Oszteoporózis-kezelés: a betegegyüttműködést kell növelni

MTI
megjelent:

Az elmúlt években csökkent a csontritkulásos (oszteoporózis) törésen átesett betegek együttműködése, ezen mindenképpen változtatni kell - mondta el a Magyar Oszteoporózis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára csütörtökön, Budapesten.

Takács István szerint ez azért is sajnálatos, mert az ilyen típusú törések után - kezelés nélkül - ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.

A csontritkulás hazai gyakorisága

Magyarországon 50 éves kor fölött mintegy 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint a csontritkulás, de ennél jelentősen több a D-vitamin hiányban szenvedők száma. Miről árulkodnak a statisztikai adatok? A csontritkulás folyamata és hazai gyakorisága

Az oszteoporózis világnapján tartott sajtótájékoztatón a szakember beszámolt arról, hogy Magyarország 2011-ig volt az első olyan ország, ahol a csonttörések számát az előző tíz évhez képest sikerült jelentősen csökkenteni, azonban ez a folyamat megállt. Ennek okát pedig a betegek együttműködésének csökkenésében látják a szakemberek, holott a szakember-ellátottság, a gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelése megoldott - emelte ki.

Takács István egy felmérést ismertetve elmondta, hogy a csonttörésen átesett betegek 10-20 százaléka kap csak oszteoporózis kezelést, a többiek nem is akarnak/akartak foglalkozni a betegségükkel. Ez egy figyelmeztető jel - hangsúlyozta a főtitkár.

Az oszteoporózis gyógyítható, jórészt megelőzhető betegség, és a csonttörés egyáltalán nem az élet velejárója - fogalmazott.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a szakmai munkának köszönhetően Magyarországon az elmúlt években az oszteoporózis következtében kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18-19 ezerről 10-11 ezerre mérséklődött.

Takács István hozzátette: Magyarországon megközelítőleg egymillió embert érint a csontritkulás, 600 ezer nő és 300 ezer férfi érintett a betegségben, és közülük százezer ember már átesett egy vagy több csontritkulás miatt bekövetkezett törésen. A csípőtáji törést szenvedettek egyharmada egy év múlva belehal a szövődményekbe, a betegek fele pedig külső segítség vagy segédeszköz nélkül közlekedni nem tud.

Szekeres László, a MOOT elnöke ehhez hozzátette, még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, hiszen például a csigolyatörések 50-60 százaléka tünetmentes és csak a konkrét vizsgálatnál derül ki az elváltozás.

A társaság célul tűzte ki azt is, hogy az oszteoporózissal foglalkozó fiatal orvosok számát növeljék. Hontvári Lívia, a MOOT-on belül működő fiatal orvosok klubjának vezetője azt mondta, a két év alatt kétszáz fiatal orvos (egyetemista, rezidens, fiatal szakorvos) csatlakozott a szervezethez. Célul tűzték ki, hogy minél nagyobb számban vonják be a szakma után érdeklődést mutató kollégákat a munkába.

(MTI)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.