Cukorbetegség - Nyári veszélyek

szerző: Krasznai Éva, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a leggyakoribb a 2-es típusú diabétesz, ami olyan társbetegségekkel jár együtt, mint a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsírszint, a túlsúly és a szív-érrendszeri kórképek.

Szakorvosi segítséggel a diabétesz összes típusának szövődményei részben megelőzhetőek, részben pedig feltartóztatható a már kialakult szövődmények progressziója – mondja Dr. Marton Anna, a Budai Egészségközpont diabetológusa.

- A cukorbeteg szervezete a táplálékból kinyert glükózt képtelen hasznosítható energiává alakítani.

A diabétesz különböző típusaiban más-más okok játszhatnak szerepet. Az 1-es típusú diabétesz esetében a vércukorszintet szabályozó inzulin termelődése csökken, illetve megszűnik, a 2-es típusúnál ugyan a hasnyálmirigy termel inzulint, azonban az kellően nem tud hatni, a sejtek inzulinérzékenysége csökken.

A cukorbetegség több ritka betegség tünete is lehet. Például alkoholizmus a hasnyálmirigy károsodásával társulhat stb. Egyébként másodlagos cukorbetegségnek a más belgyógyászati betegségek részjelenségeként jelentkező diabéteszt nevezi az orvostudomány.

Tudta?

Ha valakinek már kialakult a cukorbetegsége, érrendszere általában olyan rossz, mintha cukorbetegség nélkül elszenvedett volna egy szívinfarktust!

A legjellemzőbb tünetek

A legjellemzőbb tünetek egyike a megnövekedett éhségérzet, a fáradékonyság, a szomjúság, valamint a gyakori vizelési inger. Sajnos a 2-es típusú cukorbetegségre sokszor már csak a kialakult szövődmények – szívbetegség, potenciazavar stb. – figyelmeztetnek, ugyanakkor markáns panaszokat sokáig egyáltalán nem okoznak, miközben súlyos komplikációkhoz vezethetnek.

Ilyen egyebek között a szemfenéki erek, a vese hajszálerei, vagy akár az idegrostokat ellátó erek károsodása.

A cukorbetegség – főleg magas vérnyomással, magas vérzsírszinttel, dohányzással szövődve – a szívkoszorúerek elmeszesedésének és az agyi érelmeszesedésnek, valamint az infarktusnak vezető oka.

Fokozott veszély a diabéteszes láb szindróma

A nyár fokozott veszélyt jelenthet az úgynevezett diabéteszes láb szindróma kialakulásában, ami a betegség egyik legsúlyosabb szövődményeinek egyike, egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kóroka.

Nyitott lábbeli viselése mellett fűben, forró homokon mezítláb közlekedve észrevétlen, apró sérülések keletkezhetnek, ezek súlyos fertőzések és talpi fekélyek kialakulásával járhatnak. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknél a cukorbetegség már alsó végtagi keringési problémákkal, érszűkülettel vagy idegkárosodással szövődött.

A nyaralások alatti gyakori diétahibák egyéb diabeteszes szövődmény szempontjából nemcsak a diabeteszes láb szindróma, hanem a magasabb vércukorszintek további kockázatával fenyegetnek.

A diabetológiai időszakos kontrollvizsgálatokon megszerezhető speciális diétás ismeretek és a gyógykezelés optimalizálása segítheti, hogy ne a rendszabályok foglyaként töltsük a nyaralási időt.

Ellenkező esetben kellő ismeretek nélkül, akár visszafordíthatatlan szövődmény lesz a rövid időre megélt szabadság ára.

Ám kellő hozzáállással a nyári vakáció valódi, nemcsak lelki, hanem testi felfrissülést is jelenthet a cukorbetegek számára.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Krasznai Éva, újságíró

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.