• Cukorbetegség: veszélyeztetett gyerekek és végtagok!

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Amputáció, vakság és veseelégtelenség. Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei. A világjárvány a felnőttek mellett már a gyerekeket is drámai módon érinti. A veszélyekre és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a diabétesz világnap november 14-én.

    Cukorbeteg gyermekek

    Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben. A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben. Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

    A betegek számának robbanásszerű növekedése miatt a cukorbetegség a 21. századra bekerült a legsúlyosabb egészségügyi problémák közé. Hazánkban 800 ezer ismert cukorbeteg van és közel félmillióan állnak a diabétesz kapujában.

    A célzott szűrővizsgálat fontossága egyértelmű, hiszen jelenleg 5-7 évet késik a felismerés. A kezdeti szakaszban a 2-es típusú diabétesz 20 százaléka elkerülhető lenne, a korai diagnosztizálással pedig a súlyos szövődmények megelőzése mellett éveket nyernének a betegek. A cukorbetegség ezen típusa ugyanis olyannyira felgyorsítja az öregedést, érelmeszesedést, hogy a betegek 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint egészséges társaik.

    Az 1-es típusú cukorbetegek életét leginkább a kísérő szövődmények – szem-, vese- és idegkárosodás – keserítik meg. Az inzulin teljes hiányát jelentő betegség bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb. A minél tovább tartó anyatejes táplálás és a D-vitamin bevitel bizonyos védelmet nyújthat, de a betegségnek ezt a típusát valójában jelenleg nem tudják megelőzni.

    Hirdetés

    - Míg ez a típus mindössze 4-6 százalékban öröklődik, a 2-es típusú diabétesznél a genetikai tényezők jóval meghatározóbbak. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermeket 50 százalékos eséllyel érinti majd a probléma, mindkét szülő esetében a hajlam már 80 százalék. A valós kialakulás azonban egyértelműen összefügg az egészségtelen életmóddal és táplálkozással. A cukorbetegek 90 százaléka ebben a típusban szenved. Számuk folyamatosan nő és egyre szélesebb korosztályt érint – magyarázza Balogh Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének docense.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód. Cukorbeteg gyermekek gondozása

    Amíg régen az idősek betegségének tekintették a 2-es típusú diabéteszt, addig ma már a 30-40 éves korosztályban is gyakori, sőt drámai mértékben nőtt a cukorbeteg gyermekek száma.

    - 20 éve még elképzelhetetlen volt, hogy serdülőkorú páciensekkel találkozzunk. Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt viszont rohamosan nő a túlsúlyos és ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabéteszes gyermekek száma. A fiatalkori elhízás megelőzésével azonban még az öröklött hajlam esetén is évtizedekkel kitolható lenne a cukorbetegség kialakulása – hívja fel a figyelmet Balogh Zoltán.

    Az anyagcsere betegségek szakértője elárulta, hogy amerikai és finn kutatások egymástól függetlenül bebizonyították, hogy elhízottaknál már 5-7 százalékos fogyás is 58 százalékkal, tehát drasztikusan csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

    A rendszeres, napi fél óra mozgás, az egészséges táplálkozás szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is kulcsfontosságú. A cukorbeteg emberek esetében ugyanis 25-ször nagyobb a vakság, 17-szer a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Hazánkban naponta átlagosan hét végtagot vágnak le a diabétesz miatt.

    A cukorbetegség olyan nagy népegészségügyi problémát jelent, hogy a belgyógyászatot érintő gyógyszerkutatásokban – az onkológia mellett – itt valósul meg a legtöbb gyógyszerfejlesztés. Az elmúlt egy éven belül például két vércukorcsökkentő készítményről is egyértelműen igazolták, hogy jelentősen csökkenti a cukorbetegség okozta szív- és érrendszeri halálozást, ez pedig forradalmi előrelépést jelent a betegség kezelésében. Azonban az egészséges életmód élethosszig tartó betartása nélkülözhetetlen a cukorbetegség sikeres gyógyításában.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2016.11.15 03:05, Megjelenés: 2016.11.15 03:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Semmelweis Egyetem

    Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

    A gesztációs diabétesz és tünetei

    A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

    Az 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és tünetei

    Míg a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség évről évre nagyjából ugyanolyan számban fordul elő, addig a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma folyamatosan növekszik, és a megbetegedést egyre fiatalabb korban - így gyerekeknél is - diagnosztizálják!

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Diétás szabályok cukorbetegség esetén

    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.