Elköltözött az Anyatejgyűjtő Állomás Debrecenben

Debreceni Egyetem
megjelent:

A DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára költözött az Anyatejgyűjtő Állomás. A változtatást leginkább az indokolta, hogy ebben az intézményben használják fel a begyűjtött anyatej jelentős részét.

Az Anyatejgyűjtő Állomás a Bethlen utcai Járóbetegközpontból költözött a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára. Az átköltözésének elsősorban szakmai oka van. A Klinika még korszerűbb és biztonságosabb körülményeket biztosít az állomás számára.

Az anyatejgyűjtő állomás szervezetileg a Debreceni Egyetemhez tartozik, azon belül is a Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetéhez, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakmai kontrolljával. Az egyetem és a város a legoptimálisabb megoldást találta meg az állomás új elhelyezésére - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor az új helyszínt bemutató sajtótájékoztatón. Az állami támogatás mellett az állomás működését a város évente 10 millió forinttal támogatja.

Szimbolikus a költözés

Az anyatejgyűjtő állomás elhelyezése, új környezetbe kerülése jól szimbolizálja azt az együttműködést, amely Debrecent és az egyetemet összeköti. A város és az intézmény számtalan területen gondolkozik közösen, működik együtt. Ebben a fejlesztésben is képesek voltunk megtalálni a közös hangot – emelte ki Papp László polgármester.

Tavaly 3585 liter anyatejet gyűjtöttek be az intézmény munkatársai, amelynek körül-belül felét vitték be a kismamák (1812 liter), míg a másik feléért (1773 liter) az állomás munkatársai házhoz mentek. A begyűjtött anyatej jelentős részét a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika koraszülött osztálya használja fel.

Az, hogy a klinikán működik az állomás, jelentős segítség a koraszülött osztálynak. Így az anyatej hamarabb eljuthat az erre rászoruló újszülöttekhez, csecsemőkhöz. Azon fogunk dolgozni, hogy ez a rendszer minél gördülékenyebben működjön – fejtette ki Lampé Rudolf DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Az Anyatejgyűjtő Állomás 2018-ban 62 donor kismamával állt kapcsolatban és 129 csecsemőt látott el

A donorok az anyatejadás előtt alkalmassági vizsgálaton vesznek részt, amely kizárja, hogy fertőzött anyatejet gyűjtsenek be.Várjuk a nyitvatartási idő szerint ideérkező szülőket. Azoknál az édesanyáknál, akiknek van fölösleges tejük, gond lehet a lefejt anyatej eljuttatása az állomásra. Ebben is segítünk, kollégáink kimennek az anyatejért - ismertette Papp Csaba, a DE KK Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

Azok a kismamák, akik a házhoz menő begyűjtést veszik igénybe, 3500 forintot, míg azok, akik beviszik az állomásra az anyatejet, 4000 forintot kapnak egy liter leadott anyatejért.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.