• Cukorbetegség: más betegségek előidézője lehet

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők gyakran tapasztalnak egyéb egészségügyi panaszokat is – például szexuális zavart és szorongást.

    Egy felmérés szerint - melyben 2500 páciens vett részt - a megkérdezettek 25 százaléka mondta azt, hogy szexuális zavarokat tapasztal, továbbá 10 emberből 1 észlelt szemkárosodást. A legtöbb válaszadó elmondta, hogy esetükben más egészségügyi panaszok is jelentkeztek, mint például szívinfarktus.

    Hirdetés

    Az Egyesült Királyság Cukorbetegségért Alapítványa (Diabetes UK) szerint a betegség helyes kezelése minimalizálhatja a problémákat.

    A cukorbetegek aránya az utóbbi időkben nagymértékben növekedett. Az Egyesült Királyságban évente 125 000 új esetet diagnosztizálnak.

    10 megkérdezettből 8 felelte azt, hogy aggódik amiatt, hogy esetleg szívinfarktus, stroke és idegkárosodás érheti.

    Mi a megoldás?

    Ha nem kezelik megfelelően a betegséget, meglehetősen súlyos, és akár maradandó egészségügyi panaszok is felléphetnek.

    Az egészséges étrend és a vércukorszint rendszeres mérése nagyon fontosak ahhoz, hogy a cukorbetegséget ellenőrzés alatt tartsuk.

    Caroline Butler, a Diabetes UK szóvivője úgy nyilatkozott, nagyon fontos, hogy a cukorbetegségben szenvedő emberek folyamatosan konzultáljanak orvosukkal, hogy hatásosan tudják kezelni betegségüket.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Módosítva: 2009.08.19 16:04, Megjelenés: 2009.08.19 16:04
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Milyen változásokat okoz az étrend a belekben és ez hogyan vezet inzulinrezisztenciához?

    Egy új kutatás azokat a mechanizmusokat vizsgálja, amelyek a belekben lévő környezet által hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. A kutatók szerint az étrend kulcsfontosságú ebben.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

    Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

    Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.