• Csontritkulás - Csaknem egymillió embert érint hazánkban

    Szerző: MTI

    Magyarországon legalább 900 ezer embert érint az oszteoporózis, holott napi két pohár tejjel már hatékonyan lehetne védekezni a csontritkulás ellen.

    Az oszteoporózis alapvető gyógyszere a tej, ennek ellenére a magyarok – a Tetra Pak Hungária Zrt. kimutatása szerint - csak napi 1,8 decilitert fogyasztanak belőle a javasolt 5-6 deciliterrel szemben. Ez a tej- és tejtermékmennyiség - kiegyensúlyozott táplálkozás esetén - a kalciumszükséglet 75 százalékát, azaz 720 milligrammot fedezne a minimálisan javasolt napi 1000 milligrammból.

    Hirdetés

    A tej és a tejtermékek azért tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor. Ezek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig a csonttömeg megtartását - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

    Az oszteoporózis olyan betegség, amely a szervezet kalcium- és D-vitaminhiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik "néma kórnak", majd a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra, súlyos esetben akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a dohányzás, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás. A kalcium szervezetből való kiürülését meg lehet akadályozni rendszeres testmozgással, a dohányzás és a veszteséget elősegítő italok - a többi között kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők - elhagyásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, amelynek lényeges összetevői a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint. Napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. A WHO indítványára 1996 óta számos országban, köztük 1998-tól minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.10.19 10:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás kockázata és megelőzési lehetőségei

    A menopauza idején bekövetkező hormonális változások következtében a csontállomány csökkenése fokozódik, ilyenkor beszélünk csontritkulásról. A csontok azonban fiatalabb korban, helytelen életmód vagy bizonyos betegségek következtében is törékennyé válhatnak. Mire ügyeljünk, és hogyan előzhetjük meg a csontok idő előtti leépülését?

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

    A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.