A diabéteszes neuropátia

Dr. Bessenyei Mónika
szerző: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

A téma cikkei
8/1 A diabéteszes neuropátia
8/2 A diabéteszes neuropátia típusai
8/3 A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei
8/4 A diabéteszes neuropátia kialakulásának okai
8/5 A diabéteszes neuropátia megelőzése
8/6 A diabéteszes neuropátia kezelése
8/7 Élet diabéteszes neuropátiával
8/8 Tippek diabéteszes neuropátiás betegeknek

A perifériás idegek szállítják az információt a különböző − a bőrben, izmokban, ízületekben és egyéb szövetekben elhelyezkedő − felvevő testecskéktől a központi idegrendszerbe, azaz a gerincvelőbe, illetve az agyba. Ezáltal informálják a központot a szervezet aktuális állapotáról, helyzetéről, működéséről. Másfelől ezek az idegek viszik az információt a központokból a különböző szervekhez, szövetekhez, ezáltal szabályozva azok működését.

A perifériás idegekben együtt futnak az érző (érző működésért felelős), a motoros (mozgást szabályzó) és vegetatív (szívműködést, légzést, bélműködést stb. szabályozó) idegrostok. Így érthető, hogy a perifériás idegek károsodása általában mindhárom funkció kiesését jelentik. Igen ritka − csak a neuropátiák enyhe formájában figyelhető meg − hogy önállóan károsodik valamelyik funkció.

Miért alakul ki a diabéteszes neuropátia?

A magas vércukorszint az összes neuropátia kb. egyharmadáért felelős. A cukorbetegek mintegy 10%-ánál a neuropátia vezet a cukorbetegség felismeréséhez.

A diabéteszes polineuropátia kialakulásáért több tényező együttesen tehető felelőssé. Egyrészről a magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, s ez az idegrostok oxigénhiányát okozza, másrészről károsítja az idegszövet anyagcseréjét is. A két folyamat együttesen kezdetben az ideg burkának, majd magának az idegrostnak a pusztulásához vezet.

A tünetek fokozatosan rosszabbodnak, súlyosságuk a cukorbetegség fennállási idejével, illetve a hosszabb időre meghatározott vércukorszinttel van összefüggésben.

A diabéteszes neuropátia típusai és tünetei

Az esetek döntő többségében a tünetek az alsó végtagokon jelentkeznek zsibbadás formájában, mely elsősorban a lábat, az alszárat érinti. Sokszor azonban a felső végtagok is érintettek, elsősorban a kéz illetve az alkar. A tünetek a végtagokon szimmetrikusan „zokni vagy harisnyaszerű” illetve „kesztyűszerű” eloszlásban jelentkeznek. A tünetek kialakulására jellemző, hogy hetek-hónapok alatt fokozatosan alakulnak ki és fokozatosan rosszabbodnak. A zsibbadást követően megjelenik a leggyakrabban égő, zsibbadó, szúró jellegű fájdalom, mely elsősorban éjszaka elviselhetetlen, a beteg ide-oda pakolgatja a lábát, a takaró érintését sem tudja elviselni.

Előfordul, hogy a fájdalom csak érintésre alakul ki. A járkálás és hideg kedvező hatású a fájdalom mérséklésében.

A későbbikben kiesnek az ínreflexek, járáskor a beteg bizonytalanságérzésről számol be, súlyosabb esetben csetlik-botlik, a tárgyak tapintás útján történő azonosítása kiesik. A hő- és fájdalomérző idegrostok károsodása miatt a beteg nem veszi észre a kisebb sérüléseket, ami fekély kialakulásához vezethet. A tünetek időnként aszimmetrikus formában is megjelenhetnek.

A fájdalmas neuropátia férfiaknál gyakoribb. A fájdalom hirtelen alakul ki, égő, szúró, görcsös jellegű. Éjszaka ez a fájdalom is fokozódik. A járkálás, hideg jó hatású. Általában a panaszok a vércukorszint rendezésével fokozatosan mérséklődnek, megszűnnek.

Ritkább esetben cukorbetegséghez társulva mononeuropátia (egy ideg károsodása), radiculopathia (gerincvelőből kilépő ideggyök) is kialakulhat, melynek hátterében a cukorbetegség felismerése nehezebb.

Bármely ideg illetve ideggyök érintett lehet; kezdetben az adott ideg területében zsibbadás, fájdalom jelenik meg, majd a motoros funkciók kiesése pl. a láb lógását, a kéz esését okozva. Ezek hirtelen alakulnak ki, és általában javulnak. Férfiaknál gyakoribb.

Előfordulhat a medenceöv és a combizmok sorvadása a cukorbetegség szövődményeként. Ebben az esetben a fájdalom mellé az izmok sorvadása, izomrángások társulnak, a beteg járása nehezítetté válik. Általában kedvező kimenetelű, hónapok múlva javulás következhet be.

A vegetatív neuropátia érintheti a szívet pl. heves szívdobogásérzést okozva; kialakulhat hirtelen felálláskor, lehajláskor jelentkező vérnyomásesés (ortostaticus hypotonia) szédülést, ájulást okozva; de felléphetnek különböző ritmuszavarok is. Ezen tünetek jelentkezése kedvezőtlen kimenetelhez, ritkán halálhoz vezethet.

A gyomor-bélrendszer érintettsége nyelészavart, gyomorürülési zavart, hasmenést vagy székrekedést, epeürítési zavart okozhat.

A húgyhólyag beidegzési zavar miatt vizelési nehezítettség jelentkezik, a beteg nem képes a vizeletét kiüríteni. Impotencia is kialakulhat. A verejték elválasztás is károsodhat, az alsóvégtagokon csökkenhet, bőrszárazságot, míg a test többi részén fokozódhat, izzadékonyságot okozva. A mikrokeringés károsodása következtében az alsóvégtagok duzzadása, a bőrhőmérséklet emelkedése alakulhat ki.

A diabéteszes neuropátia diagnózisa és kezelése

A betegség felismerése elsősorban a klinikai tünetek alapján történik, melyet a beteg vizsgálatakor észlelt érzéskiesés, vibrációérzés kiesése, zsibbadás, reflexeltérés, izomgyengeség, járászavar alátámaszt. Fontos a vércukorszint meghatározása.

Emellett a neuropátia ENG (elektro-neurographiás) vizsgálattal igazolható. Ha gyanú van szív illetve bélrendszeri érintettségre, akkor kardiológiai illetve belgyógyászati vizsgálat is szükséges. Néha nehéz egyéb betegségektől elkülöníteni, ilyenkor egyéb vizsgáltra (pl. gerinc MRI vagy CT, érsebészeti vizsgálat) is szükség lehet.

Terápiájában a legfontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása. Ez megelőzi a további szövődmények kialakulását, illetve a már meglevők súlyosbodását, néhány esetben javulást is eredményezhet.

A magas vércukorszint által okozott anyagcsere károsodások mérséklésében jó hatásúak a különböző B-vitamin származékok. A képződő káros szabadgyökök ellen antioxidánsok használhatók. Emellett tüneti kezelést szokás alkalmazni a vegetatív panaszok, fájdalom fennállása esetén.

Tovább

Dr. Bessenyei Mónika, neurológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Cikkajánló

Neuropátia
A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.