A rádióhullámok csontgyengülést okozhatnak?

Szerző: Medipress

Egy szűk körű argentin tanulmány azt mutatta, hogy a mobiltelefont használókra a csípőcsont meggyengülésének megnövekedett kockázata leselkedhet.

A kutatók 24 olyan férfi bal és jobb csípőjének ásványianyag-tartalmát és ásványianyag-sűrűségét vizsgálták meg, akik legalább egy évig hordták a jobb oldalukon övre csatolt tartóban mobiltelefonjukat, illetve 24 olyan férfit is vizsgáltak, akik nem használtak mobiltelefont. Az ásványianyag-tartalom és sűrűség a csont erejének szabványos jelzői.

A két csoportnak hasonló csípőcsont ásványianyag-tartalom/sűrűség adatokkal rendelkeztek, de a mobiltelefont a jobb csípőjükön viselő férfiak esetében az ásványianyag-tartalom alacsonyabbnak mutatkozott a jobb combnyakban. A mobiltelefon használók között a jobb trochanter (a combcsont tetejének külső oldala) ásványianyag-tartalma is alacsonyabbnak bizonyult.

A mobiltelefon használók körében a jobb és a bal trochanter közötti eltérés jelentős mértékben összefüggött azzal, körülbelül hány órát viselték a mobiltelefont a jobb csípőjükön.

A mobiltelefon használók és nem használók combcsonti anyagában kimutatható jobb-bal aszimmetria eltérő mintái megegyeznek az elektromágneses rádióhullámok eddig le nem írt nem-termális hatásával – nyilatkozta a Journal of Craniofacial Surgery márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Dr. Fernando D. Sravi.

Az elektromágneses sugárzás gyengíti a csontokat?

A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy a mobiltelefonokból eredő elektromágneses sugárzás hosszú távú behatása meggyengítheti a csontokat. Sravi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további nagyobb szabású kutatásokkal kell alátámasztani illetve megcáfolni ezt a feltételezést, és az eredmények egyelőre nem bizonyítják, hogy ok-okozati összefüggés állna fenn.

Sravi szerint ezek a kutatások különösen a nők számára fontosak, akik a férfiaknál nagyobb arányban vannak kitéve a csontritkulás kockázatának, illetve a gyermekek szempontjából is jelentősek, akik további életük egészében ki lesznek téve a mobiltelefon behatásának.

Rádióhullámok és sugárzás

A legújabb tanulmányok szerint, a mobiltelefonok és más rádióhullámokat kibocsátó eszközök (vezeték nélküli beltéri telefonok, vezeték nélküli routerek, laptopok, mikrohullámú sütők, de még a babaőrök is) komoly egészségügyi veszélynek teszik ki használóikat. Hogyan maradjunk biztonságban, ebben a drótnélküli világban? Milyen veszélyek fenyegetnek a mindennapokban? >>

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Orrdugulás? Orrdugulás?

Egy speciális hatóanyagú orrspray, ami mérsékli a megfázás orrtüneteit. (x)

Az osteoporosisos fájdalom...

A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a...

Nyílt nap a debreceni reumatológián

Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai...

A mobiltelefon rákot okoz?

Habár manapság mobiltelefon nélkül el sem tudjuk már képzelni az életet, egy 10 éven át tartó, 13 ország lakosainak telefonálási szokásait és...

A túl sok mobilozás alvászavart...

A mobiltelefonnal töltött túl sok idő - a túlzott sms-ezés és csevegés - alvási zavarokat okozhat - állítja egy tanulmány. A túlzott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.