Cukorbetegség: veszélyeztetett gyerekek és végtagok!

Szerző: Debreceni Egyetem

Amputáció, vakság és veseelégtelenség. Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei. A világjárvány a felnőttek mellett már a gyerekeket is drámai módon érinti. A veszélyekre és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a diabétesz világnap november 14-én.

Cukorbeteg gyermekek

Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben. A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben. Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

A betegek számának robbanásszerű növekedése miatt a cukorbetegség a 21. századra bekerült a legsúlyosabb egészségügyi problémák közé. Hazánkban 800 ezer ismert cukorbeteg van és közel félmillióan állnak a diabétesz kapujában.

A célzott szűrővizsgálat fontossága egyértelmű, hiszen jelenleg 5-7 évet késik a felismerés. A kezdeti szakaszban a 2-es típusú diabétesz 20 százaléka elkerülhető lenne, a korai diagnosztizálással pedig a súlyos szövődmények megelőzése mellett éveket nyernének a betegek. A cukorbetegség ezen típusa ugyanis olyannyira felgyorsítja az öregedést, érelmeszesedést, hogy a betegek 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint egészséges társaik.

Az 1-es típusú cukorbetegek életét leginkább a kísérő szövődmények – szem-, vese- és idegkárosodás – keserítik meg. Az inzulin teljes hiányát jelentő betegség bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb. A minél tovább tartó anyatejes táplálás és a D-vitamin bevitel bizonyos védelmet nyújthat, de a betegségnek ezt a típusát valójában jelenleg nem tudják megelőzni.

- Míg ez a típus mindössze 4-6 százalékban öröklődik, a 2-es típusú diabétesznél a genetikai tényezők jóval meghatározóbbak. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermeket 50 százalékos eséllyel érinti majd a probléma, mindkét szülő esetében a hajlam már 80 százalék. A valós kialakulás azonban egyértelműen összefügg az egészségtelen életmóddal és táplálkozással. A cukorbetegek 90 százaléka ebben a típusban szenved. Számuk folyamatosan nő és egyre szélesebb korosztályt érint – magyarázza Balogh Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének docense.

Cukorbeteg gyermekek gondozása

A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód. Cukorbeteg gyermekek gondozása

Amíg régen az idősek betegségének tekintették a 2-es típusú diabéteszt, addig ma már a 30-40 éves korosztályban is gyakori, sőt drámai mértékben nőtt a cukorbeteg gyermekek száma.

- 20 éve még elképzelhetetlen volt, hogy serdülőkorú páciensekkel találkozzunk. Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt viszont rohamosan nő a túlsúlyos és ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabéteszes gyermekek száma. A fiatalkori elhízás megelőzésével azonban még az öröklött hajlam esetén is évtizedekkel kitolható lenne a cukorbetegség kialakulása – hívja fel a figyelmet Balogh Zoltán.

Az anyagcsere betegségek szakértője elárulta, hogy amerikai és finn kutatások egymástól függetlenül bebizonyították, hogy elhízottaknál már 5-7 százalékos fogyás is 58 százalékkal, tehát drasztikusan csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

A rendszeres, napi fél óra mozgás, az egészséges táplálkozás szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is kulcsfontosságú. A cukorbeteg emberek esetében ugyanis 25-ször nagyobb a vakság, 17-szer a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Hazánkban naponta átlagosan hét végtagot vágnak le a diabétesz miatt.

A cukorbetegség olyan nagy népegészségügyi problémát jelent, hogy a belgyógyászatot érintő gyógyszerkutatásokban – az onkológia mellett – itt valósul meg a legtöbb gyógyszerfejlesztés. Az elmúlt egy éven belül például két vércukorcsökkentő készítményről is egyértelműen igazolták, hogy jelentősen csökkenti a cukorbetegség okozta szív- és érrendszeri halálozást, ez pedig forradalmi előrelépést jelent a betegség kezelésében. Azonban az egészséges életmód élethosszig tartó betartása nélkülözhetetlen a cukorbetegség sikeres gyógyításában.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran...

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből...

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.