Cukorbetegség - Komoly pénzügyi teher

Szerző: MTI

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

A diabétesz és szövődményei, köztük a szélütés és szívbetegségek hatalmas pénzügyi terhet rónak a következő években a szegényebb országokra - állítja egy kedden közzétett jelentés.

"A diabétesz a fejlett országok betegségéből az olyan fejlődő országok betegségévé válik, mint India és Kína, ami az egészségügyi költségek emelkedése miatt nyomást jelenthet majd egészségügyi rendszereikre" - vélekedett Philip Clarke, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

Clarke és kutatócsapata húsz országból 11 140 súlyosan cukorbeteg páciens egészségügyi adatait elemezte, beleértve az elszenvedett szövődményeket is, valamint a kórházi tartózkodás időtartamát és költségeit.

Mindezek alapján megállapították, hogy a szegényebb országokban egyre komolyabban érinti az egészségügyi költségeket a diabétesz.

A jelentés szerint Ázsiában (1. csoport) és Kelet-Európában (2. csoport) a páciensek között nagyobb számban fordultak elő egyes események - például szélütés -, mint a fejlett piacgazdaságokban (3. csoport), kisebb volt a kórházi kezelés aránya, ám hosszabb idejű a kórházi tartózkodás.

A delfinek képesek kikapcsolni cukorbetegségüket

A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni - fedezték fel amerikai kutatók. Véleményük szerint ha sikerülne megtalálni ezt a "kapcsolót" az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.
A San Diegó-i székhelyű National Marine Mammal Foundation kutatói idomított delfinektől vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan "nassolnak", éjjel azonban koplalnak. Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemző - magyarázta a BBC hírportálja szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.
Elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentő inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerűen visszakapcsolnak normál üzemmódra. A cukorbetegeknek állandóan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. A delfinek valószínűleg azért fejlesztették ki e képességet, hogy ellensúlyozzák fehérje dús, de szénhidrátban szegény étrendjüket.
Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani. Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is szekvenálták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.

Sokba kerülnek a cukorbetegek

Míg Kínában az egy főre jutó éves egészségügyi kiadás átlagosan 216 nemzetközi dollárnak felel meg, addig egy olyan cukorbeteg kezelése, akinél szélütés is jelentkezik, ennek éppen tízszeresébe, 2166 dollárba kerül - írták a PLoS Medicine című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban (www.plosmedicine.org) megjelent tanulmány szerzői.

(A számításban használt nemzetközi dollár az adott országbeli vásárlóértékkel korrigált amerikai dollár.)

A tanulmányban Kína, India, Malajzia, a Fülöp-szigetek (1. csoport), Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia (2. csoport), valamint Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland és Nagy-Britannia szerepelt (3. csoport).

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

A cukorbetegség megelőzése - Kiknek...

Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.