1-es típusú cukorbetegség - Megtalálták az okát?

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kanadai tudósok úgy vélik, hogy valószínűleg megtalálták az 1-es típusú cukorbetegség okának vezérfonalát – abnormális válasz a búzaproteinre.

Az Ottawai Egészségügyi Kutatóintézet és az Ottawai Egyetem tudósai 42 olyan embert vizsgáltak meg, akik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgált páciensek közel felénél volt tapasztalható az abnormális immunválasz a búzaproteinre.

Mi áll a háttérben?

A kutatócsoport szerint ez az első alkalom, mely során nyilvánvalóan kimutatták, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek T-sejtnek nevezett immunsejtjei nagyobb valószínűséggel reagálnak hevesen a búzára.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a heves reagálás az 1-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatban álló génekhez kötődik.

Az immunrendszernek meg kell találnia a tökéletes egyensúlyt, hogy anélkül védje meg a testet a külső hatásoktól, hogy közben magát károsítaná, vagy túlzottan reagálna a környezeti hatásokra, és ez különösen a belekben változhat meg, ahol rengeteg étel és baktérium található.

A kutatások szerint, bizonyos génekkel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel reagálnak hevesen a búzára és esetleg egyéb ételekre a bélben, ami felboríthatja az egyensúlyt, és így valószínűbb az egyéb immunproblémák kialakulása, mint például az 1-es típusú cukorbetegség.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.