Mi áll a kínaiak tömegesen előforduló diabétesze mögött?

Medipress
megjelent:

Az eredmények alapján a kínai felnőtt népesség 9,7 százaléka, vagyis több mint 50 millió férfi és 42 millió nő szenved cukorbetegségben, 15,5 százaléka, azaz 76 millió férfi és 72 millió nő pedig prediabéteszben.

Egy csütörtökön megjelent jelentés szerint Kínát a cukorbetegség járványa fenyegeti. Az elhízás terjedése és a népesség elöregedése jelentős közegészségügyi problémát válthat ki. A The New England Journal of Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a becslések szerint több mint 92 millió férfi és nő, vagyis majdnem minden tizedik felnőtt szenved cukorbetegségben Kínában.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a diabétesz járványos méreteket öltött a kínai általános felnőtt népességben” – áll a jelentésben, amely azt is hozzáteszi, hogy az esetek többségét nem diagnosztizálják. „Óriási népességét tekintve Kínára nagyobb cukorbetegséggel összefüggő teher nehezedhet, mint bármely más országra.

Mi áll a tömegesen előforduló cukorbetegség mögött?

A jelentés szerint további 148,2 millióan szenvednek prediabéteszben, vagyis mutatják a kifejlődő cukorbetegség korai tüneteit, amely szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet, ezek pedig a vezető haláloknak számítanak Kínában.

A jelenség mögött húzódó tényezők közé tartozik a kutatók szerint az ország gyors növekedése és a világ legnagyobb gazdaságának változásai is.„A népesség elöregedése, az urbanizációs, a táplálkozási változások és a testmozgás csökkenése, az ebből eredő elhízás-járvánnyal együtt, valószínűleg hozzájárul a cukorbetegség gyors terjedéséhez” – áll a jelentésben.

A tanulmány több mint 46 ezer húsz éven felüli felnőtt adatait vizsgálta 14 tartományból, így a kutatás a teljes népességre vonatkozóan reprezentatívnak tekinthető. Az eredmények alapján a felnőtt népesség 9,7 százaléka, vagyis több mint 50 millió férfi és 42 millió nő szenved cukorbetegségben, 15,5 százaléka, azaz 76 millió férfi és 72 millió nő pedig prediabéteszben. A kutatók szerint közegészségügyi intézkedésekkel kell mérsékelni az új diabéteszes esetek következményeit.

Tippek cukorbetegeknek
A 2-es típusú cukorbetegség komoly betegség, kezelése az egész napra kiterjedő elkötelezettséget igényel, az erőfeszítés azonban megtérül.
Tíz tipp diabétesszel előknek

Medipress

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.