A paracetamol elősegítheti az asztma kialakulását

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Asztma, allergiás nátha, bőrkiütés - egy tanulmány szerint a paracetamoltartalmú gyógykészítmények 46 százalékkal is növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Az orvosok óvatosságra, körültekintésre intenek a mindennapos hatóanyag használatával kapcsolatban.

Egy nemzetközi tanulmány szerint a paracetamol hozzájárulhat az asztma kialakulásához a gyermekek esetében. Az új-zélandi központú kutatás során világszerte 200 ezer (!) beteg csecsemőt vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy azok között a kicsik közt, akik paracetamolt kaptak, gyakrabban alakult ki allergia, asztma, és kiütés, mint az ilyen készítményt nem kapók között.

Ez nem az első alkalom, mely rámutat a paracetamolfogyasztás és az asztmarizikó közötti összefüggésre: 1999-ben egy bostoni (USA) kutatócsoport vizsgálata során kiderült, hogy a paracetamol tartalmú gyógyszerrel kezelt gyermekek hajlamosabbak voltak az asztmára, mint azok, akik ibuprofént tartalmazó szert kaptak.

Asztma, allergiás nátha, bőrkiütés

A mostani tanulmányban - mely a Lancet nevű orvosi folyóiratban jelent meg - arról számolnak be, hogy azok a gyermekeknél, akik első életévük során paracetamolt kaptak, hat-hétéves korukra 46 százalékkal magasabb volt az asztmás betegségek kialakulásának esélye, mint az ugyannyi idős, paracetamoltartalmú készítményt nem kapó gyerekeké. Az allergiás nátha kialakulásának esélye 48 százalékkal, a bőrkiütés létrejöttének valószínűsége 35 százalékkal magasabb volt. A kutatók megfigyelték, hogy annál nagyobb a rizikófaktor, minél nagyobb dózisban kapják a kicsik a paracetamolt.

A tanulmány - a benne résztvevők magas száma ellenére - csak statisztikai összefüggésekre tudott rámutatni, nem pedig ok-okozatira. "Komolyan vesszük a kutatás eredményét és további, egész Németországra kiterjedő tanulmányt szeretnénk végezni, hogy rájöjjünk az összefüggés okaira" - nyilatkozta Eckard Hamelmann, a Német Allergológiai és Klinikai Immunológiai Intézet vezetője a stern.de-nek.

Egyre több az asztmás gyermek

A paracetamolszedéssel összefüggő asztma- és allergiarizikó valószínűleg nem csupán gyermek-, hanem felnőttkorban is igaz. Évek óta egyre több az USA-ból és Nagy-Britanniából származó bizonyíték támasztja alá azt, hogy a paracetamol-fogyasztás és az allergia között összefüggés van.

Egy júniusban közzétett, az EU-ban készített tanulmány szerint (European Respiratory Journal) azok a felnőttek, akik legalább hetente egyszer paracetamol tartalmú készítmény fogyasztottak, azoknál a asztma előfordulása háromszor akkora. Más fájdalomcsillapító szerek esetében ez a mellékhatás nem jelentkezett, számol be egy a "Global Allergy and Asthma European" hálózata által kezdeményezett tanulmány.

A paracetamol mint a májbetegségek oka

A londoni Imperial College kutatói abban látják a paracetamol allergiára hajlamosító hatását, hogy az a tüdőben zajló oxidációs folyamatokat lassítja, így a légutak nyálkahártyájának a dohányfüsstel és a levegőben található káros anyagokkal szembeni védekezőképessége csökken. Hasonló megállapításra jutott az Esseni Egyetemi Klinika "Acute Liver Failure Group" is.

A kutatók tavasszal nagy feltűnést keltettek egy tanulmánnyal, melyben a túlzott paracetamol fogyasztás májra káros hatását igazolták."A paracetamol elv minden szervben hasonló", mondta a kutatás vezetője, Alikber Canbay. A hatóanyag a sejtekben glutationt (rendkívül fontos szabadgyök-semlegesítő molekula) használ fel, és ezáltal a sejtek belsejében káros molekulává alakul át. "Így az olyan szervekre, mint a máj vagy a tüdő, nincs lehetőségük arra, hogy a méreggel szemben fellépjenek és így károsodnak."

"Nincs más"

A gyermekek számára előállított paracetamol gyártói azonban kitartanak: tekintettel az aktuális tanulmányokra, nincs más konkrét intézkedés. Úgy tűnik, hogy a paracetamol marad az első számú, gyermekeknek való fájdalom- és lázcsillapító eszköz.

Hasonlóan látja ezt a Német Tartományi Gyógyszerészegyesület (ABDA) is: "Ha aggódó szülők rohanják meg a gyógyszertárat, a gyógyszerészek arról informálják őket, hogy fájdalom-és lázcsillpaítók esetében még mindig a paracetamol és az ibuprofén az első számú eszköz gyermekek számára" - tisztázta az ABDA szóvívője, Ursula Sellerberg. "Egyszerűen nincs más megoldás."

Receptköteles paracetamolt!

2008 áprilisa óta Németországban receptköteles a paracetamol, ha valaki nagyobb mennyiségben vásárol (20 tablettától többet) az 500 mg-os változatból. Canbay azonban még mindig meggondolatlannak tartja a paracetamol alkalmazását és azt követeli, hogy a gyógyszerészek a paracetamol árusításakor minden esetben hívják fel a figyelmet annak szedése által bekövetkező szervkárosító hatásra.

"Végülis nem cukorkáról van szó, hanem gyógyszerről." Az orvosoknak és a szülőknek alaposan mérlegelniük kellene, hogy a gyermek 38,5 fokos lázát azonnal paracetamollal vagy más gyógyszerrel kell-e csökkenteni - mondja Canbay.

Hamelmann szerint nem kétséges, hogy a gyermek lázát gyógyszerrel kell csökkenteni. "Ha egy gyermek abban a korban van,amikor a láz könnyen lázgörcsöt okozhat (4 hónapos kor és 4 éves kor között), akkor a kezelést gyógyszerrel kell végezni", mondja a Bochumi Ruhr Egyetem gyermek és fiatalkorúak klinikájának igazgatója. Azok az anyukák, akik tartanak a paracetamol asztmát okozó hatásától, választhatják az ibuprofent, mivel ennek a hatóanyagnak asztma kialakulását elősegítő hatása (még?) nincs kimutatva.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg; Stern

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.