• Kevesebb az amputálás a koleszterincsökkentőt szedő cukorbetegeknél

    Szerző: MTI

    A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek alkalmazása a diabéteszesek körében 36 százalékkal csökkentette a kisebb amputációk arányát - közölte egy nemzetközi kutatócsoport a brit Lancet című orvosi folyóirat pénteki számában.

    Az ausztrál, finn és új-zélandi kutatók közel 10 ezer 2-es típusú diabétesszel élő, 50 és 75 év közötti embert vizsgáltak. A páciensek mintegy fele fenofibrát hatóanyagú, másik fele hatóanyag nélküli, placebó szert kapott. Öt év elteltével megállapították, hogy 115 páciensnél kellett legalább egy végtagcsonkolásos műtétet elvégezni a diabétesz következtében.

    Hirdetés

    A kezeletlen cukorbetegség károsítja az idegeket és az ereket, ami súlyosabb esetekben amputációhoz vezet. A diabétesszel élők közül nagyjából minden tizedik ember elveszíti emiatt lába egy részét.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmányban megállapították, hogy az amputációra kényszerültek körében gyakoribb volt a szívbetegség, a dohányzás, a bőr kifekélyesedése és a korábbi csonkolásos műtét is. A boka alatti műtéteket a kisebb, az e fölöttieket a nagyobb amputációk közé sorolták a kutatók.

    A nagyobb csonkolások kockázatában nem mutatkozott különbség a hatóanyagot, illetve placebót szedők között. Azoknál azonban, akiknél nem jelentkezett a nagyerek betegsége, 50 százalékkal csökkent a kisebb amputáció kockázata, ha fenofibrátot szedtek.

    A tanulmány - melyet a fenofibrát hatóanyagú gyógyszereket gyártó Solvay támogatott - korábbi eredményeiben nem igazolta, hogy a szívbetegségek megelőzését segíti a szer. Ennek 2005-ös publikálása után sok orvos átállította pácienseit a fenofibrátról egy másik koleszterincsökkentő hatóanyagcsoportra, a sztatinokra. "Lehetséges, hogy a fenofibrátok most visszatérnek a játékba" - írta a Lancet kommentárjában Sergio Fazio, a Vanderbilt Egyetem orvosa.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.05.22 14:06
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Cukorbetegség és érszűkület - Megsokszorozza az amputáció veszélyét

    Magyarországon évente mintegy négyezer lábamputációra kerül sor a felnőtt lakosság körében az alsó végtag érszűkülete miatt, pedig a műtétek egy nagy része megelőzhető lenne. Az érszűkület és a cukorbetegség együttes előfordulása ráadásul sokszorosára növeli a végtagok elvesztésének kockázatát – hívta fel a figyelmet Dr. Szeberin Zoltán.

    Új, pontosabb érszűkület-vizsgálat

    Az eddigieknél pontosabban tudják diagnosztizálni az alsó végtagi érszűkületet a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A most beszerzett korszerű készülék segítségével minden cukorbetegnél térítésmentesen végzik el a vizsgálatot.

    Hogyan kell kezelni a diabéteszes sebet?

    A cukorbetegség nem csupán az általános egészségre jelenthet veszélyt, hanem a beteg lábára is: akár egy apró vágásnak is végzetes következményei lehetnek. Miért kell jobban odafigyelni egy diabéteszes betegnek a lábápolásra? Hogyan kezelhető a már kialakult seb?

    Cukorbetegség miatti amputáció - Tíz eset naponta

    Naponta tíz olyan amputációt végeznek az orvosok Magyarországon, amikor cukorbetegség miatt kell valakinek a lábát levágni. 2014-ben 3658 ilyen műtétet végeztek - mondta Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem professzora az M1 műsorában.

    Tegyen a cukorbetegség okozta amputáció ellen!

    A cukorbetegség két szövődménye, az idegkárosodás (neuropátia) és a rossz vérkeringés, melyek fokozottan hajlamosítanak különböző láb problémákra. A neuropátia következtében a betegnél érzéskiesés léphet fel, azaz nem vagy nem megfelelően érzékeli a fájdalmat, ezért előfordulhat, hogy nem észleli a sérüléseket vagy az irritációt. A rossz vérkeringés következtében pedig ezek a sérülések lassabban gyógyulnak, és akár egy apró vágás is nehezen áll ellen a fertőzéseknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.