Diabétesz - Az alattomos betegség

Szerző: S-H-E PR

A cukorbetegség tüneteinek észlelésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy az időben megkezdett kezeléssel megelőzhető vagy legalább késleltethető legyen az alapbetegségnél sokkal veszélyesebb szövődmények kialakulása.

Tévhitek és tények a cukorbetegségről

Egyre több ember táplálkozik egészségtelenül, túl sokat és túl zsíros ételeket esznek, ugyanakkor a mozgásszegény életmód is terjedőben van, mindez kedvez a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. Ezzel egy időben folyamatosan nő az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma is. Tévhitek és tények a cukorbetegségről>>

A diabétesz alattomosan induló betegség, ezért sokszor nagyon későn ismerik fel. Van azonban néhány jellemző tünete, amelyek észlelésekor érdemes felkeresni a háziorvost és vércukorvizsgálatot végeztetni. Aki észreveszi magán, hogy gyakran szárad a szája, sok folyadékot fogyaszt, sokszor jár a mosdóba, jól teszi, ha minél hamarabb orvoshoz fordul. Jellemző tünet még a száraz vagy viszkető bőr, esetleg az indokolatlanul csökkenő testsúly, annak ellenére, hogy a táplálkozási mennyiség nem változik. Sőt olykor a magas vércukorszint homályos látást is eredményezhet.

Egyre több embert érint

Magyarországon a diabétesz szinte népbetegségnek számít, becslések alapján 7-800 ezren szenvednek ebben a bajban. Körülbelül ugyanennyien lehetnek a diabétesz kórmegelőző állapotában (úgynevezett csökkent cukortolerancia) szenvedő egyének. Mivel civilizációs betegségről van szó, ezért talán nem túlzó az az előrejelzés, amely szerint 2025-re a diabétesz minden tizedik magyar embert érinthet a 20-70 év közötti korosztályban.

A betegség korai felismerése azonban jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulását. Közülük az egyik legveszélyesebb a diabéteszes neuropátia, vagyis a magas vércukorszint következtében kialakuló idegkárosodás, amely tíz cukorbetegből legalább hármat érint. Ez azt jelenti, hogy hazánkban körülbelül kétszázötvenezer ember szenved neuropátiában.

Kellemetlen fájdalom a végtagokban

A neuropátiás fájdalom oka az idegrendszer sérülése. Ez a sérülés lehet a perifériás idegeken, de lehet a gerincvelőben vagy magában az agyban is. A perifériás idegeket érintő károsodás miatt kialakuló fájdalomnak az a jellegzetessége, hogy kesztyű- vagy zokniszerűen elhelyezkedő fájdalmat tapasztal a beteg az alsó - ritkábban a felső - végtagjain. Ezt olyan ingerek is kiválthatják, amelyek normál esetben nem fájdalmasak.

A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes. A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei>>

Nagyon fontos, hogy az idegi eredetű fájdalmat időben felismerjék, mivel hatásos kezelés nélkül az érzőidegek károsodása miatt a láb érzéketlenné válhat, emiatt maradandó sérülések keletkezhetnek rajta, amelyek fertőzéshez, fekélyhez vezethetnek, végül ez akár a láb amputációjával is járhat.

Az egészséges életmód sokat segít

A 2-es típusú diabéteszt, vagyis az összes cukorbetegség körülbelül kilencven százalékát elsősorban a helytelen életmód és táplálkozás okozza, azonban tovább rontja az esélyeket a kevés és rendszertelen mozgás is. Ha el akarjuk kerülni a cukorbetegséget és a neuropátiás fájdalmat, akkor törekednünk kell az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra, és kerülnünk kell a dohányzást és a gyakori alkoholfogyasztást.

Ha egy szűrővizsgálaton kicsit emelkedett vércukorszintet mérnek, az még nem számít cukorbetegségnek. Ha elhízott emberről van szó, aki korábban sem élt egészséges életmódot, akkor a testsúly csökkentésével, rendszeres fizikai tevékenységgel, például hetente három-négy alkalommal legalább húsz perc kocogással, a csökkent cukortolerancia megfordulhat, így megelőzhető a betegség kialakulása.

Ha már kialakult a cukorbetegség és jelentkezik a neuropátiás fájdalom, akkor az teljes mértékben már nem gyógyítható, viszont sokat lehet javítani a kellemetlen tüneteken. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen fájdalomhoz nagyon gyakran depresszió és alvászavar társul. A neuropátiás fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerek viszont nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a depressziót és az alvászavart is jól kezelik.

Megfelelő gyógyszerrel kezelhető

Tapasztalat, hogy a betegségben szenvedők a lehető legrosszabb kezelési módot választják, amikor a fájdalomcsillapításra a szokásos, például fejfájásra használt szereket szedik be. Erre a fájdalomra azonban ezek a tabletták hatástalanok, ezért inkább csak a mellékhatásuk jelentkezik.

A krónikus fájdalmak kezelésére teljesen más gyógyszercsoportot ajánlanak az orvosok. Ez azonban a cukorbetegség okozta idegkárosodástól nem védi meg a beteget, sőt az érzéscsökkenés sem állítható helyre, ám a megfelelő gyógyszer szedésével és a vércukorszint helyes beállításával megelőzhetők a súlyos szövődmények. Ezért is ajánlott a tünetek megjelenésekor felkeresni a háziorvost, diabetológust vagy neurológust, hogy felállítsák a pontos diagnózist és megkezdhessék a betegség kezelését.

(S-H-E PR)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Az inzulinadagolás módja, helye...

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Ezért veszélyes az éjszakai műszak

A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét -...

A diabéteszes láb kialakulása, a...

A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom)...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.