• Előrejelezhető lesz a csonttörés?

    Szerző: MTI

    Magyarországon két év alatt felére csökkent a kezelt csontritkulásban szenvedő betegek száma: a körülbelül 900 ezer betegből 2 éve még 160 ezer, most csak 70-80 ezer kap kezelést - mondta Lakatos Péter egyetemi tanár hétfőn.

    Az Országos Oszteoporózis Központ társelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy még az idén az OEP olyan finanszírozást készül bevezetni, amely valószínűleg tovább csökkenti a kezelési lehetőségeket.

    Hirdetés

    Csontritkulás teszt


    Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében! 
    Töltse ki tesztünket! >>

    A szakember beszámolt arról a kétnapos hétvégi, nemzetközi konferenciáról is, amelyen a közép-kelet-európai szakemberek egy egységes kockázatbecslő rendszer bevezetéséről állapodtak meg, amellyel egyszerűen és gyorsan lehet megállapítani a betegséget, fel lehet mérni a törés kockázatát és ezzel az alkalmazandó kezelést is meg lehet határozni.

    Lakatos Péter elmondta: az utóbbi években a világ oszteoporózis szakértői felfigyeltek arra, hogy a legtöbb csonttörést nemcsak azok szenvedik el, akiknél a csontsűrűség alacsony, hanem más tényezők is szerepet játszanak ebben.

     A csontritkulásról


    Az Egészségügyi Világszervezet ezért kidolgozott egy FRAX nevű kockázatbecslő eszközt, amelynek segítségével egyszerűen és könnyen meghatározható, hogy a következő 10 évben mekkora az esélye a különböző töréseknek, így például a klinikai csigolyatörésnek, a csípőtörésnek, az alkartörésnek, és a felkarcsont törésnek.

    A szakember elmondta: a kétnapos hétvégi 3. Közép- és Kelet-európai Oszteoporózis Találkozón, amelyen 13 ország 65 neves szakértője vett részt, megállapodtak abban, hogy minden ország bevezeti a FRAX-ot, de előtte a nemzeti sajátosságokat is figyelembe véve átalakítja azt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ennek megfelelően várhatóan fél év-egy év múlva már a magyar FRAX-ot is le lehet tölteni az internetről. Lakatos Péter példaként elmondta: a csontritkulásnak, tehát a csonttöréseknek a legnagyobb kockázata a vékony, fehér 50 év fölötti nőknél van, tehát egy afrikai fiatal testes férfinél ez a kockázat elhanyagolható. A FRAX ezeket a tényezőket is számításba veszi a törés esélyének becslésénél.

    A legfrissebb adatok alapján: jelenleg Európában körülbelül 3,8 millió ember él csontritkulás miatt már elszenvedett töréssel, és a kontinensen az 50. életévét betöltött minden harmadik nő és minden ötödik férfi élete során biztos hogy elszenved majd legalább egy oszteoporozis okozta törést. 2000-ben Európában 1,6 millió csípőcsont törés volt, és az érintettek fele mozgáskorlátozottá vált.

    A szakemberek tapasztalatai szerint a combnyaktörést elszenvedők 40 százaléka soha többé nem képes járni, 30 százalékuk állandósult rokkanttá válik, 20 százalékuk pedig 1 éven belül meghal. A 45 év feletti nők jelenleg is több napot töltenek emiatt kórházban, mint a cukorbetegség, szívinfarktus, vagy mellrák miatt.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.30 20:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

    A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, de már a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen!

    A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

    Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

    A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

    Klub és akadémia a csontritkulásos betegek számára, már Debrecenben is

    Az oszteoporózisban szenvedők és veszélyeztetettek számára kíván tájékoztatást, eligazodást, támogatást nyújtani az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének (OBME) április 21-én alakuló új szekciója is.

    Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

    A csontritkulás nemcsak hazánkban, hanem a fejlett nyugati társadalmakban is népbetegségnek számít. A magyar lakosság kb. 10 százaléka érintett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.