• Több százezer magyarnak törhet bármikor a csontja

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Az elmúlt években felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedők száma, jóllehet, mind többen (csaknem 900 ezren) érintettek a „néma járványban”.

    A tervezett megszorító intézkedések nyomán várható, hogy egyre kevesebben részesülnek majd gyógyszeres terápiában, ami beláthatatlan következményekkel járhat – mondta a WEBBegetnek nyilatkozva Lakatos Péter, az Országos Oszteoporózis Központ társelnöke.

    Hirdetés

    Csontritkulás teszt


    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében!
    Töltse ki Csontritkulás tesztünket! >>

    Léteznek-e olyan alkati tényezők, amelyek növelik a csontritkulás kialakulásának kockázatát?
    Főként a vékony testalkatú, fehér bőrű, úgynevezett „kaukázusi” típusba tartozó, idősebb nők vannak fokozott veszélyben. Érdekes megfigyelés, hogy a bőrszín is összefüggésben van a csontritkulással. Egy afroamerikai idősebb nőt például kevésbé fenyegeti kór, mint Nyugat-európai társát.

     Becslések szerint Magyarországon hány embert érinthet a csontritkulás, vagyis az oszteoporózis kialakulásának kockázata?
     Csupán a kezelt betegek számára vonatkozóan van adatunk, eszerint jelenleg mintegy 80 ezer beteg részesül terápiában, ez csaknem a fele a két évvel ezelőtti adatoknak. A csontritkulás nem múlik el, ezért a betegszám csökkenésének a  hátterében a finanszírozási szabályok szigorítását kell keresni. A mind drágább gyógyszereket a betegek nem váltják ki, és egyre kevésbé keresik fel az orvost, így sokan egyszerűen kiesnek az ellátórendszerből. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a legóvatosabb megközelítések szerint is csaknem 900 ezer magyarról feltételezhető, hogy közvetlenül fenyegeti az oszteoporózis.

     Mit árulnak el az európai statisztikák?
     A kontinensen minden harmadik, 50 évnél idősebb nőnél és minden ötödik férfinél biztosra vehető, hogy legalább egyszer elszenved egy oszteoporózis miatti csonttörést. Az ezredfordulón Európában 1,6 millió csípőcsonttörés volt, és az érintettek fele mozgáskorlátozottá vált.

       A köztudatban az él, hogy a csonttörést megfelelő rögzítéssel néhány hét alatt gyógyítani lehet. Milyen súlyos következményei lehetnek egy-egy nagyobb esésnek?
     A törést elszenvedők 40 százaléka soha többé nem lesz képes járni, 30 százalékuk állandósult rokkant lesz, 20 százalékuk pedig egy éven belül meghal. Természetesen ezek az arányok kizárólag a csontritkulásban szenvedőkre vonatkoznak. Hazai tapasztalat, hogy a 45 év feletti nők több napot töltenek kórházban oszteoporózissal összefüggésben, mint például cukorbetegség vagy szívinfarktus miatt.

     Úgy tudni, manapság a csontsűrűség nem az egyedüli meghatározó adat a betegség esélyeinek kiszámításánál. Milyen más tényezőket vesznek figyelembe?
     A legfrissebb álláspont szerint a csontsűrűség 50 százalékban határozza meg az oszteoporózis kialakulásának kockázatát. A többi fontos szempont az életkor, a nem, a korábban kialakult törések, illetve az életvitel és a rossz szokások. A WHO új kockázatbecslő módszert, az úgynevezett FRAX-ot fejlesztette ki, amely kombináltan elemzi a kockázati tényezőket.

    Mikor forduljon orvoshoz?


    Az oszteoporózis korai felismerése nagyon fontos. Gondolja végig, Önnél milyen rizikófaktorok állnak fenn és tegyen meg mindent a kiküszöbölhető rizikófaktorok megszüntetéséért. Ezt követően, akár egy más okból tett látogatás alkalmával, beszélje meg orvosával, mekkora kockázatot jelenthetnek a fennmaradó rizikófaktorok és hogyan lehet a betegséget megelőzni. Ha Ön nő, legjobb, ha még a menopauza bekövetkezte előtt megteszi ezt. Amennyiben előbb nem fordított volna rá gondot, és egy kis erőhatásra bekövetkező csonttörés hívja fel a figyelmét a csontritkulásra, fokozottan figyeljen csontjai egészségére és tartsa be az erre vonatkozó orvosi javaslatokat.

    Úgy tudni, az Egészségbiztosítónál a támogatási szabályok szigorítására készülnek. Hogyan érinti ez a betegeket?
     Az OEP által tervezett, úgynevezett protokoll szerint a 65 évesnél fiatalabb oszteoporózisban szenvedőknek a jövőben csak egyféle hatóanyag-tartalmú gyógyszert írhat az orvos, jóllehet, Magyarországon szinte valamennyi, csontritkulás kezelésére kifejlesztett készítmény hozzáférhető. Ez főként azért jelent problémát, mert a gyógyszeres terápiánál gyakorta figyelembe kell venni a kísérő betegségeket is, amelyek meghatározzák az adható orvosságok körét. A szigorítás révén a betegek továbbra is megkaphatják a számukra legideálisabb készítményt, ám kizárólag egyféle szer részesül ártámogatásban. Hosszú távon azzal kell számolni, hogy a betegek nem váltják ki a drága gyógyszereiket, fokozott veszélynek teszik ki magukat, és jelentős, az eredeti ártámogatásnál jóval nagyobb pluszköltséget „okozhatnak” maguknak, a családjuknak és a társadalomnak is.

     Mi a helyzet a diagnosztikai vizsgálatokhoz való hozzáféréssel?
     Ebből a szempontból igen jól állunk, hiszen az országban legalább 200 csontsűrűség-mérő készülék működik, tehát – elvileg – bárki bármikor elvégeztetheti a vizsgálatot. Ennek ellenére csak kevesen veszik igénybe ezt a lehetőséget, mert egyrészt az OEP nem támogatja a vizsgálatot, így fizetni kell érte átlagosan 1500-2000 forintot, másrészt a beutalási rend igencsak kaotikus. Kizárólag meghatározott szakorvosok adhatnak beutalót csontsűrűség-mérésre, ezekre a szakrendelésekre viszont olykor több hónapos előjegyzés is van. Ennek eredményeként a beteg akár fél évet is kénytelen várni a megfelelő terápia megkezdésére.

    A gyógyszergyártók az új molekulák kifejlesztésénél mennyire figyelnek erre a betegségre?
     Az innovatív cégek folyamatosan fejlesztik ki a mind korszerűbb orvosságokat. Legutóbb egy éve jelent meg a legújabb gyógyszer, és információk szerint a jövő év tavaszára várható a következő oszteoporózis-gyógyszer.

    Különösen aktuális ez a probléma Magyarországon, ahol az elmúlt évek során a kezelt páciensek száma a felére esett vissza, így – a további hazai finanszírozási tervek ismeretében pedig szinte bizonyosan – várhatóan fokozottan jelentkeznek majd a kezelés hiánya miatt bekövetkező a törések, és azok hosszú távú következményei (kórházi ellátás, munkaképtelenség, esetleges mozgáskorlátozottság).

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Módosítva: 2013.09.28 09:11, Megjelenés: 2013.09.28 09:11
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Idiopathiás juvenilis osteoporosis (IJO) - a gyermekkori csontritkulás

    A betegség primer oszteoporózis, vagyis hátterében nem diagnosztizálható más betegség, kialakulásának oka ismeretlen.

    Mennyi a menopauza során az elegendő mennyiségű kalcium?

    Olvastam, hogy nőknél a változó kort követően napi 1500 mg kalcium bevitele ajánlott. Ehhez képest élelemből kb. 600 mg bevitele az átlag. Rendszeresen szedek gyógyszert csontritkulásra. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

    A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

    Élet csontritkulással - Tanácsok a mindennapokra

    Az oszteoporózis (osteoporosis), más néven csontritkulás a csontrendszer betegsége. A csontok tömege, minősége és szilárdsága csökken, miközben egyre törékenyebbé válnak. Csontritkulás nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat minden életkorban, de idősebb korban gyakoribb.

    Nyílt nap a debreceni reumatológián

    Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

    Az üdítőitalok károsíthatják a csontozatot

    Azok a fiatalok, akik gyakran fogyasztanak üdítőitalt, kevés ásványi anyagot juttatnak csontjaikba, melyek kevésbé lesznek stabilak, ezáltal megnő az időskori csontritkulás kialakulásának esélye.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA