• Megduplázódott a cukorbeteg szülő nők száma

    Szerző: FH

    Hat év alatt megduplázódott az Egyesült Államokban azoknak a nőknek a száma, akik cukorbetegként szültek gyermeket. Eredményeiket a kaliforniai kutatók több mint 175 ezer olyan nő adataiból nyerték, akiket 1999 és 2005 között vizsgáltak meg.

    A kutatás eredményei szerint 2005-ben a szülőanyák között kétszer annyi volt a terhessége előtt diabétesszel diagnosztizált nő, mint 6 évvel korábban. Arányukat nézve a többségük, 52 százalék latin-amerikai, 26 százalékuk európai, 11 százalék ázsiai, 10 százalék pedig afro-amerikai származású.

    Hirdetés

    A kutatás vezetője, Jean Lawrence szerint egyre több az olyan nő, akinek a szülőképes korba lépve cukorbaja van, mivel az amerikai társadalomban sok az elhízott. "Az 1-es típusú (veleszületett) diabeteszt nem tudjuk megelőzni, de a 2-es típusú (felnőttkori szerzett) cukorbaj kockázatát már a szülőképes kor előtt csökkenteni kell, az egészséges táplálkozással és az aktív életmóddal" - mondta az orvos. 

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók szerint a terhesség előtti diabetesz veszélyesebb a kismamára és a gyermekre is, mint a terhességi cukorbetegség, amely az esetek 8 százalékában alakul ki, és a szülés után általában el is múlik. Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt cukorbetegek voltak, gyakoribb volt a vetélés, a halva szülés, a gyermekeiknél pedig a fogyatékosság.

    Ezért a kutatók azt tanácsolják a gyermekre vállalkozó cukorbeteg nőknek: a teherbe esés előtt állíttassák be egy orvossal a vércukrukat, a kövérek pedig az áldott állapot elött adjanak le pár kilót.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.29 11:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Frontok indíthatják be a szülést

    A hideg- és a melegfront is hozzájárulhat a szülés beindulásához, önmagában a kánikula miatt viszont nem születik több baba. A várandósoknak ugyanakkor plusz megterhelést jelent az extrém meleg, figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.