A rádióhullámok csontgyengülést okozhatnak?

Medipress
megjelent:

Egy szűk körű argentin tanulmány azt mutatta, hogy a mobiltelefont használókra a csípőcsont meggyengülésének megnövekedett kockázata leselkedhet.

A kutatók 24 olyan férfi bal és jobb csípőjének ásványianyag-tartalmát és ásványianyag-sűrűségét vizsgálták meg, akik legalább egy évig hordták a jobb oldalukon övre csatolt tartóban mobiltelefonjukat, illetve 24 olyan férfit is vizsgáltak, akik nem használtak mobiltelefont. Az ásványianyag-tartalom és sűrűség a csont erejének szabványos jelzői.

A két csoportnak hasonló csípőcsont ásványianyag-tartalom/sűrűség adatokkal rendelkeztek, de a mobiltelefont a jobb csípőjükön viselő férfiak esetében az ásványianyag-tartalom alacsonyabbnak mutatkozott a jobb combnyakban. A mobiltelefon használók között a jobb trochanter (a combcsont tetejének külső oldala) ásványianyag-tartalma is alacsonyabbnak bizonyult.

A mobiltelefon használók körében a jobb és a bal trochanter közötti eltérés jelentős mértékben összefüggött azzal, körülbelül hány órát viselték a mobiltelefont a jobb csípőjükön.

A mobiltelefon használók és nem használók combcsonti anyagában kimutatható jobb-bal aszimmetria eltérő mintái megegyeznek az elektromágneses rádióhullámok eddig le nem írt nem-termális hatásával – nyilatkozta a Journal of Craniofacial Surgery márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Dr. Fernando D. Sravi.

Az elektromágneses sugárzás gyengíti a csontokat?

A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy a mobiltelefonokból eredő elektromágneses sugárzás hosszú távú behatása meggyengítheti a csontokat. Sravi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további nagyobb szabású kutatásokkal kell alátámasztani illetve megcáfolni ezt a feltételezést, és az eredmények egyelőre nem bizonyítják, hogy ok-okozati összefüggés állna fenn.

Sravi szerint ezek a kutatások különösen a nők számára fontosak, akik a férfiaknál nagyobb arányban vannak kitéve a csontritkulás kockázatának, illetve a gyermekek szempontjából is jelentősek, akik további életük egészében ki lesznek téve a mobiltelefon behatásának.

Rádióhullámok és sugárzás

A legújabb tanulmányok szerint, a mobiltelefonok és más rádióhullámokat kibocsátó eszközök (vezeték nélküli beltéri telefonok, vezeték nélküli routerek, laptopok, mikrohullámú sütők, de még a babaőrök is) komoly egészségügyi veszélynek teszik ki használóikat. Hogyan maradjunk biztonságban, ebben a drótnélküli világban? Milyen veszélyek fenyegetnek a mindennapokban? >>

Medipress

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.