• Új utak a cukorbetegség megelőzősében

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    A cukorbetegség megelőzése napjaink egyik legégetőbb egészségügyi kihívása mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesz esetében. A 2-es típusú cukorbetegség jórészt környezeti tényezők által meghatározott, és a megfelelő életmód betartása mellett elkerülhető.

    A témában számtalan publikáció látott már napvilágot, és az egészségügyi ellátórendszer képviselői nagy erőkkel igyekeznek, hogy a lakosságot a helyes életmód útjára tereljék. Ugyanakkor kevesebbet hallunk az 1-es típus örökletes formáinak prevenciójáról.

    Hirdetés

    A feladat nem egyszerű, hiszen a genetikusan meghatározott betegségek oki gyógyításához a génsebészeti módszerek egyelőre gyerekcipőben járó alkalmazása vezethet majd. Emellett egyéb próbálkozások is vannak, az alábbiakban ezek közül mutatunk be egyet.

     A hypoglikémia - Mi történik, ha "leesik a cukrunk"?

    Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "leesett a cukrom". Mi utalhat az alacsony vércukorszintre?>>

    Az 1-es típusú diabétesz előfordulása egyre nő, legnagyobb arányban a 4 évesnél fiatalabb gyermekek körében.

    A kutatások azt mutatják, hogy az ilyen korán kialakuló betegség hátterében olyan genetikai meghatározottság van, amely egyelőre ismeretlen környezeti hatások által aktiválódik.

    Ezen hatások a fiatal életkorból következtethetően vagy még a terhesség során, vagy egészen kisgyermekkorban érik a fejlődő szervezetet.

    Az antitestek megjelenése után sem mindig fejlődik ki a cukorbetegség

    A betegség kialakulásának lényege a hasnyálmirigy inzulintermelő b-sejteinek pusztulása. A folyamat autoimmun mechanizmusokra vezethető vissza, vagyis a szervezet saját sejtjei, jelen esetben a b-sejtek ellen termelődött antitestek destruktív hatása okozza a sejtek pusztulását. Az autoimmun antitestek megjelenése és a definitív diabétesz megjelenése közötti időt pre-diabétesznek nevezzük.

    Érdekes megfigyelés, hogy kisgyermekekben az antitestek megjelenése után nem minden esetben fejlődik ki a cukorbetegség, illetve a megjelenő antitestek egy idő múlva teljesen el is tűnhetnek a keringésből.

    Számos kísérlet folyik szerte a világon abból a célból, hogy a diabétesz kisgyermekkorban jelentkező, autoimmun patomechanizmusú formáját megelőzzék. Elvi megoldásként adja magát, hogy vagy az antitestek megjelenését kell gátolni, vagy a már megjelent antitesteket kell hatástalanná tenni, vagy a hasnyálmirigy b-sejtjeinek antitest iránti érzékenységét kell megszüntetni.

    Az inzulin szolgál antigénként?

      Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei

    Az alacsony vércukorszint leggyakoribb oka gyermekkori cukorbetegségben az intenzív testmozgás, amennyiben ezt nem előzi meg a szénhidrát-, és energiabevitel növelése, illetve az inzulin adagjának csökkentése.
    Az 1-es típusú cukorbetegség szövődményei>>

    Egerekkel végzett kutatások eredményeképpen felvetődött a gondolat, hogy maga az inzulin szolgál olyan antigénként, amely beindítja az antitestképződést. Megfigyelések szerint a pre-diabétesz stádiumában adagolt inzulin csökkenti az autoimmunitás mértékét és fokozza a b-sejtek antitestek elleni rezisztenciáját (ellenállását), vagyis csökkenti a korai életkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség előfordulási arányát.

    Ugyanakkor a szájon át vagy parenterálisan (intravénásan illetve bőrön kersztül) adagolt inzulin nem váltotta ki a megfelelő hatást. Ezt követően nasalis inzulin adásával próbálkoztak (az orr nyálkahártyája a gyógyszerfelszívódás szempontjából nagy kiterjedésű felszínnek tekinthető, gazdag hajszálérhálózattal), ám a kutatások során az orron keresztül adagolt inzulin sem bizonyult hatásosnak.

    Klinikai kutatási berkekben az a tapasztalat, hogy a negatív eredmény is eredmény, ugyanis a lehetséges terápiás eljárások köre minden egyes sikertelen vizsgálattal szűkül, így újra meghatározható azon utak száma, amelyeket a továbbiakban járni kell ahhoz, hogy eredményes kezelési eljárások lehessenek kidolgozhatók. A fenti példával kapcsolatban az állatkísérletek bíztató eredményeket mutatnak, ám a megoldás kulcsa valószínűleg másban keresendő.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2009.09.02 11:41, Megjelenés: 2009.09.02 11:41
   • Cikkajánló

    Eperallergia

    Eperallergia

    Dr. Garaczi Edina

    Az eper fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Mekkora annak a kockázata, hogy felületekről fertőződünk meg a koronavírussal?

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

    Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből megtudhatja, hogyan jelentkezik a cukorbetegség a gyermekeknél, és milyen figyelmeztető jelekre kell figyelnie!

    Visszafordítható az 1-es típusú cukorbetegség?

    ...tette fel a kérdést a Diabetes Magazin egyik olvasója. Válaszunk rövid és sajnos igaz: Mai tudásunk szerint nem fordítható vissza az 1-es típusú cukorbetegség! De nézzük a hosszabb, szakszerű választ!

    A 3-as típusú cukorbetegség

    A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az 1-es, sem a 2-es típusba.

    Gyulladásos folyamatok és a cukorbetegség

    Az 1-es típusú cukorbetegség hátterében álló patomechanizmusok, illetve a kórkép kialakulását lehetővé tevő körülmények a legszélesebb körben kutatott témák manapság az orvostudomány berkein belül.

    A hasnyálmirigy és betegségei

    A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüregben lévő szervünk, amely elsősorban az emésztésben részt vevő enzimeket és különböző hormonokat termel. A szerv megbetegedése (gyulladás, daganat következtében) súlyos következményekkel jár - hívja fel a figyelmet a Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász.

    A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

    Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen csak csökkentené azokat.

    Felkészülés a felnőttgondozásra

    Keveset beszélünk róla, pedig minden diabéteszes gyermek és ifjú számára eljön az az idő, amikor menthetetlenül át kell mennie a felnőttgondozásba. Ennek a döntésnek számos olyan sarkalatos pontja van, amely nem biztos, hogy tudatosul bennünk. Néhányat ezekből tehát nem árt megemlíteni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.