganatos betegek ellátásáról beszélünk, az elmélet mellett a gyakorlati betegellátás, a személyes beteg-orvos kapcsolat is kiemelt fontosságú. A komplex gondolkodás szemléletváltást tesz szükségessé, és ez hozzájárulhat az ellátás színvonalának növeléséhez - hangsúlyozta az MTI-Pressnek Szántó János.

    A klinika indulása előtt "mindenki saját betegei onkológiai ellátását végezte", az egyes szakmák elsősorban saját részterületükkel foglalkoztak, összefogott részekből álló komplex kezelés még nem volt. Szavai szerint mára megvalósult a komplex kezelés, melyet a különböző szakterületek orvosai közötti rendszeres konzultációk biztosítanak. Ezek a multidiszciplináris konzíliumok jelentősen hozzájárulnak a korai felismerés és a későbbi kezelés hatékonyságához.

    Hirdetés

    A tanszékvezető többször is kiemelte a megelőzés, a korai diagnosztika fontosságát: a legtöbb daganatos megbetegedés optimálisan csak komplex kezelés mellett képzelhető el. A műtéti technikák állandó fejlődésének, a különböző sugárterápiás modalitásoknak, az egyénre szabott gyógyszeres kezeléseknek köszönhetően a rosszindulatú tumorban szenvedők életkilátásai határozottan javulnak, és egyre inkább a cukorbetegség több évtizedes lefolyásához hasonlítanak.

    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők


    A vitaminok és az ásványi anyagok szedése biztonságosnak tűnik amiatt, hogy ezek recept nélkül kapható készítmények, de ez egyúttal veszélyes is, hiszen hamis biztonságba ringatja a beteget, mert ezek kölcsönhatásba léphetnek jelen esetben az említett kemoterápiás szerekkel.
    Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők>>

    A betegeknek is partnernek kell lenniük

    A tanszék fejlődését jelzi, hogy az utóbbi 6-8 évben már a közösen kialakított szemlélet szerint zajlik az ellátás. A kezelt betegek száma eléri az évi 6-7 ezret. Szántó János szerint a hazai ellátás további fejlődését a folytatódó centralizálás biztosíthatja, de ezzel együtt a nagyon ritkán előforduló betegségek különböző központokban történő ellátása is mérlegelendő. Az intézetben kezelt betegek közül - hasonlóan a világ többi onkológiai centrumához - a legtöbben tüdőrákban, rosszindulatú emésztőrendszeri megbetegedésben, emlőrákban szenvednek.

    - A kezelések másik fontos célja a rákos betegek életminőségének javítása és a hosszú távú jóléti állapot biztosítása. Ebben azonban partnernek kell lenniük a betegeknek is - szögezte le a professzor.

    A klinikán ma tíz orvos és további szakszemélyzet dolgozik a daganatos betegek ellátásában. Másfél éve biztosítanak otthonápolási szolgáltatást, amely a professzor szerint a költséghatékonyságon túl az emberi vonatkozásokban is fontos, hiszen az otthoni ellátás a betegek szeretteinek körében és nem idegen helyen történik.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?


    A sugárkezelés során nagyenergiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. A sugárzás természetesen káros hatással bír az ép szövetekre nézve is. A daganatos sejtek sugárérzékenysége azonban általában nagyobb, mint az ép szöveteké, így nagyrészt szelektív hatás érhető el. Sok év kutatómunkájának köszönhetően igen nagy előrehaladás történt a sugárterápiás eljárások terén. A kezelések egyre szelektívebbé és hatékonyabbá válnak.
    A sugárterápiáról részletesen>>

    - A családi környezet egyértelműen segíti a betegeket a rák elleni küzdelemben, de itt is fontos kiemelni a tüneti kezelések fontosságát - húzta alá.

    A tanszéken ennek a szemléletnek az erősítését tervezik azzal, hogy külön, integrált palliációs munkacsoportot hoznak létre, amelynek feladata az elméleti oktatás és a gyakorlati betegellátás. - El kell rugaszkodnunk az eddigi orvosi szemlélettől, amelynek értelmében a betegek ápolása csak a kórházakban történik. A betegeknek életük minden mozzanatában érezniük kell, hogy szakszerűen látják el őket, a családtagokat pedig folytonos felvilágosítás mellett akár egészen a gyászreakcióig figyelni és támogatni kell - hívta fel a figyelmet Szántó János.

    Az egyik cél a "fal nélküli kórház" lenne

    A professzor beszédes statisztikával toldotta ezt meg: az Egyesült Államokban ma a rákbetegek 30 százaléka hal meg hospice ellátás, vagyis otthonkezelés mellett. Magyarországon az egyre növekvő számú lelkes aktivista és alapítvány munkájától eltekintve a kérdéskör messze nem megoldott.

    Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol


    "Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor?" -
    Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.>>

    Debrecenben a Kenézy Gyula Kórház onkológusaival állnak együttműködésben. Szántó János hitvallásában fontos szerepet tölt be a "fal nélküli kórház" gondolata, vagyis az, hogy az ellátásnak odáig kellene fejlődnie, hogy a betegnek mindegy legyen, hogy melyik kórház melyik orvosához fordul panaszával, mert mindenhol ugyanolyan színvonalú ellátást kap. A professzor szerint intézetükben komoly előrelépést értek el a fentebb körvonalazott szemlélet megteremtése és a felvilágosítás terén.

    Erre szükség is van, hiszen a rákbetegek kezelésében nem lehet kizárólag az orvos szakértelmére hagyatkozni, a beteget is fel kell tudni készíteni helyzetének kezelésére, amit csak együtt lehet elérni.

    - Ez persze nem új gondolat, hiszen mint Széchenyi István írta: "kiművelt emberfők sokasága a nemzet felemelkedésének záloga" - jegyezte meg.

    A leggyakoribb daganatok első tünetei


    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
    A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.01.26 10:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A méhtestrák tünetei, kezelése

    A méhbetegségeket általában olyan állapotok hozzák létre, melyek magas ösztrogén- és alacsony progeszteronszinttel járnak. Ilyenek a petefészek-daganatok, az elhízás, az ovuláció elmaradása, valamint az ún. policisztás ovárium szindróma, de gyakori a változókort megelőző időszakban is.

    A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek

    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

    A zsírdaganat - Csomó a testen

    Ha észrevesz egy csomót a teste bármelyik felületén, forduljon mielőbb orvoshoz, hogy kiderüljön a diagnózis és szükség esetén időben megfelelő kezelést kaphasson. A lipoma (zsírdaganat), amely egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség.

    Bizonyos daganatok esetén megnő a trombózisveszély

    A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtáik a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

    Interjú Prof. Dr. Kásler Miklóssal

    Az Országos Onkológiai Intézet hazánk onkológiai módszertani, szervezési, rákmegelőző, oktató, gyógyító, tudományos központja, amelynek immár 22 éve főigazgatója Prof. Dr. Kásler Miklós, aki Sárvárról származik.

    Nem kapnak kielégítő tájékoztatást a rákbetegek

    Kétezer rákbeteg, családtag, illetve a rosszindulatú betegségtől félő páciens levelét válaszolták eddig meg a Tűzmadár Alapítvány munkáját segítő onkológusok, s valamennyi levelet anonim módon közzétették az interneten, hogy azokból mások is információkat nyerhessenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.