• Az anyatej minősége - Kutatás

    Szerző: Medipress

    Az anyatej megvédheti a koraszülötteket az esetenként akár végzetes komplikációktól, de egy új tanulmány szerint – amelyet Dr. Christina Valentine, az Ohióban levő Nationwide Children’s Hospital munkatársa készített - a donoroktól kapott anyatejben nem található olyan mennyiségű tápanyag, amennyire az idő előtt született, kisméretű csecsemőknek szükségük lenne az idegrendszerük fejlődéséhez.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Dr. Hawley Montgomery-Downs szakértő, aki nem vett részt a tanulmány készítésében, így nyilatkozott: „Az édesanyák szervezete csodálatosan alkalmazkodik a csecsemők igényeihez, mindig olyan minőségű tejet termelnek, amilyenre a gyermeküknek szüksége van. Egy rendes időre született újszülöttnek való tej nem megfelelő a koraszülöttek számára, mivel nekik nagyobb a a tápanyagigényük.” Valentine és csapata most azon igyekeznek, hogy az édesanyákat meggyőzzék arról, juttassanak több dokozahexaénsavat (DHA) a szervezetükbe - ami például a halban vagy az algában is megtalálható -, hogy ezáltal megnöveljék anyatejük zsírsavtartalmát.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatások kimutatták, hogy a nagyon kicsi újszülöttek számára különösen fontos az anyatej, amely megvédi őket a súlyos bélgyulladástól (necrotizing enterocolitis). Előfordul azonban, hogy a koraszülött gyermekek édesanyja nem termel elég tejet, így kénytelen mástól kapott tejjel is táplálni kicsinyét. Valentine és munkatársai 39 donortól származó tejmintát ellenőriztek pasztörizálás előtt és után, hogy kiderítsék, tartalmazzák-e azt, amire a koraszülötteknek szükségük van. A tesztekből az derült ki, hogy a pasztörizálás ugyan nem volt hatással a tej tápanyagszintjére, de a minták 50 milligrammal kevesebb DHA-t tartalmaztak, mint amennyit a koraszülöttek akkor kaptak volna, ha még minding az anyaméhben lettek volna. 

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2010.12.05 11:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    5+1 érdekesség az anyatejről

    A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

    Folyadékpótlás kisgyermekkorban

    A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

    Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

    A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

    Puffadás, hasfájás: fruktózproblémák is okozhatják

    Ha gyümölcsök fogyasztását követően rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalunk, fontos utánajárni, mi okozza a panaszokat.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.