• Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

    Szerző: WEBBeteg - Molnár Andrea, dietetikus

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

    Közepes illetve nagyobb műtétet követően (csípőprotézis-műtét, térdműtét, gerincműtét, egyéb csonttörések utáni állapot) ez az egyensúlyi folyamat felborul és eltolódik a lebomlás irányába, ami izomtömeg és izomerő csökkenéshez vezethet. A betegek azt tapasztalják, hogy műtét után gyengék, fáradékonyak, a rehabilitáció lassan, vontatottan halad előre. Az izomtömeg csökkenés egyik oka a műtét utáni inaktivitás, a másik pedig a nem megfelelő energia és fehérje ellátottság (a csökkent bevitel, illetve a fokozott igény miatt).

    Hirdetés

    A nagyobb műtétet követően:

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás (coxarthrosis) esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna) már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Csípőprotézis-műtét utáni teendők
    • az étvágytalanság miatt csökken az elfogyasztott táplálék mennyisége,
    • a szervezet stressz hatásnak van kitéve, amire úgy reagál, hogy megnő azon hormonok szintje amelyek az izomleépülést fokozzák,
    • a fehérjeigénye fokozódik a regeneráció, a sebgyógyulás során, és ha nem történik megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás, akkor a szükséges mennyiséget az izomból mobilizálja az immunrendszer, ennek következtében tovább csökkenhet az izomtömeg,
    • a lábadozás időszakában lecsökken a fizikai aktivitás (pl. ágyban fekvés) az szintén kedvezőtlenül hat az izom mennyiségének és erejének megtartására.

    Műtétet követően, úgy lehet az izomtömeg és izomerő csökkenést mérsékelni, illetve visszaállítani, ha az izmok mozgatása mellett az izmok táplálásra is hangsúlyt fektetünk. A rehabilitáció során az izommunkát hatékonyabbá tehetjük, ha a rendszeres gyógytorna mellett a beteg naponta olyan speciális tápszert is fogyaszt, mely kifejezetten úgy lett kifejlesztve, hogy elősegítse az izomtömeg megőrzését, illetve támogassa az izomerő visszanyerést. Ez a speciális - gyógyászati célra - szánt tápszer, olyan tápanyagokat tartalmaz, mint például a tejsavó fehérje, illetve a leucin aminosav, mely még idősebb korban is támogatja az izom visszaépítésének folyamatait, valamint D-vitamint, mely javítja az izomműködés hatékonyságát.

    Ha szeretne többet megtudni arról a tápszerről, mely segít visszaállítani az izmok erejét, forduljon dietetikushoz vagy gyógytornászhoz és kérje segítségüket.

    Vegyen aktívan részt a műtétet követő rehabilitációban, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb visszanyerhesse erejét! A rendszeresen végzett gyógytorna mellett biztosítsa az izmok mozgásához szükséges tápanyagot és fogyasszon naponta speciális tápszert.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Molnár Andrea, dietetikus

    Módosítva: 2019.08.10 15:06, Megjelenés: 2017.06.06 02:51
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Már fiatalkorban tennünk kell a csontritkulás megelőzéséért!

    A csontritkulás megelőzéséért egész életünkben tennünk kell. A kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásnak, az egészséges életmódnak, valamint a rendszeres fizikai aktivitásnak már gyermekkortól kezdve nagy szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.

    Nyílt nap a debreceni reumatológián

    Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai Központban. Az érdeklődők a megelőzésről, a terápiás eljárásokról és a helyes életmódról tájékozódhatnak.

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása?

    Az emberi test olyan, mint a gyurma. Remekül formázható. Nem csupán funkcionálisan, de formailag, sőt, szerkezetileg is alkalmazkodik a terheléshez, amely rendszeresen éri. Mindez egyben azt is jelenti, hogy kitartó, aktív munkával, a megfelelő edzéssel átformálhatjuk testünket, izmokat fejleszthetünk, növelhetjük tömegüket, szálkásíthatunk, sőt, a testtartásunkon is javíthatunk.

    Csontkovácsolás - Súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

    Egy viszonylag friss felmérés (1) szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki.

    A térdfájdalom 5 gyakori forrása

    Az alábbiakban a térdsérülések öt leggyakoribb fajtájáról tájékozódhat. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a térdet érintő betegségekről és a hatékony gyógymódokról beszélt.

    Népi gyógymódból modern gerincterápia - A Dorn-technika

    A civilizált társadalmakban - elsősorban a mozgásszegény, ülő életmód következtében - tíz emberből nyolc-kilenc szenved valamilyen mozgásszervi fájdalomtól. Szerencsére számos hagyományos gyógyító eljárást ismerünk, amelyek hatásmechanizmusára ugyan a nyugati orvoslás nem vagy csupán az utóbbi időben talált magyarázatot, mégis kiváló eredménnyel működtek és működnek a mai napig.

    A fertőzéses eredetű ízületi gyulladásról

    Azt a típusú ízületi gyulladást, amelyet az ízületbe kerülő kórokozók okoznak, fertőzéses eredetű ízületi gyulladásnak (infekt arthritis) nevezzük. Több típusú baktérium okozhatja, amelyek az ízületbe a vérárammal vagy direkt módon (pl. ízületi műtét, ízületbe adott injekció vagy ízületközeli sérülés útján) kerülhetnek be.

    Gyógytornász az irodában

    A gyógytornászt gyakran keresik fel különböző gerincfájdalmakkal a kliensei. A tünetek a legtöbb esetben manuális technikával enyhíthetőek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA