Inzulinnal kezelt betegek sürgősségi ellátására szolgáló gyógyszert vont ki az OGYÉI

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
megjelent:

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kivonja a forgalomból és visszahívja a betegektől a GlucaGen 1 mg HypoKit por és oldószer oldatos injekcióhoz elnevezésű gyógyszer következő tételeit: FS6X539, FS6X909.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja (Novo Nordisk A/S) azért kezdeményezte a gyógyszer jelzett tételeinek kivonását, mert azok közül egyes fecskendőkről leválik az injekciós tű, így azokat előírásszerűen alkalmazni nem lehet.

A GlucaGen 1 mg HypoKit az inzulinnal kezelt cukorbeteg gyermekek és felnőttek azonnali, sürgősségi ellátására való. Akkor alkalmazzák, amikor a nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia) miatt a beteg elveszíti az eszméletét, azaz nem képes szájon át cukrot enni. Emiatt nagyon fontos, hogy legyen a betegnél működő készítmény, ami hatékonyan használható.

A gyógyszerbiztonságért felelős hatóság arra kéri a betegeket, ellenőrizzék a gyártási számot a gyógyszer külső csomagolásán, és amennyiben az megegyezik az itt felsoroltakkal (FS6X539, FS6X909), akkor haladéktalanul vigyék vissza a gyógyszertárba, ahol kicserélik egy hibátlanul alkalmazható készítményre.

Amennyiben nem a megadott gyártási számú gyógyszer van a beteg birtokában, biztos lehet abban, hogy az injekciós készülék működik.

(OGYÉI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.