Diabétesz - a betegek érdekében szigorítottak

szerző: T. A., újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2012.04.24.

Gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra járniuk a cukorbetegeknek, gyógyszereik támogatását ugyanis a terápia eredményessége alapján határozzák majd meg – olvasható a Magyar Közlönyben.

Tulajdonképpen a viszonylag kényelmesebb és korszerűbb analóg kezelésről kell lemondaniuk azoknak, akik nem teljesítik a legalább félévente előírt vizsgálatot, illetve egy éven belül kétszer rossz eredménnyel zárul a vértesztjük, amely több hét átlagát veszi alapul.

A cukorbetegek terápiájában alkalmazott inzulinokat eredetük és hatásuk szerint csoportosítjuk: szarvasmarha, sertés és emberi, azaz humán inzulinokat használnak, keverék vagy önálló formában, gyors és lassabb felszívódó hatással. A ma használatos humán inzulinokat különböző génsebészeti módszerekkel állítják elő.

Nincs olyan, hogy jó vagy rossz inzulin, mindegyik hatékony, a különbség annyi, hogy az analóg egy korszerűbb kezelés, kényelmesebb és kötetlenebb mindennapokat biztosít, nem kell várni, azonnal meg lehet kezdeni az étkezést, és nincs szükség közti étkezés beiktatására. A humán esetében a beadás után negyed-fél óra múlva lehet csak megkezdeni az étkezést. Az inzulin kiválasztásánál fontos ismerni az adott ember életvitelét, mozgását, táplálkozási szokásait.

Fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége

Az egészségügyi államtitkárság közölte: az új szabályozás a szakmával történt részletes egyeztetés és egyetértés alapján jött lére. Céljuk a korábbi szabályozás pontosítása, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét. A módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy "a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek", az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége. Winkler Gábor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke úgy véli: alapvetően egy jól átgondolt rendelkezés született, amelyet civil és szakmai szervezetekkel történt egyeztetés előzött meg.

(MTI)

Július 1-től csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni analóg inzulint, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket", azaz évente kétszer 7 százalék alatti HbA1c értéket kell produkálni ahhoz, hogy finanszírozza az állam a modern inzulinkezelést. A tablettákkal karbantartható állapotú cukorbetegek esetében a készítmények jelenlegi teljes támogatása lecsökkenhet 50, de akár 70 százalékra is.

Több olyan cukorbeteg is él hazánkban, akik a korszerűbb analóg kezelést kapják. Azoknál, akiknél egy jól felépített terápiával, helyes életmóddal - beleértve az étkezést és a fizikai aktivitást is - nem lehet elérni egy elfogadható anyagcsere-állapotot, indokolatlan a drága kezelés, helyette megfelelő a humán kezelés is. A váltás nem jelent majd kockázatot, amennyiben egy betegnél mégis visszaesés tapasztalható, megfontolja az orvos az eredeti terápia visszaállítását.

Vérteszt, és ami mögötte van

Az anyagcserehelyzet mérését a nemzetközileg elfogadott, a vérből kimutatható HbA1c jelöli, amely a vérvételt megelőző két hónap átlagos vércukorértékét állapítja meg. A vérteszt informatívabb, mint az otthon alkalmazott vércukormérés, amely egy pillanatnyi állapotot dokumentál. Akkor számít jónak az anyagcsere állapot, amennyiben tartósan 7 százalék alatti a HbA1c érték. A cél, hogy kiderüljön, jó irányba halad-e a beteg állapota, mennyire hatékony a kezelés – magyarázza a WEBBetegnek Turcsák Katalin dietetikus.

A szakrendelésen végzett felülvizsgálat állapotfelmérésből, orvosi vizsgálatból és táplálkozási felmérésből/ajánlásokból áll. Amennyiben szükséges, az orvosi diagnózis birtokában módosítja a dietetikus szakember a következő hetek étrendjét, hogy mennyi szénhidrátot és azt milyen elosztásban fogyassza a páciens, illetve a táplálkozási ajánlás gyakorlati megvalósításával is megismertetik. Külön figyelnek a magas glikémiás index (GI) értékű táplálékokra, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet.

Turcsák Katalin elmondta azt is: a cukorbetegek kezelésében az étrend az egyik pillér a háromból, a megfelelő mozgás és a gyógyszeres/inzulinterápia mellett. A különböző diéták közül a cukorbeteg étrendje áll a legközelebb az egészséges életmódhoz, nem kell magára külön főznie vagy egyedül étkeznie, ugyanis a diabéteszes étrend követése a család számára is ajánlható - tette hozzá a szakember.

cukorbetegség - grafika

Szekunder prevenció

Új magyar felfedezés

Magyar kutatók jelenlegi fejlesztéseinek középpontjában egy diabétesz elleni gyógyszer piacra juttatása áll, melynek humán klinikai kipróbálása az Egyesült Államok gyógyszerhatóságának engedélyével, több száz betegen, amerikai klinikákon jelenleg is folyik. A BGP-15 jelű vegyület Literáti Nagy Péter gyógyszerkutató vezetésével magyar kutatók felfedezése, amely - az eddig ismert diabétesz elleni gyógyszerekhez képest új mechanizmuson, elveken alapulva - helyreállítja az inzulin kóros működését, fokozza a sejtek, szövetek, izom glükóz felvételét, ezáltal biztosítva az emberi szervezet megfelelő energia ellátottságát.

(MTI)

Felfoghatjuk a mostani miniszteri rendeletet szigorításként is, de ne feledjük, a beteg állapotának javítása, a szövődmények kialakulásának elkerülése a cél. A diabéteszeseknél igen fontos a másodlagos megelőzés, ha már van egy meglévő betegség, ne alakuljon ki még egy vagy több, például magas vérnyomás, érszűkület, veseelégtelenség vagy akár szemfenéki elváltozás. Olcsóbb a háromhavonkénti felülvizsgálat, mint egy esetleges műtét és az utána következő hosszadalmas terápia.

Magyarországon több mint félmillió cukorbeteg él, és legalább ugyanennyien vannak azok, akik cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. A diabétesz gyakoribb, 2-es típusú fajtájának kialakulásában hatalmas szerepet játszik a helytelen táplálkozás és a fizikai aktivitás mértékének csökkenése.

A diabétesz és a szövődmények kezelése évente 170 milliárd forintba kerül a kormánynak, a Széll Kálmán Tervben kitűzött célok között van a gyógyszertámogatások körének szűkítése, ezzel több tízmilliárdot kívánnak spórolni idén és jövőre.

János és a cukorbetegsége

A 40 éves férfinél két éve állapították meg a 2-es típusú diabéteszt, lefogyott, fáradékony volt, ráadásul magas volt a vérnyomása. Naponta kétszer, összesen 40 egység kevert, azaz gyors és lassú hatású inzulint adagol magának egy PEN segítségével. Ebben a tollban több napra elegendő inzulin van, így nem kell bajlódnia a felszívással. A támogatásnak köszönve 300 forintba kerül az inzulin havi adagja, ehhez jön a magas vérnyomás elleni gyógyszer, illetve a diabetikus élelmiszerek költsége. 600 forintba kerül az édesítőszer, amely egy hónapra elég, hetente csak egyszer tudja megfizetni a rozskenyeret, amely dupla annyiba kerül, mint egy fehérkenyér.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják. Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Egy csomag nápolyi 400 forintba kerül, egy tábla diabetikus csokoládé pedig 500 forintra rúg. A gyümölcsök közül csak azokat eheti meg, amelyek nem túlzottan édesek. Már várja az eperszezont, abból ehet majd, persze mértékkel.

A reggeli adagolás a legfárasztóbb, 5 órakor kel, majd beadja magának az inzulint, ezután félórát pihen, majd reggelizik, 3 óra elteltével, már a munkahelyén ismét ennie kell, az inzulin hatása ugyanis még megmarad. Állandóan tart magánál szőlőcukrot, régebben előfordult, hogy annyira leesett a cukra, hogy összeesett. Azóta megtapasztalta az apró jeleket, tudja, mit kell tennie, ha leesik a vércukorszintje.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvás napközben Alvás napközben

Milyen a hatása? Miért is egészséges a szieszta?

Izomgyulladás (myositis) Izomgyulladás (myositis)

A betegség típusai, tünetei és kezelése.

Helytelen táplálkozás: egyre több a...

A 2-es típusú cukorbetegség oka leggyakrabban a nem megfelelő életmód követése. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az...

A metabolikus szindróma kialakulása

Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal...

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben...

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének alapja a megfelelő étrend követése a...

A cukorbetegség vesekárosító...

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) következtében létrejövő, több szervrendszert érintő károsodások éveken, akár évtizedeken keresztül...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a...

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi...

Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő...

Panaszok, társbetegségek...

A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok lehetnek az inzulinrezisztencia (IR) tünetei, bár meglétük nem...

Glükóz (vércukor) - A laborérték...

A vizsgálatot elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve követése céljából végzik.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.