• A rádióhullámok csontgyengülést okozhatnak?

    Szerző: Medipress

    Egy szűk körű argentin tanulmány azt mutatta, hogy a mobiltelefont használókra a csípőcsont meggyengülésének megnövekedett kockázata leselkedhet.

    A kutatók 24 olyan férfi bal és jobb csípőjének ásványianyag-tartalmát és ásványianyag-sűrűségét vizsgálták meg, akik legalább egy évig hordták a jobb oldalukon övre csatolt tartóban mobiltelefonjukat, illetve 24 olyan férfit is vizsgáltak, akik nem használtak mobiltelefont. Az ásványianyag-tartalom és sűrűség a csont erejének szabványos jelzői.

    Hirdetés

    A két csoportnak hasonló csípőcsont ásványianyag-tartalom/sűrűség adatokkal rendelkeztek, de a mobiltelefont a jobb csípőjükön viselő férfiak esetében az ásványianyag-tartalom alacsonyabbnak mutatkozott a jobb combnyakban. A mobiltelefon használók között a jobb trochanter (a combcsont tetejének külső oldala) ásványianyag-tartalma is alacsonyabbnak bizonyult.

    A mobiltelefon használók körében a jobb és a bal trochanter közötti eltérés jelentős mértékben összefüggött azzal, körülbelül hány órát viselték a mobiltelefont a jobb csípőjükön.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mobiltelefon használók és nem használók combcsonti anyagában kimutatható jobb-bal aszimmetria eltérő mintái megegyeznek az elektromágneses rádióhullámok eddig le nem írt nem-termális hatásával – nyilatkozta a Journal of Craniofacial Surgery márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Dr. Fernando D. Sravi.

    Az elektromágneses sugárzás gyengíti a csontokat?

    A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy a mobiltelefonokból eredő elektromágneses sugárzás hosszú távú behatása meggyengítheti a csontokat. Sravi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további nagyobb szabású kutatásokkal kell alátámasztani illetve megcáfolni ezt a feltételezést, és az eredmények egyelőre nem bizonyítják, hogy ok-okozati összefüggés állna fenn.

    Sravi szerint ezek a kutatások különösen a nők számára fontosak, akik a férfiaknál nagyobb arányban vannak kitéve a csontritkulás kockázatának, illetve a gyermekek szempontjából is jelentősek, akik további életük egészében ki lesznek téve a mobiltelefon behatásának.

    Rádióhullámok és sugárzás


    A legújabb tanulmányok szerint, a mobiltelefonok és más rádióhullámokat kibocsátó eszközök (vezeték nélküli beltéri telefonok, vezeték nélküli routerek, laptopok, mikrohullámú sütők, de még a babaőrök is) komoly egészségügyi veszélynek teszik ki használóikat. Hogyan maradjunk biztonságban, ebben a drótnélküli világban? Milyen veszélyek fenyegetnek a mindennapokban? >>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.03.31 09:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Figyeljen rá, hol hordja a mobiltelefonját!

    Egy kutatás eredményei megerősítik azt a korábbi feltételezést, miszerint a mobiltelefon által kibocsátott sugárzás káros hatással van a spermiumokra.

    A csontritkulást megelőző állapot: csökkent csontsűrűség

    Az osteopénia a csontállomány sűrűségének olyan mértékű csökkenését jelenti, amely még nem tekinthető csontritkulásnak (attól kisebb mértékű), de mindenesetre már jelzi, hogy a csontok veszítettek erősségükből.

    Ezt okozhatja a túlzott mobilozás és tabletezés

    Megdöbbentő, de van benne igazság: a különböző mobileszközök lehajtott fejjel történő nézegetésének olyan hatása van, mintha egy több mint húszkilós zsákot cipelnénk folyamatosan a nyakunkban. Mit okozhat a túlzásba vitt okostelefonálás, tabletezés? Megkérdeztük az ortopédsebészt és a szemészt.

    Mikor szükséges csontsűrűségmérést végezni?

    Nagy a csonttörés kockázata. Mitévő legyek? Számos változó korban lévő nőben felmerülhet ez a kérdés. A csontritkulás problémája azonban nem csak őket érinti. A probléma megfelelő kezeléséhez ismerni kell a csontok állapotát.

    A rheumatoid arthritis tünetmentes is lehet? - Az orvos válaszol

    Rheumatoid arthritis-es beteg vagyok, de 2006 óta tünetmentes.Létezik hogy ez a betegség hosszú ideig passzív állapotban van? A tünetmentes időszakban is szükség van kontrollra? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A mobiltelefon rákot okoz?

    Habár manapság mobiltelefon nélkül el sem tudjuk már képzelni az életet, egy 10 éven át tartó, 13 ország lakosainak telefonálási szokásait és egészségi állapotát nyomon követő kutatás eredménye szerint már napi fél óra mobiltelefonálás is 40 százalékkal növeli az agyrák kialakulásának kockázatát! A veszély annál magasabb, minél többet használja valaki a mobilját, s általában a tumor azon az oldalon jelenik meg, amelyiken a telefont használjuk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.