• Áttörés a cukorbetegség kezelésében

    Szerző: hipochonder.blog.hu

    Douglas Melton, illetve az általa irányított tudóscsoport áttörést ért el az egyes típusú cukorbetegség egy lehetséges gyógymódjának kidolgozásában: először sikerült nagy, milliós mennyiségben előállítani az inzulintermelésért felelős sejteket. Ez a mennyiség már ahhoz is elég lehet, hogy a betegekben transzplantációval pótolják ezeket a sejteket – számolt be erről az Index.

    Ha a módszer az állati tesztek és klinikai kísérletek során is sikerrel működik, az megoldást jelenthet azoknak a cukorbetegeknek, akik ma injekcióval jutnak hozzá a test helyes működéséhez kellő inzulinmennyiséghez.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kell még idő

    A témával kapcsolatban megkérdeztük Dr. Fövényi József diabetológust, a Magyar Diabetes Társaság alapító vezetőségi tagját. A főorvos szerint a valóban hírértékű kutatási eredménynek sokéves előzménye van, mint ahogy minden kutatási eredmény évek-évtizedek munkája nyomán születik. Fövényi dr. az általa szerkesztett DiabFórumban már 2013 nyarán beszámolt a kutatási eredményekről, szerinte most, másfél év múltán némiképp előbbre tartunk, de:

    "ahogy sok évtizedes tudományos múltam révén ismerem a dolgok menetét, bizonyosan hosszú évekre van szükség ahhoz, hogy a betatrophin általi inzulinszekréció serkentése 2-es típusú cukorbetegekben elérje a klinikai realitás szintjét és még ennél is több idő szükséges ahhoz, hogy a betatrophin hatására őssejtekből milliárd számra termelt béta-sejtek alginát kapszulába burkolva 1-es típusú cukorbetegeknél feleslegessé tegyék az inzulin injekciók adagolását. Mindebből következik, hogy hazánkban még több időre lesz szükség, hogy a módszerek bevonulhassanak a terápiás eszköztárba. De azért reménykedjünk."

    Hirdetés

    A kutatás lényege

    A Harvard Őssejt Intézetben dolgozó Pen Yi és Douglas Melton felfedeztek egy a májban és a zsírszövetben expresszálódó betatrophin hormont (ld. alsó ábra), mely egerekben akár 30-szorosára fokozza a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek újraképződését.

      

    A felfedezés jelentősége roppant ígéretes, mivel ha sikerül nagy mennyiségben előállítani és emberben akár hetente, akár havonta egy injekció formájában alkalmazni, akkor megállíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség romlása és talán a kezdeti stádiumban lévő 1-es típusú diabétesz kifejlődése is. Egyelőre mindez csak reménység, sok éves további kutatás és vizsgálat sorozat szükséges az valódi eredmény eléréséhez, de érdemes komoly figyelemmel kísérni a fejleményeket  - tette hozzá Dr. Fövényi József. 

        

    Ha sikerül is...

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A főorvos szerint az egérvizsgálatok eredménye nem vihető át egy az egyben az emberi körülményekre. A rágcsálók hasnyálmirigyének Langerhans-szigeteiben ugyanis szinte kizárólag csak béta-sejtek találhatók, míg az emberi Langerhans-szigetekben 5 féle sejt 5 féle hormont választ el, így a béta-sejt az inzulint és az amilint, az alfa sejt a glukagont, a delta sejt a somatostatint, a gamma sejt a pankreász polipeptidet és az ipszilon sejt a ghrelint. Ezen túlmenően – szemben a rágcsálók szigetsejtjeivel – az emberi Langerhans-szigetek sűrűn erezettek. Ha sikerül is emberben hasznosítani a betatrophint, szükséges még valamely immunmoduláns alkalmazása is, mely – főként 1-es típusú cukorbetegségnél – gátolja vagy leállítja az autoimmun folyamatokat.

    (Forrás: hipochonder.blog.hu)

    Legutóbb frissült: 2014.10.28 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Segítség, becsípődött a derekam - Mit tegyek?

    Néhány hete fültanúja voltam, amint egy baráti társaság tagjai arról társalogtak, ki hogyan élte meg az elsőt. Mármint élete első idegbecsípődését. Kifejezetten élveztem volna a színes élménybeszámolót, ha nem tudnám, milyen komoly probléma áll az ártalmatlannak hitt jelenség hátterében.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.