• Influenza: A csonrtikulás elleni szerek is segíthetnek

    Szerző: MTI

    Két, csontritkulás kezelésére használt szer hatékonyan pusztíthatja el az influenzavírusokat, beleértve az új, H1N1-et és a madárinfluenza H5N1 vírusát is - állapították meg hongkongi kutatók.

    Egy kísérletben két szernek - pamidronát és zoledronát hatóanyagnak - tettek ki influenzavírussal megfertőzött emberi sejteket. A kutatók megfigyelték, hogy a szerek hatására extra mennyiségben termelődött az egyik típusú fehérvérsejt (az yd jelű T-sejt), amely elpusztította a vírussal fertőzött sejteket.

    Hirdetés

    Az influenzavírusok csak élő emberi vagy állati sejtekben képesek szaporodni, ezért a fertőzött sejtek elpusztítása megállíthatja a vírus sokszorozódását - mondták a kutatók. Lau Jü-lung, a Hongkongi Egyetem kutatója úgy írta le a megfertőzött emberi sejteket, mint amelyek "vírust termelő gyárként" működnek. "Ezek a szerek különleges módon támadják meg a vírusokat... Ez a megközelítés a vírusokat termelő gyárakat pusztítja el" - magyarázta a professzor.

    Malik Peiris, a kutatócsoport tagja hozzátette, hogy a gyógyszerek a szervezet immunválaszát is javíthatják. Ez azért is fontos, mert az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, változnak, így a vakcinák hatékonysága csökken. A hongkongi kutatók következő lépése a szerek állatkísérletben való kipróbálása lesz, aztán jöhetnek csak az emberi, klinikai vizsgálatok.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.08.17 16:43, Megjelenés: 2009.08.17 16:43
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenzafertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

    Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

    A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

    Nyílt nap a debreceni reumatológián

    Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

    Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

    Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?

    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA