Cukorbetegség - Komoly pénzügyi teher

MTI
megjelent: 2010.02.24.

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

A diabétesz és szövődményei, köztük a szélütés és szívbetegségek hatalmas pénzügyi terhet rónak a következő években a szegényebb országokra - állítja egy kedden közzétett jelentés.

"A diabétesz a fejlett országok betegségéből az olyan fejlődő országok betegségévé válik, mint India és Kína, ami az egészségügyi költségek emelkedése miatt nyomást jelenthet majd egészségügyi rendszereikre" - vélekedett Philip Clarke, a Sydneyi Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

Clarke és kutatócsapata húsz országból 11 140 súlyosan cukorbeteg páciens egészségügyi adatait elemezte, beleértve az elszenvedett szövődményeket is, valamint a kórházi tartózkodás időtartamát és költségeit.

Mindezek alapján megállapították, hogy a szegényebb országokban egyre komolyabban érinti az egészségügyi költségeket a diabétesz.

A jelentés szerint Ázsiában (1. csoport) és Kelet-Európában (2. csoport) a páciensek között nagyobb számban fordultak elő egyes események - például szélütés -, mint a fejlett piacgazdaságokban (3. csoport), kisebb volt a kórházi kezelés aránya, ám hosszabb idejű a kórházi tartózkodás.

A delfinek képesek kikapcsolni cukorbetegségüket

A palackorrú delfinek a cukorbetegekhez hasonlóan rezisztensek az inzulinnal szemben, de ezt a rezisztenciát képesek ki- és bekapcsolni - fedezték fel amerikai kutatók. Véleményük szerint ha sikerülne megtalálni ezt a "kapcsolót" az emberben, az sokat segítene a cukorbetegség kezelésében.
A San Diegó-i székhelyű National Marine Mammal Foundation kutatói idomított delfinektől vettek vért. Az állatok napközben folyamatosan "nassolnak", éjjel azonban koplalnak. Éjszaka olyan kémiai változások mennek végbe a vérükben, amelyek a cukorbeteg emberekre jellemző - magyarázta a BBC hírportálja szerint Stephanie Venn-Watson, az alapítvány állatorvosa.
Elmondta, hogy a vércukorszintet csökkentő inzulinhormon nem hat a delfinekre, amikor koplalnak, reggeli közben pedig egyszerűen visszakapcsolnak normál üzemmódra. A cukorbetegeknek állandóan ellenőrizniük kell vércukorszintjüket. A delfinek valószínűleg azért fejlesztették ki e képességet, hogy ellensúlyozzák fehérje dús, de szénhidrátban szegény étrendjüket.
Nagy agyuknak ugyanis szüksége van a cukorra, amelyet így inzulinkapcsolójuk segítségével éjjel a vérben tudnak tartani. Mivel már az ember és a delfin genetikai állományát is szekvenálták, Venn-Watson azt reméli, hogy az orvosokkal összefogva a cukorbetegek javára tudják majd fordítani felfedezésüket: a két genom összehasonlításával talán sikerül megtalálni a delfin kapcsolóját kódoló gént az emberben is.

Sokba kerülnek a cukorbetegek

Míg Kínában az egy főre jutó éves egészségügyi kiadás átlagosan 216 nemzetközi dollárnak felel meg, addig egy olyan cukorbeteg kezelése, akinél szélütés is jelentkezik, ennek éppen tízszeresébe, 2166 dollárba kerül - írták a PLoS Medicine című nyílt hozzáférésű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

(A számításban használt nemzetközi dollár az adott országbeli vásárlóértékkel korrigált amerikai dollár.)

A tanulmányban Kína, India, Malajzia, a Fülöp-szigetek (1. csoport), Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia (2. csoport), valamint Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland és Nagy-Britannia szerepelt (3. csoport).

Világszerte mintegy 250 millió embernek van diabétesze, a növekvő esetszám háromnegyede a fejlődő országokból származik.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt...

A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű diagnosztikának és gyógyszeres terápiának köszönhetően nem jelent akadályt a...

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik súlyosbító tényezője, illetve a szénhidrátháztartást rontó rizikófaktor, emellett számos szív- és érrendszeri...

Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál...

Tévhitek az inzulinról

Csak a fiatalkori cukorbetegség kezelésére használatos az inzulin. Ez nem igaz. Tény ugyan, hogy az elsősorban fiatalkorban jelentkező, 1-es típusban...

Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1...

A cukorbetegek gondozása és az ajánlott vizsgálatok

Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.