• Életmódváltással a cukorbetegség ellen

    Szerző: Független Hírügynökség

    Csaknem 6 kilogrammot adott le súlyából Békési Győzőné, a májusban indult népegészségügyi akció, a Diaktív Program győztese, aki szerdán kapta meg jutalmát Vojnik Máriától, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárától.

    A fél éves kampány és verseny célja az volt, hogy minél több embert ráébresszen arra, hogy életmódváltással, mozgással, fogyókúrával elkerülhető, enyhíthető az egyik legelterjedtebb betegség, a cukorbaj.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az államtitkár a szerdai eredményhírdetésen elmondta: jelenleg 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, de legalább ennyien vannak, akiket fenyeget ez a kór, mivel mozgásszegény életmódot folytatnak, túlsúlyosak. Becslések szerint ez a szám nem egészen 20 éven belül megduplázódik: 2025-re Magyarországon 1,1 millió regisztrált diabéteszes lesz és körülbelül ugyanennyi veszélyeztetett - tette hozzá Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

    Vojnik Mária azt is elmondta: Nem kis feladatra vállalkozott a Diaktív Program, hiszen kétségtelenül nagyon nehéz életmódot változtatni, "a szokásaink hozzánk nőnek, mint a bőrünk". Mégis a kampány során kiderült, sokan elszánták már, hogy meghozzák ez a nehéz döntést, hiszen a program jelentkezési lapját 30 ezren kérték el. Igaz viszont, hogy végül csak 297-en kezdtek bele a fogyókúrába, illetve a rendszeres mozgásba. Hozzátette: volt, aki fél év alatt csak 1-2 kilótól szabadult meg, de ezt az eredményt is értékelni kell.

    A győztes egy 200 ezer forint értékű wellnesshétvégét kapott ajándékba, amelyet csakúgy mint az egész kampányt, a Lilly Hungária gyógyszergyár támogatott.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.17 13:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!

    A 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggések

    Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a szív- és érrendszeri kockázatokkal, konzultáljanak erről kezelőorvosukkal, nemcsak maguk, de szeretteik érdekében is.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.