• Alkoholfogyasztás és a fiatalfelnőtt generáció

    Szerző: WEBBeteg - Krasznai Éva, újságíró

    A társadalmi változások hatására napjaink fiatalfelnőtt generációja is változáson megy keresztül. Szocializációjukban csökken a család, az iskola szerepe, viszont megnő a média és a fogyasztói ipar befolyása, felértékelődik a kortárscsoport, előtérbe kerül a fogyasztói kultúra mintája.

    A fiatalok aktívabban vállalnak szerepet az anyagi javak előteremtésében, a tanulás, a továbbtanulás a szülők mellett rájuk is egyre nehezebb terhet ró.

    Hirdetés

    A munkaerőpiac átalakulásával megszűnik az állás biztonságos útja, már nincs nyolcórás munka, ugyanakkor a munkahelyi elvárások folyamatosan nőnek, a munka rátelepszik a magánéletre/magánszférára, a családalapítás és a gyermekvállalás együtt jár a munkahely elvesztésének kockázatával.

    Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról


    A magyar lakosság 10 százaléka  bizonyíthatóan alkoholfüggő!
    Az alkoholfogyasztási szokásokról>>

    A korai önállósodás, a kihívások, a növekvő kockázatok, a fokozódó verseny és teljesítménykényszer növelik a fiatalok veszélyeztetettségét, egyre markánsabban jelentkeznek védekezési mechanizmusként a különböző feszültségoldó technikák (dohányzás, alkohol-, és drogfogyasztás).

    Együttműködést hívott életre a Heineken Hungária Zrt., az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), az Est Média Group, valamint a Sziget Kft.

    Felelősséggel dönteni

    A „Tudod hol a határ? Láss tisztán, dönts felelősséggel!” szlogennel futó program elindítói közös célnak tekintik, hogy az alkoholproblémák kialakulásában legkritikusabb fiatalfelnőtt korosztály figyelmét a mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyeire, a körültekintően, felelősségteljesen meghozott döntések fontosságára felhívják.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?


    "Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Az orvos válasza>>

    A nyári fesztiválok idejére időzített kezdeményezés újszerűsége, hogy a közös célért látszólag egymástól távol álló szervezetek vállalták a csapatmunkát: az alkoholgyártóból, a fiatalfelnőttek életmódját kutató szociológus társaságból, a ifjak közösségi szórakozásának teret adó programszervezőből, továbbá a programokat kommunikáló médiatulajdonosból álló team összefogással, célzott kutatással és preventív tájékoztatással.

    A témához kapcsolódó weboldalon (www.holahatar.hu) a fiatalok megtalálhatják az alkoholfogyasztással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyek ismeretében a felelőtlen és mértéktelen alkoholfogyasztás útvesztői elkerülhetőek.

    Alkoholfogyasztási szokások és fogyasztói döntések górcső alatt

    A körültekintően, felelősen és önállóan meghozott fogyasztói döntések elősegítésére a program a fiatalok helyes életvezetése mellett a témával foglalkozó szakemberek és a média munkáját is segíti: az ifjúságkutatás eszközeivel olyan tény- és újszerű adatokat kíván összegyűjteni, amelyek lehetővé teszik a fiatalfelnőttekre jellemző feszültségoldó technikák közül az alkoholfogyasztási szokások, tendenciák és motivációk mélyebb megismerését.

    A www.holahatar.hu oldalon induló kutatásban a fiatalfelnőttek alkoholfogyasztási szokásait a közösség befolyásoló erejének kontextusában vizsgálják.

    Az érdekes és értékes információkat ígérő kutatássorozat kiemelt figyelemmel kíséri a fesztiválok közönségét: az EIKKA szociológusai a soproni VOLT után a Heineken Balaton Sound fesztiválon is interjúznak.

    A kutatássorozat eredményei elérhetőek lesznek a program weboldalán, ahol helyet kap a Heineken Balaton Sound fesztiválról jelentkező tematikus videoblog is.

    A témával kapcsolatos EIKKA által készített összeállítás teljes terjedelmében megtalálható a www.holahatar.hu oldalon.

    (WEBBeteg - Krasznai Éva)

    Módosítva: 2009.07.11 11:05, Megjelenés: 2009.07.11 11:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Mitől illatos a babák feje?

    A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.

    Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

    Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi-, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA