Cukorbetegség: veszélyeztetett gyerekek és végtagok!

Debreceni Egyetem
megjelent: 2016.11.15.

Amputáció, vakság és veseelégtelenség. Ezek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei. A világjárvány a felnőttek mellett már a gyerekeket is drámai módon érinti. A veszélyekre és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a diabétesz világnap november 14-én.

Cukorbeteg gyermekek

Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben. A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben. Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

A betegek számának robbanásszerű növekedése miatt a cukorbetegség a 21. századra bekerült a legsúlyosabb egészségügyi problémák közé. Hazánkban 800 ezer ismert cukorbeteg van és közel félmillióan állnak a diabétesz kapujában.

A célzott szűrővizsgálat fontossága egyértelmű, hiszen jelenleg 5-7 évet késik a felismerés. A kezdeti szakaszban a 2-es típusú diabétesz 20 százaléka elkerülhető lenne, a korai diagnosztizálással pedig a súlyos szövődmények megelőzése mellett éveket nyernének a betegek. A cukorbetegség ezen típusa ugyanis olyannyira felgyorsítja az öregedést, érelmeszesedést, hogy a betegek 10-15 évvel élnek kevesebbet, mint egészséges társaik.

Az 1-es típusú cukorbetegek életét leginkább a kísérő szövődmények – szem-, vese- és idegkárosodás – keserítik meg. Az inzulin teljes hiányát jelentő betegség bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb. A minél tovább tartó anyatejes táplálás és a D-vitamin bevitel bizonyos védelmet nyújthat, de a betegségnek ezt a típusát valójában jelenleg nem tudják megelőzni.

- Míg ez a típus mindössze 4-6 százalékban öröklődik, a 2-es típusú diabétesznél a genetikai tényezők jóval meghatározóbbak. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor a gyermeket 50 százalékos eséllyel érinti majd a probléma, mindkét szülő esetében a hajlam már 80 százalék. A valós kialakulás azonban egyértelműen összefügg az egészségtelen életmóddal és táplálkozással. A cukorbetegek 90 százaléka ebben a típusban szenved. Számuk folyamatosan nő és egyre szélesebb korosztályt érint – magyarázza Balogh Zoltán, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének docense.

Cukorbeteg gyermekek gondozása

A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód. Cukorbeteg gyermekek gondozása

Amíg régen az idősek betegségének tekintették a 2-es típusú diabéteszt, addig ma már a 30-40 éves korosztályban is gyakori, sőt drámai mértékben nőtt a cukorbeteg gyermekek száma.

- 20 éve még elképzelhetetlen volt, hogy serdülőkorú páciensekkel találkozzunk. Az egészségtelen étkezés és a mozgásszegény életmód miatt viszont rohamosan nő a túlsúlyos és ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabéteszes gyermekek száma. A fiatalkori elhízás megelőzésével azonban még az öröklött hajlam esetén is évtizedekkel kitolható lenne a cukorbetegség kialakulása – hívja fel a figyelmet Balogh Zoltán.

Az anyagcsere betegségek szakértője elárulta, hogy amerikai és finn kutatások egymástól függetlenül bebizonyították, hogy elhízottaknál már 5-7 százalékos fogyás is 58 százalékkal, tehát drasztikusan csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulását.

A rendszeres, napi fél óra mozgás, az egészséges táplálkozás szerepe a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is kulcsfontosságú. A cukorbeteg emberek esetében ugyanis 25-ször nagyobb a vakság, 17-szer a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Hazánkban naponta átlagosan hét végtagot vágnak le a diabétesz miatt.

A cukorbetegség olyan nagy népegészségügyi problémát jelent, hogy a belgyógyászatot érintő gyógyszerkutatásokban – az onkológia mellett – itt valósul meg a legtöbb gyógyszerfejlesztés. Az elmúlt egy éven belül például két vércukorcsökkentő készítményről is egyértelműen igazolták, hogy jelentősen csökkenti a cukorbetegség okozta szív- és érrendszeri halálozást, ez pedig forradalmi előrelépést jelent a betegség kezelésében. Azonban az egészséges életmód élethosszig tartó betartása nélkülözhetetlen a cukorbetegség sikeres gyógyításában.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Hová adjuk be az inzulint? A helyes öninjekciózás lépései előretöltött injekciós tollal

Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy hogyan kell használni az inzulin beadására szolgáló előretöltött injekciós tollat, mikre kell figyelni, és...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

Kik hajlamosak veseelégtelenség kialakulására?

A veseelégtelenség heveny (akut) és idült (krónikus) formákban alakulhat ki. Akut veseelégtelenség leginkább súlyos betegségek vagy állapotok miatt...

Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Az inzulinnak lehetnek nem immunológiai és immunológiai mellékhatásai is. Cikkünkben összefoglaljuk, mik lehetnek ezek.

Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus....

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.