Cukorbetegség: világméretű probléma

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

A cukorbetegség napjaink egyik legégetőbb egészségügyi problémája: a WHO adatai szerint 2000-ben 170 millió diabéteszes beteg élt szerte a világon, ebből 25 millióan európaiak. A diabétesz jellemzően a fejlett országokban jelent egyre nagyobb kihívást. 2010-re akár a betegek számának megduplázódása is bekövetkezhet.

Az okok változatosak, sok esetben vitatottak. Az 1-es típus esetében lehetségesnek tartják, hogy az egyre növekvő számú környezeti károsító hatás felbukkanása eredményezi az autoimmun folyamatok egyre gyakoribb beindítását, így az 1-es típusú cukorbetegség gyakoribb előfordulását.

A 2-es típus esetében az okok a nyugati típusú életmód, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, és ezek talaján kialakuló inzulinrezisztencia csökkenés előfordulásának megnövekedésében keresendők, gyermekek és felnőttek esetében egyaránt.

Hazánkban is egyre súlyosabb a helyzet

A világméretű probléma felismerése széles nemzetközi összefogást eredményezett a cukorbetegség visszaszorítása érdekében. Nemzetközi szervezetek és kezdeményezések dolgoznak azon, hogy a globálisan gyűjtött adatokból tartalommal rendelkező információkat szolgáltassanak, hogy ezalapján átfogó programok kidolgozása váljon lehetségessé.

Ön tudta?

Becslések szerint minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelmeztető jelek cukorbetegség esetén>>

Az EURODIAB 2008-as pécsi munkaértekezletén nyilvánosságra hozták, hogy 1989 és 2003 között az európai országokban átlagosan évi 3-4%-kal nőtt az újonnan felismert 1-es típusú cukorbeteg gyermekek száma. Finnországban 10-szer olyan gyakori az 1-es típusú diabétesz a gyermekek körében, mint Görögországban.

Az előbbi területen évente 100.000 gyermekre közel 45, míg az utóbbiban alig 4 felismert eset jut.

Magyarországban az előfordulási ráta közepesnek mondható, ám a növekedés üteme akkora, hogy ha így folytatódik, 2025-re kétszer annyi kis beteg lesz, mint jelenleg. Magyarországon jelenleg 740 000 cukorbeteg személy él. Minden 13. felnőtt nő, és minden 16. felnőtt férfi cukorbeteg hazánkban.

A gazdasági, társadalmi és pszichés következményekkel is meg kell küzdeni

A cukorbetegség egyre jelentősebb egészségügyi és gazdasági, szociális tényező. Az Európai Unióban évente 700 000 kórházi kezelés válik szükségessé a cukorbetegség vagy annak valamely szövődménye miatt. Az alapbetegség számos szövődménye veszélyezteti a páciensek életét, olyan további kórok forrásául szolgálva, amelyek adott esetben akár a beteg életét is követelhetik (szepszis, veseelégtelenség).

Hasznos linkek!

Fiatal embereknél a libidó csökkenése, az esetleges impotencia áttételesen fontos születésszabályozási kérdést jelent. Ugyanakkor ezen tényezők a családi és leginkább a munkahelyi környezettől is elfogadást, támogatást, toleranciát igényelnek.

A világ felismerte, hogy globális problémáról van szó, ellene globálisan cselekedve lehet leghatékonyabban fellépni. Az adatok gyűjtése, a betegség eltérő típusainak minél teljesebb megismerése, a megelőzés hangsúlyozása, a lakosság egyre szélesebb körű tájékoztatása, az újabb és hatékonyabb kezelési módszerek kidolgozása a világ fejlett országainak égető feladata, emellett a gyógyszeripar érdeke is.

Nemzetközi összefogás

A WHO (World Health Organisation, Egészségügyi Világszervezet) prioritásként kezeli a diabetes mellitust. A betegség típusainak felosztására jelenleg is a WHO által 2006-ban elfogadott klasszifikációt, a kór diagnosztizálására az 1999-ben közétett laboratóriumi értékeket alkalmazza az orvostudomány szerte a világon.

Az IDF (International Diabetes Federation) olyan szervezet, mely közel 170 ország, több mint 200 cukorbetegséggel foglalkozó szervezetét foglalja magába.

Célja a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások koordinálása, illetve a lakosság világszerte minél szélesebb körű diabétsszel kapcsolatos tájékoztatása, prevenciós programok kidolgozása és lebonyolítása.

Az Európai Unió és a cukorbetegség elleni küzdelem

Az Európai Unió cselekvési tervének végrehajtására létrehozta az EUDIP (European Diabetes Indicator Project) programot, melyen belül számos alfeladat és tevékenységi kör található. Az EUDIP célja, hogy a diabétesszel kapcsolatos egységes jelzőrendszert alakítsanak ki.

Külön figyelmet igényel a gyermekkori cukorbetegséggel kapcsolatos adatok gyűjtése és kezelése, amelyre az EURODIAB programot hívták életre 1988-ban.

Szintén az EU-hoz köthető a BIRO program, mely egy folyamatosan frissített bázisra épülő adatrendszer.
2009-ben indul útjára az EUBIROD projekt, mely az EUCID és a BIRO tapasztalatait, az általuk nyert adatokat veszi alapul a további vizsgálatokhoz. Ennek során nemzetközi és országos, ezen belül regionális szinten térképezik fel a diabétesz jelenlegi helyzetét.

Hazánkban kiemelkedően fontos szerepet kap a Magyar Diabétesz Társaság (Hungarian Diabetes Association), melynek tagjai között orvosok, szakápolók, dietetikusok találhatók meg. Célja, hogy a diabétesszel kapcsolatos ismereteket, új tudományos eredményeket gyorsan hozzáférhetővé tegye a hazai szakemberek számára.

A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége az a szervezet, amely a betegek számára szervez nagyon hasznos akciókat, rendezvényeket a cukorbetegséggel kapcsolatos témák bemutatására.

Emellett számos civil kezdeményezés létezik, mint a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete. Vidéki városokban és egészségügyi ellátó helyeken is találhatók diabétesszel kapcsolatos betegklubok, társadalmi kezdeményezések. Ezekről a családorvosok, kezelőorvosok nyújthatnak bővebb felvilágosítást.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Ezek a cukorbetegség tünetei...

Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

A 2-es típusú cukorbetegség és a...

Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.