Diabétesz Világnap 2012.

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Az ENSZ az AIDS Világnapja után 2006. decemberében a Diabétesz Világnapot is hivatalosan felvette világnapjai listájára. Azóta minden év november 14-én az egyébként is figyelmet érdemlő cukorbetegség és annak megelőzése kerül középpontba. Ennek kapcsán röviden összefoglaljuk a diabétesszel kapcsolatos legfontosabb, alapvető tudnivalókat.

Az édesítőszerek javítják a cukorbetegek életminőségét

10-ből 9 orvos véli úgy, hogy az édesítőszerek jelentősen javítják a cukorbetegek vagy a fogyókúrázók életminőségét – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss, háziorvosok és szakorvosok körében végzett kutatásából. Bővebben a kutatásról és az édesítőszerek szerepéről>>

A Diabétesz Világnap mottója ugyanaz marad, mint a korábbi években: „Diabétesz edukáció és prevenció.” Az idei év jelmondata pedig a következő: „Óvjuk jövőnket!”.

Az idei kampány célja a jövő generációk egészségének megőrzése. Ennek érdekében nagy hangsúlyt fektet a tájékoztatásra, ismeretterjesztésre és megelőzésre, továbbá igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a cukorbetegség rohamos terjedése milyen hatással lehet az egész világra.

A kampány legfőbb üzenetei a következők:

  • Mindenki számára meg kell teremteni a lehetőséget a cukorbetegséggel kapcsolatos alapvető ismeretek megszerzésére!
  • Életmódunk veszélyezteti egészségünket
  • A cukorbetegeket megbélyegzik, hátrányos megkülönböztetéssel kell megküzdeniük

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett be javulás a kóros laborértékekben. A diabétesz gyógyszeres kezelése>>

Segítsen Ön is! Beszéljünk nyíltan a cukorbetegségről!

Néhány szóban a cukorbetegségről

A diabetes mellitus elnevezés több anyagcsere-betegséget takar, melyek közös jellemezője, hogy magas vércukorértékekkel (hyperglikémai) járnak.

A kezeletlen cukorbetegség szövődményei érinthetik a szemet, a veséket, az idegrendszert, a szívet, az agyat és az ereket.

A cukorbetegségnek több formája létezik, ezek közül a legismertebb az 1-es és a 2-es típus.

Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinhiány következtében alakul ki. A test saját antitestjei elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ez a klasszikus inzulinhiányos cukorbetegség, ami rendszerint gyermek-vagy fiatalkorban alakul ki, ezért fiatalkori (juvenilis) diabétesznek is nevezik. Mivel autoimmun betegségről van szó, és nem ismertek a kiváltó okok, nem létezik biztos módszer a megelőzésre.

A 2-es típusú cukorbetegség oka részben a csökkent inzulinrezisztencia, másrészt az inzulintermelő sejtek „kimerülése” az éveken át tartó inzulintúltermelés következtében. A betegség főleg felnőtt- vagy időskorban kezdődik, de túlsúlyos gyerekeknél is kialakulhat. A betegség fő rizikófaktora a túlsúly, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A cukorbetegség ritka formája a terhességi diabétesz és a 3-as típusú diabétesz. A más betegségek szövődményeként jelentkező másodlagos diabétesz rendkívül ritka betegség. A terhességi cukorbetegség megelőzéséért sokat tehet a kismama, ha egészségesen étkezik és terhelhetőségéhez mérten eleget mozog.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: welt-diabetes-tag.de)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

Az 1-es típusú (gyermekkori)...

A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja és - életkorának megfelelő mértékig - megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el hatékony...

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.