Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

Cukorbetegség - Élet betegséggel cikkek

A neuropátia szűrése

Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
2019-12-05 02:10

Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-05-20 11:03

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Az inzulinpumpa kezelés és a szenzor alkalmazása terhességben

WEBBeteg - Dr. Tanczer Tímea, diabetológus
2022-05-17 07:33

A modern technikáknak köszönhetően egyre több lehetőség van az 1-es típusú inzulinhiányos cukorbeteg nők számára a terhességet megelőzően, valamint a terhesség alatt az ideális anyagcserehelyzet kialakítására, fenntartására.

Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

WEBBeteg - Dr. Fövényi József
2022-05-13 05:03

Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

Életmód Orvosi Központ - Csontos Szabolcs, mozgásterapeuta
2022-05-10 07:33

Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Arról, hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

Az édesítőszerek szerepe a cukorbetegek táplálkozásában - Hasznos gyakorlati tanácsok

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2022-05-06 13:03

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik nem és miért? Van-e olyan köztük, aminek a lebontásához inzulinra van szükség, amik befolyásolják a vércukorszintet? Van-e korlátja a fogyasztható mennyiségeknek?

Mire figyeljünk, ha inzulinkezelés alatt állunk?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-05-01 22:03

A cukorbetegség időben történő felismerése és megfelelő terápiája alapvető szerepet játszik a szövődmények megelőzésében. Az inzulinkezelés beállítása időigényes folyamat, mely fegyelmet és korrekt együttműködést igényel a beteg részéről.

Mit tehet a beteg? - A 2-es típusú diabétesz kezelése

diabetes.hu - Dr. Bedő Csaba
2022-05-01 15:03

A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.

A cukorbetegség szemészeti szövődményei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente, szemész, látszerész
2022-04-30 13:33

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

diabetes.hu - Dr. Végh Dániel, fogorvos
2022-04-30 04:03

Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tizedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását okozza, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke
2022-04-29 07:33

A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?