Csecsemőgondozás, gyermeknevelés

Csecsemőgondozás, gyermeknevelés

Fogzás és a kisgyerekek fogainak ápolása

WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos
2020-12-07 22:06

A tejfogak száma 20, melyek már a magzati élet 8. hetében elkezdenek fejlődni érdekes módon úgy, hogy először a kis fog koronája fejlődik ki és később a gyökere. Leghamarabb az először kibúvó kis alsó tejmetszők koronája lesz kész olyannyira, hogy nem is ritkán a baba foggal születik.

Szoptatással a viselkedési zavarok ellen?

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2008-11-08 19:01

Egy új kutatás szerint a szoptatás pozitívan befolyásolhatja a viselkedést a kora gyermekkorban, illetve gyermekük tanulási képességére is kevesebbet panaszkodnak azok a a szülők, akik korábban szoptatták gyermeküket.

A fiatalkorúak teherbe eséséért a TV is felelős

Független Hírügynökség
2008-11-04 11:05

A szexuális tartalmú tévéműsorok szerepet játszanak abban, hogy a tizenévesek meggondolatlanul kezdenek nemi életet élni, ami terhességhez vezet, derítette ki egy tudományos kutatás. Ez az első eset, amikor sikerül kimutatni a fiatalkorú terhesség és a tévéműsorok összefüggését.

Mennyi időt tölt egy apa gyermekével?

Független Hírügynökség
2008-10-20 11:20

Az ausztrál apák átlagosan hat percet töltenek gyermekeikkel hétköznapokon. Az Új-Walesi Egyetem Társadalompolitikai tanszékének tanulmánya vizsgálta az apaszerepet Dániában, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is.

A túl korai kétnyelvűség dadogást okoz

Független Hírügynökség
2008-09-23 15:32

A túl korai idegennyelv-nyelvtanulás jelentősen megnövelheti a gyerekeknél kialakuló dadogás kockázatát - figyelmeztet egy aktuális brit tanulmány, amiről a sueddeutsche.de számolt be.

Teljesítményromlás: csak nem látják a táblát?

Független Hírügynökség
2008-09-21 17:20

Az iskolás gyerekek egy részénél előfordul, hogy látszólag minden ok nélkül romlani kezd a tanulmányi eredményük. Még a legalaposabb szülő figyelmét is elkerülheti a legkézenfekvőbb válasz, vagyis, hogy a gyerek nem látja rendesen a táblát vagy a könyvet, ezért nem tudja követni a tananyagot.

Videójátékok vagy játszótér?

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2008-09-15 16:51

Egy új kutatás meglepő eredménye szerint a számítógépes játékok hasonló fizikai hatásokat váltanak ki gyermekeinkből, mint a játszótéri szaladgálás.

Az elhízott anyáknak nagyobb eséllyel lesz hiperaktív gyereke

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2008-09-01 15:20

Megdöbbentő eredményt kapott az a svéd orvoscsoport, amely a skandináv országokban végzett felmérést, és azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés az anya túlsúlya és a gyermekben kialakuló hiperaktivitás és figyelemzavar között.

Szoptatással a jobb koleszterinszintért

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2008-08-24 16:08

Egy amerikai tanulmány szerint a csecsemőkori anyatejes táplálás felnőttkorban alacsonyabb koleszterinszintet eredményez - számol be a kutatásról WebMD.com egészségügyi portál.

A rossz jegyek skizofréniára utalhatnak

Független Hírügynökség
2008-08-11 08:00

A rossz iskolai osztályzatok lehetnek a skizofrénia korai előjelei, állítják brit és svéd tudósok közös tanulmányukban a Pszichológiai Orvostan (Psychological Medicine) című szaklapban.

Reggelizz, mint egy kiskirály!

nagyranovok.hu
2008-07-30 07:20

Nemcsak az általános iskolai tanítók, tanárok, de a gyermekorvosok is egyre gyakrabban találkoznak a rendelőben fejfájós, fáradékony, kimerült gyerekekkel. A háttérben legtöbbször a helytelen táplálkozás, az elfelejtett reggeli húzódik meg.