Életmódváltással a cukorbetegség ellen

Debreceni Egyetem
megjelent:

A cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert érint. Körülbelül 800 ezer a kezelt páciensek száma, és majdcsak ennyi azoké is, akik még nem tudnak róla.

A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a glükóz feldolgozásának zavara. Ennek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya és a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. Június 27-e a cukorbetegek világnapja.
Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátást érintően. Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról>>

Régiónkban a cukorbetegek körülbelül öt százaléka küzd 1-es típusú betegséggel, amely az inzulin teljes hiányát jelenti, azaz többnyire autoimmun folyamat eredményként jelentkezik. Ilyenkor ellenanyagok termelődnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei és az inzulin ellen. A betegségnek ez a fajtája bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb – tájékoztatott Káplár Miklós, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Anyagcsere Betegségek Tanszékének docense.

A 2-es típusú – régen időskori cukorbetegségnek nevezett, ma már azonban a 30-40 éves korosztályban, sőt az elhízott tinédzsereknél is jelentkező – betegség során a szervezet érzéketlenné válik az inzulin ellen. Ebben szenved a cukorbetegek 95 százaléka. Kialakulása és a túlzott szénhidrátfogyasztás, illetve az elhízás között komoly összefüggés van, továbbá rizikótényező a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint is.Genetikusan is öröklődik: ha egy szülő cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye, hogy a gyermeke is cukorbeteg lesz, mindkét szülő betegsége esetén kétszer valószínűbb. Az ebben a típusban szenvedők több mint fele néhány évnyi gyógyszeres terápia után inzulinkezelésre szorul. A betegség súlyos következményekkel járhat: vaksághoz, művesekezeléshez, végtag amputációhoz, idegi bántalmakhoz is vezethet.
A szakember a cukorbetegség megelőzésében az egészséges életvitel fontosságát emelte ki, aminek része a rendszeres testmozgás és a normál testsúly megőrzése.-Nem versenysportot értünk ez alatt, a közepes intenzitású mozgás is megfelelő, amilyen a kerékpározás, úszás vagy az ütemes séta. Az étkezésben nagy szerepe van a mennyiségnek. Míg néhány évtizeddel ezelőtt többnyire fizikai munkát végeztek az emberek, addig ma legtöbben ülőmunkát folytatnak. A modern kor embere általában többet eszik, mint amennyire valójában a szervezetének szüksége lenne, és ezen belül is túl sok a finomított szénhidrát. Életmódváltással és testsúlycsökkentéssel a már meglévő cukorbetegség jelentősen javítható – a gyógyszerigény is csökkenthető –, de a folyamatos orvosi ellenőrzés nem hanyagolható el – mondta a doktor.
A diabetológus tanácsa alapján semmit nem kell száműzni az étrendből, ám a tápértékek figyelembevételével összeállított cukorbeteg diéta betartása nagyon fontos. Ennek része például a fehér lisztből készült termékek lecserélése teljes kiőrlésű gabonából előállított élelmiszerekre, illetve a rántott, bundázott, bő zsiradékban sütött ételek kerülése. A cukorbetegeknek a gyümölcsfogyasztásra is oda kell figyelniük, hiszen ezek nagyon hirtelen emelik meg a vércukorszintet, különösen a szőlő, a szilva, a banán és az aszalt füge.
(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.