Oktatási program felnőtt cukorbetegeknek

Szerző: Tudomány Kiadó

A Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) határozata szerint a 2009-2013-as időszakban a Diabétesz Világnap témája, a diabéteszoktatás és a megelőzés. A kampány célja, hogy felhívja a diabéteszgondozásban részt vevő valamennyi érintett figyelmét a cukorbetegség megértésére és a kockázat csökkentésének fontosságára.

A cukorbetegek számára ez egy üzenet az edukáció fontosságáról. A kormányoknak felhívás, hogy hatékony stratégiákat és irányelveket léptessenek hatályba annak érdekében, hogy megelőzzék és kezeljék a cukorbetegséget.

Összetett terápia és betegedukáció

A cukorbetegség egyre több embert érintő probléma a világon és hazánkban is. Kezelése, a vércukor szintjének megfelelő beállítása segíthet a számos súlyos szövődmény elkerülésében, kialakulásuk késleltetésében. A terápia összetett, bonyolult feladat, ami beteg és orvosa közötti szoros együttműködést igényel. A rohanó mindennapokban egyre kevesebb idő jut az érintetteknek tudásuk gyarapítására, az új lehetőségek megismerésére.
Bár a cukorbetegeknek jól szervezett klubhálózata van, azonban ezek taglétszáma szinte állandó. A fiatalabb korosztályokat elfoglaltságaik miatt az egyesületi munkába, a klubéletbe nehezen lehet bevonni.
Ezen felismerés is vezérelte a 21 éves Diabetes betegtájékoztató lap tulajdonosát és munkatársait, hogy a Magyar Diabetes Társaság szakmai felügyelete mellett internetes páciensoktatási programot indítson cukorbetegeknek.
Az internet lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki a saját időbeosztásában, saját tempójában dolgozza fel a tudnivalókat, az oktatáshoz kapcsolódó fórumon keresztül pedig szakembereknek tehetik fel kérdéseiket.

Az egészségügyi szakembereknek pedig felhívás, hogy fejlesszék ismereteiket és alkalmazzák a gyakorlatban a bizonyítékokon alapuló új kezelési irányelveket.

A társadalom valamennyi tagja számára pedig lehetőség, hogy megismerjék a cukorbetegség súlyos következményeit, és megismerjék, hogyan előzhető meg vagy késleltethető a cukorbetegség és annak szövődményei.

Mi a program célja?

Korszerű, szakmai alapokon nyugvó páciensoktatási lehetőség nyújtása felnőtt cukorbetegeknek és közösségeiknek. Az IDF felhívása alapján az „Alapítvány a cukorbetegekért” a Magyar Diabetes Társaság (MDT) szakmai támogatásával, kétéves páciensoktatási lehetőséget kínál az ország cukorbetegeinek és szervezeteiknek. A programot a Magyar Diabetes Társaság XX. Jubileumi Kongresszusa előtti Civil Fórumon mutatta be.

A szakmai programban az MDT betegoktatásban jártas szakemberei tartanak rövid előadásokat, amelyek rögzített változata, és a hozzájuk tartozó ábrák a www.diabetes.hu honlapon folyamatosan elérhetők. Az előadások szerkesztett változatai a Diabetes betegtájékoztató lapban is megjelennek. Minden előadáshoz rövid teszt is tartozik, amit akár az interneten, akár a Diabetes lapban lehetőség van kitölteni.

A vállalkozó kedvűek a teszteken keresztül lemérhetik, hogy mennyire sikerült megérteniük, feldolgozniuk az adott témát.

Amennyiben bármelyik témával kapcsolatban kérdés van, azt a fórumon keresztül feltehetik, és szakértőnk hamarosan válaszol.

(Diabetes.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran...

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.