Országos hiány van a rotavírus elleni oltásból

Magyar Orvosi Kamara
megjelent:

Március végéig nem is lehet megrendelni. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban.

Mindez azt is jelenti, hogy 30 ezer forintot fizethettek ki feleslegesen azok a családok, ahol a született gyermek a védettséghez szükséges három oltásból kettőt már megkapott. Az utolsó vakcina nélkül nem lesz védett a gyermek, és az oltást csak nyolc hónapos korig lehet beadatni.

A rotavírus
A rotavírus-fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb vagy súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. 3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. A betegség 3-36 hónapos korban okozza a legsúlyosabb kórformákat.

Március végéig nem is lesz

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető, átmeneti termékhiányról tájékoztató táblázatból megtudtuk: a védőoltásból már december 15. óta hiány van. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcinából. Ennél nagyobb probléma, hogy a tájékoztatás alapján legalább március 27-ig nem lehet kapni az oltást átmeneti gyártói probléma miatt.

Két védőoltás van forgalomban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleménye szerint Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás található. Ezek közül az egyik gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban. Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek. A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

Bővebben Rotavírus-fertőzés - Mit kell tudni?

(MOK, OGYÉI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.