Évente hatezren vakulnak meg Magyarországon - Miért?

Szerző: Független Hírügynökség

Évente 6 ezren vakulnak meg Magyarországon, akik közül a legtöbben továbbra is láthatnának, ha időben észreveszik náluk a betegséget.

A Látás csütörtöki Világnapján a szakmai és civil szervezetek a vakság-megelőzés és a látásrehabilitáció fontosságára hívják fel a figyelmet, amelyet a Semmelweis Egyetem, a a Magyar Szemorvos Társasággal és a Magyar Diabetes Társasággal összefogva a szűrő-hálózat kiterjesztésével is próbál segíteni.

Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: évente 1500-2000 ember vakul meg az úgynevezett időskori makula degeneráció, azaz szemfenéki meszesedés miatt.

Ennél a jelenségnél a beteg először elveszti éleslátását, nem tud olvasni, nem ismeri fel az arcokat.

Bár ennél a betegségnél még sok esetben nem találtak gyógymódot, az időben elkezdett kezeléssel a meszesedés 10-15 százaléka megelőzhető lenne.

A megvakulás másik oka, a cukorbetegség szövődményeként kialakuló látásvesztésnek viszont legnagyobb része teljesen megelőzhető lenne, ezért is fogtak össze a szakmai szervezetek, hogy egy úgynevezett szemfenéki kamera segítségével még több veszélyes esetet kiszűrjenek.

Az igazgató hozzátette: a Semmelweis Egyetemen egy éve ezzel a módszerrel már egy éve végeznek sikeres szűréseket, ezt a programot kívánják kiterjeszteni, amelyhez anyagi forrásokat keresnek.

Németh János azt is közölte: a vaksági okok között szerepel még az időskori zöldhályog, a rövidlátás szövődményeként kialakuló vakság, valamint a szürkehályog, amely tökéletesen gyógyítható lenne, ha a betegek időben jelentkeznének az orvosnál.

A szemészeti szűrővizsgálatokat már újszülött korban érdemes elkezdeni, majd 2, 6 és 12 hónapos korban valamint 2,5 és 5 éves korban megismételni, amelyet a szakmai szervezetek szerint a védőnő, majd iskolás korban az iskolavédőnő végezhetne el.

Németh János szerint így jelentősen javulhatnának a statisztikák, hiszen már egészen kis korban hatékonyan kezelni lehetne a tompalátást, a fejlődési rendellenességeket, a szemmozgás zavarokat, a kancsalságot, a színtévesztést.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján jövő hét pénteken 11-és 15 óra között óvodásoknak és kisiskolásoknak tartanak szűrővizsgálatokat, amelyre meghívták a gyermekek óvodai-iskolai védőnőit és a gyakorlatban is bemutatják nekik a szűréseket.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Szájüregi szövődmények...

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Készüljünk fel az utazásra:...

Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek jóval nagyobb körültekintéssel szükséges megszervezniük utazásukat, üdülésüket. A legfontosabb kérdések és...

A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.