Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

Az iskola (újra)kezdés számos kérdést vet fel a legtöbb szülőben, hiszen a lusta nyári napok után olyan időszak következik, mikor vissza kell állni a szervezettebb, egészségesebb táplálkozásra, lefekvési rutinra, s az őszi influenzaszezon miatt a gyermekünk egészségére is jobban oda kell figyelni. Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás.

Iskolások - A téma cikkei

6/1 Iskolakezdés - A leggyakoribb kérdések
6/2 Kötelező védőoltások iskoláskorban
6/3 Kötelezően ajánlott védőoltások iskoláskorban
6/4 Iskolaérettség megítélése orvosi szempontból
6/5 Az egészséges iskolatáska
6/6 Tippek iskolakezdéshez

Hogyan csökkenthető a gyermek iskolakezdéssel kapcsolatos aggodalma?

A boldog, zökkenőmentes átmenet érdekében ne várja meg az iskolakezdés előtti estét az olyan alvási és táplálkozási szokások betartatásával, melyet lazábban kezelt a nyári szünidő alatt. Az iskolakezdés előtti hetekben kezdje meg a fokozatos átszoktatást az időben való lefekvéshez és ébredéshez.

Amennyiben gyermeke most lesz elsős, menjenek el az iskolába, hadd nézze meg, melyik lesz az osztályterme, és így esetleg a leendő tanáraival is találkozhat. Amennyiben a gyermek rendszeres gyógyszeres kezelésre szorul (pl. asztma, cukorbetegség, ételallergia) vagy egészségi állapota külön figyelmet érdemel, keresse fel az iskolaorvost vagy védőnőt, és tájékoztassa őt erről.

Hogyan terjednek a betegségek a gyerekek között?

A megfázás és az influenza jellemzően cseppfertőzéssel terjed, míg a különböző vírusok a szemen, szájon, orron át is fertőzhetnek.

Egyetlen tüsszentéssel több ezer fertőző részecske kerülhet a levegőbe, így ha a gyermek nem takarja el a száját, és másokra vagy közös használati tárgyakra (pl. ajtókilincs) tüsszent, könnyen megfertőzheti a többieket.

Hogyan segíthetek megakadályozni, hogy gyermekem beteg legyen?

Fontos megtanítani a gyereknek, hogy evés előtt, kinti játék és WC használat után mosson kezet. A kézmosás az egyik legjobb módja a betegségek megelőzésének. Ha a szülők ezeket a szabályokat következetesen betartatják otthon, a gyermek minden bizonnyal az iskolában is alkalmazni fogja.

Tanítsa meg gyermekének, hogy köhögésnél, tüsszentésnél takarja el zsebkendővel a száját, illetve mindig legyen nála egy kis üveg kézfertőtlenítő gél, amit használjon rendszeresen.

Ugyanakkor javasolt az influenza elleni védőoltás is.

Küldjem iskolába a gyereket, ha nem érzi jól magát?

Amennyiben a gyerek testhőmérséklete 37.5 fölött van, aluszékony, köhög vagy hány, tartsa őt otthon, míg 24 órán át tünetmentes nem lesz. Ha nem igazán beteg, de úgy tűnik, valami lappang benne, szóljon a z osztályfőnöknek vagy védőnőnek, hogy fokozott figyelemmel kísérjék őt.

Mi legyen, ha a gyerek testvére betegség miatt otthon van?

Szóljon a gyermek tanárának, védőnőjének arról, hogy bár a gyermek testvére beteg, ő nem mutat tüneteket, de nem árt, ha jobban odafigyelnek rá. Erősítse gyermekében a higiénés szabályok betartásának fontosságát, és figyeljen arra, hogy minden gyermeke eleget aludjon.

Honnan tudom megállapítani, hogy gyermekemnek influenzája van, vagy csak megfázott?

A megfázás gyakran kezdődik torokfájással, ami egy két napig tart, és tüsszögés követi, ritka esetekben láz is. Ez általában nem tart tovább egy hétnél, noha a tünetek hosszabb ideig is tapasztalhatóak.

Az influenza általában gyorsan támad, erősebb tünetekkel jár, melyek közé tartozik a végtagfájdalom, láz, fejfájás, torokfájás és orrdugulás. A tünetek általában egy hétig tartanak.

Az influenzás gyerek ellentétben a csak megfázottal nem szívesen kel fel és nem akar játszani sem. Jó tudni, hogy az influenza okozhat gyomor-és bélrendszeri tüneteket is, mint a hányinger, hányás (a sertésinfluenza többnyire hányással, hasmenéssel jár).

A számolási zavar (diszkalkulália) és olvasási zavar (dyslexia)

A tanulási zavar egyik típusában a diáknak nem okoz problémát az írás vagy az olvasás, annál komolyabb dilemmái adódnak, amikor matematikai példák értelmezésére, megoldására kerül sor.
A számolási zavar (diszkalkulália)

A gyermekek olvasási zavara nem függ az intelligenciától, sőt, tulajdonképpen intelligenciaszinttől független olvasási gyengeséget jelent, a központi idegrendszer információ feldolgozás funkciójának zavaráról van szó. Közismert például, hogy Einstein és Andersen is ilyen problémával küzdött.
Bővebben a dyslexiáról a WEBBetegen

Hogyan kezeljem megfázott vagy influenzás gyermekem?

Győződjön meg róla, hogy a gyerek eleget pihen, és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt (vizet vagy 100%-os gyümölcslevet), különösen, ha hasmenése van, vagy hány.

Adjon neki paracetamol vagy ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót, mely a lázat is levisz. Azonban ne adjon neki recept nélkül kapható, megfázás elleni készítményeket az orvossal való egyeztetés nélkül, mivel ezen készítmények többsége nem ajánlott gyermekek számára.

Amennyiben a tünetek és a láz három napon belül nem múlik, a gyereknek fülfájása, rosszabbodó köhögése vagy sinus-típusú fejfájása van, keressék fel a gyerekorvost. Érdemes az iskolai védőnővel is beszélni, arról, milyen betegségek vannak jelenleg az iskolában.

Kamaszkori gerincproblémák

A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de e mellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást.
Kamaszkori gerincproblémák

Ha a gyermekem be van oltva influenza ellen, ám a többi gyerek nem, kevésbé lesz hatékony számára az oltás?

Nem, a gyermek immunitása nem lesz veszélyben, attól, hogy a többi gyerek nincs beoltva. Az azonban biztos, minél több gyerek van beoltva, annál kevesebben betegszenek meg.

Mit kell az iskolának tennie, hogy megvédje gyermekemet a fertőzésektől?

Kérdezze meg, az iskola mit tesz a megelőzés érdekében, van-e terve influenzajárvány idejére. Nyújtanak-e higiéniai felvilágosítást, és betartatják-e a szabályokat a gyerekekkel? Milyen gyakran tisztítják az ivó kutakat és a padlót járvány idején?

Hiperaktivitás

A kórkép teljes neve - figyelemhiányos hiperaktivitás zavar - már többet elárul a probléma valós jellegéről. Jellemzően az első tünetek kisgyermekkorban kezdődnek, megnehezítve az óvodai beilleszkedést, de a súlyosabb problémák a beiskolázással jelentkeznek. Többnyire nevelési tanácsadók, házi gyermekorvosok irányítják szakrendelésre a problémás gyerekeket.
Hiperaktivitás - Izeg, mozog, nem figyel

Egyéb egészséges szokások

Kézmosás – A helyes kézmosási szokás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a betegségeket. Tanítsa meg gyermekének, hogy legalább 20 másodpercig mossa kezét szappannal és meleg vízzel evés előtt és WC használat valamint játék után.

Takarja el a száját – Tanítsa meg gyermekének, hogy takarja el száját köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendővel vagy a könyökével, így megakadályozva, hogy a fertőző cseppek a levegőbe kerüljenek, és mást is megbetegítsenek.

Könnyítsen – Az iskolatáska cipelése kimerítő feladat lehet a gyerek számára. Figyeljen arra, hogy gyermeke ne hordjon magánál felesleges terhet, a legnehezebb darabokat pedig a táska közepébe tegye. A táska súlya sose legyen nehezebb, mint a testsúly 10-20%-a.

(WEBBeteg - Cs. K.; Forrás: WebMD)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.