Évente 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell amputálni

Független Hírügynökség
megjelent:

Magyarországon évente 3-4 ezer cukorbeteg lábát kell a szövődmények miatt amputálni, pedig ezt 85 százalékuk elkerülhetné. Bár Európa egészségpolitikusai 20 éve elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amely kimondta, hogy felére kell csökkenteni a cukorbetegség miatt bekövetkező lábamputációk számát, két évtized alatt nem történt semmilyen változás.

Magyarországon becslések szerint 1 millió cukorbeteg van, és több mint harmaduk szenved abban az úgynevezett neuropátiás, azaz idegrendszeri szövődményben, amely miatt végső esetben amputálni kell a lábat. Ez a szövődmény nemcsak a mozgásrendszer működését károsíthatja, hanem a szív és érrendszert, a gyomor és bélrendszert, de zavart okoz a szexuális funkciókban is - mondta Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem szakorvosa csütörtökön.

Az a cukorbeteg, akinek ilyen szövődménye van, sokkal kevésbé érzi a fájdalmat. A tünetek közé tartozik az is, hogy csökken a beteg izomzata, formátlanná válnak a végtagjai, csökken az izzadási képessége, ami később nagyon veszélyes lehet.

A fájdalomcsökkenés miatt a fekélyessé váló diabéteszes lábbal is gyakran csak későn fordul a beteg orvoshoz.

Ráadásul sok esetben a beteg nem tudja magáról, hogy cukorbeteg, így fájó lábánál sokszor érszűkületre gondolnak. Pedig Kempler Péter szerint a beteg kikérdezésével diagnosztizálható a neuropátiás szövődmény.

Elkerülhető lenne a lábamputáció akkor is, ha már jelentkezett a betegnél a szövődmény. Több mint 10 éve felfedezték, hogy az alfa-liponsavat tartalmazó készítményekkel meg lehet állítani a beteg állapotának romlását. A tabletta formában is kapható szerek helyett azonban sokan csak fájdalomcsillapítót szednek, mert a TB nem támogatja az alfa-liponsavat tartalmazó készítményeket, és a betegek csak drágán juthatnak hozzá - mondta a szakorvos.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.