Hat tévhit a gerincfájdalomról

WEBBeteg
megjelent:

Fáj a derekam! - minden magyar elmondja ezt a mondatot életében legalább egyszer, de inkább többször. Egy kisebb szúró vagy húzódó fájdalom, azonban teljesen normális és hamar elmúlik.

Hol fáj?

Összeszedtünk néhány téves beidegződést a gerinctáji fájdalmakról, amelyben nem kell hinnie:

1. "Ha fáj a hátam, akkor gerincsérvem van"

Butaság. Az esetek 95 százalékában a fájdalmat a gyenge hátizomzat, megrövidült, rugalmatlan szalagok, vagy a csigolyák közötti ízületek problémái okozzák. Ez ellen helyes mozgással védekezhetünk, melyek segítségével a hát mélyizomzata stabilizálható, és így a fájdalom megelőzhető. A megfelelő szakember által végzett rendszeres masszázs is hatékony. Tipp: aki fitten akarja tartani porckorongjait, az végezzen nyújtó és lazító mozdulatokat.

2. Az ergonomikusan kialakított bútorok jót tesznek a hátnak.

Mítosz. Azok a székek, melyeknek idomulnak hátunkhoz, passzívvá teszik annak izomzatát. A hátnak azonban ülés közben is mozgásban kell maradnia, tehát változtassa gyakrabban ülőpozícióját. Ugyanis nem az ülés az, ami a hátra rossz hatással van, hanem az, hogy közben keveset mozog. Tipp: Napi 10 perc gimnasztika vagy egy félórás séta, segít egészségesen tartani a hátat.

3. A hátfájás idősebb korban jelentkezik

Nem teljesen igaz. Németországban, például a hátfájások 60 százaléka 14 és 29 éves kor között jelenik meg. Ennek legfőbb oka a rossz tartás, mozgáshiány, a munkahelyen és szabadidőben is túl sok ülés.

4. Fájdalom esetén kímélni kell a hátat

Helytelen. Ezzel csak tovább gyengül a hát izomzata és nő az ízületi károsodás veszélye. Jobb, ha visszatérünk a hétköznapokhoz. A hátfájdalmak 80 százaléka azért alakul ki, mert a hátat nem terhelik, és nem azért, mert túlterhelik.

5. Minél keményebb a kemény matrac, annál egészségesebb

Nem. A túl kemény fekhely, deréktájon a gerinc homorodásához és az izomzat túlzott feszüléséhez vezethet. A következmények: állandó fájdalom, ami miatt rosszul alhat. A túl puha matracok sem ajánlottak, mivel nem támasztják alá kellő mértékben a gerincet. A leginkább bevált a közepesen keménységű matrac. Ezek alátámasztják az érzékeny derekat és ritkábban alakulnak ki görcsök. Matracvásárlás esetén érdemes kipróbálni azokat, mielőtt megvásároljuk.

6. A derékfájást azonnal kezelni kell

Legtöbbször nem szükséges. A fájó hát éppúgy hozzátartozik az élethez, mint a nátha. Kímélje egy kicsit, de nem kell túldramatizálni. Inkább tanuljon a fájdalomból és legyen aktívabb.

(WEBBeteg, forrás: bild.de)

A téma fontos cikkei

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Kanyó Ildikó, gyógytornász, Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.