Az életmód gyógyszer a csontritkulásra

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

Azok a nők, akiket csontritkulással diagnosztizálnak, hajlamosak azt gondolni, hogy ettől kezdve minden mozgásfajtától óvakodniuk kell, mert így előzhetik meg legkönnyebben a töréseket. A valóság azonban éppen az ellenkezője – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa.

Az edzés védi a csontokat

Egészen biztosan nem az ágynyugalom a csontok épségének leghatékonyabb módja – ez derül ki a skót Glasgow Caledonian University kutatásából. Sőt, az eredmények szerint az erősítő gyakorlatok képesek megőrizni a csontok sűrűségét a menopauzán átesett nőknél, a hosszú ideig tartó inaktivitás viszont kifejezetten csökkenti azt.

A tanulmány egyik szerzője szerint a csontritkulásról nem egyértelmű kép él az emberekben. Ez ugyanis az idősödés elkerülhetetlen velejárója, amelyet a mozgás hatékonyan képes lassítani. Az egyetlen titok abban rejlik, hogy az aktivitást rendszeresen kell végezni, ugyanis ha felhagyunk vele, tovább folytatódik a csontok sűrűségének csökkenése.

Csontritkulás megelőzése sporttal

A komoly fizikai igénybevétel, mint a futás, jótékonyabb hatású lehet a BMD fenntartásában, mint az erősítő tréningek. A tanulmány eredményei alátámasztják, hogy mind az erősítő tréning, mind az állóképességet igénybevevő fizikai terhelés növeli a csontok ásványi anyag tartalmát. Úgy tűnik viszont, hogy ezen utóbbi fizikai terheléseknek, mint a futásnak jótékonyabb hatása van. Milyen edzést érdemes végezni csontritkulás ellen?

A kutatók 43 olyan tanulmányt vetettek össze, amelyek 4320 posztmenopauzális nőnél figyelték meg a fizikai aktivitás hatásait. A legfőbb tanulságnak az bizonyult, hogy a mozgás a lehet a legbiztonságosabb és hatékonyabb módja a csontritkulás megakadályozásának. Általánosságban az is elmondható, hogy minden mozgásfajta növeli a csontok ásványi anyag tartalmát és kis mértékben csökkenti a törések esélyét, legyen szó aerobikról, erősítésről, sétáról vagy akár tai chi-ról. Sőt, míg a nem mozgók közül 100-ból átlagosan 11 nő szenvedett el törést, addig a sportolók közül mindössze 7-en.

Az erősítés szerepe döntő

A gerinc csontjainak ásványi anyag vesztése ellen a különböző edzésprogramok kombinációja bizonyult a leghatásosabbnak. Azoknál a nőknél, akik felváltva gyalogoltak, futottak, táncoltak és intenzívebb erősítést végeztek, 3 százalékkal kisebb mértékben volt kimutatható a csontritkulás, mint az inaktívaknál. Az is bebizonyosodott, hogy bár a rezisztencia-edzések (izomerősítések) nem az egyedül üdvözítő utat jelentik ebből a szempontból, de döntő szerepük van a csontvesztés lelassításában.

A testmozgás szerepe a csontritkulás megelőzésében és kezelésében

Tudományos közlemények eredményei szerint a rendszeres testmozgásnak nem csupán a megelőzésben, hanem a csontritkulás kezelésében is lényeges szerepe van. Egyrészt a csontbontó folyamatok késleltetése, másrészt a csontritkulás talaján kialakult csonttörések elkerülése miatt. A hatékony mozgásprogram azonban csak orvosi kontroll és személyi edző, ill. gyógytornász irányítása mellett valósítható meg. Csontritkulásom van, mit sportolhatok?

Az elképzelésekkel szemben, az úszás sajnos nem abszolút ingere a csontképzésnek, ebben csak a direkt tengelyirányú, tehát álló helyzetben végzett mozgásoknak van csak szerepe. (Az űrhajósoknál is ezért fordulhat elő, hogy lebegésben nem fejlődik, majd leépül a csont.). Ehhez nem szükséges túlzottan dinamikus mozgást végezni, mert ott nagyobb a törés kockázata és a csont sem épül jobban. Az úszás viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, pár hónap után már jobban terhelhetővé válnak az izmok.

A mozgás orvosság

A gerincet és a csípőt érinti a legtöbb törés a csontritkulás következtében, amely világszerte közel 200 millió nőt érint. Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében (minőségében) is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. A csontritkulás függ a kortól és a genetikától, de rizikótényezők között számos olyan is akad, amely egészségtudatos magatartással elkerülhető. – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.

Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbira bizonyíték, hogy a fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek. Vagyis a fizikai aktivitás lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.

Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, de a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos segíthet a megfelelő mozgásforma megtalálásában is.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.