Cukorbetegség - Betegségek megértése: terápia cikkek

Cukorbetegség - Betegségek megértése: terápia cikkek

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-02-08 16:03

Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.

A cukorbetegséggel összefüggő csont- és ízületi problémák

WEBBeteg - F. Zs., fordító; Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-06-11 04:03

A cukorbetegek különféle csont- és ízületi rendellenességek fokozott kockázatának vannak kitéve. Ismerjük meg a különféle csont- és ízületi rendellenességeket, beleértve a tüneteket és a kezelési lehetőségeket.

Másodlagos cukorbetegség (szekunder diabétesz)

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
2022-06-07 17:03

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy alapbetegséghez társulóan másodlagosan alakul ki. Csoportosításuk az alapbetegségek alapján történik.

Prediabétesz diéta: mit együnk, ha több a cukrunk a kelleténél?

WEBBeteg - E. M. M., fordító
2022-06-01 05:03

A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mivel ekkor a vércukorszint már a normál érték fölé emelkedett, noha még nem éri el a kóros értéket. Bár a prediabéteszben szenvedők aránya nem pontosan ismert, egy vizsgálat alapján minden harmadik brit felnőtt érintett, és a CDC adatai szerint az USA-ban is hasonló az arány.

A diabétesz gyógyszeres kezelése

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
2022-05-29 09:33

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett be javulás a kóros laborértékekben.

Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

WEBBeteg - Dr. Tanczer Tímea, diabetológus
2022-05-17 07:33

A modern technikáknak köszönhetően egyre több lehetőség van az 1-es típusú inzulinhiányos cukorbeteg nők számára a terhességet megelőzően, valamint a terhesség alatt az ideális anyagcserehelyzet kialakítására, fenntartására.

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-05-01 22:03

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

Mit tehet a beteg? - A 2-es típusú diabétesz kezelése

diabetes.hu - Dr. Bedő Csaba
2022-05-01 15:03

A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.

A cukorbetegség szemészeti szövődményei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente, szemész, látszerész
2022-04-30 13:33

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Mire figyeljen cukorbetegség okozta fekély esetén?

Cukorbeteg Központ - Dr. Pop Gábor, sebész
2022-04-28 14:33

A diabéteszes fekély a cukorbetegség egyik rettegett szövődménye, mely elhanyagolt esetben az adott végtag amputálását is indokolttá teheti. A nem gyógyuló seb kezdetben alig látszik, később egyre nagyobb területet érint. Hogy mi mindenre kell ilyenkor ügyelni, azt dr. Pop Gábortól, a Cukorbetegközpont sebészétől kérdeztük.